Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Recept na babiččinu vánočku má moje maminka zapsaný ve svém kuchařském sešitku od svých mladých let. Já jsem si jej přepsala do toho svého a loni jsem ji zkusila poprvé sama upéct. Byla jsem zvědavá, jestli bude skutečně taková, jakou ji znám od maminky. Maminka si při ochutnávání k jednomu plátku přivoněla, uprostřed jej rozlomila a kousek zkusila …. pak úplně klidným hlasem řekla: Tohle je Babiččina vánočka. 😀 Měla jsem obrovskou radost. Možná si myslíte, že je zvláštní dělat takové divadlo kolem vánočky, ale u nás je vánočka úplně stejně důležitá jako bramborový salát. Maminka ji peče den před Štědrým dnem a na druhý den ráno se pak podává k snídani s hrnkem horkého kakaa. Tuhle tradici jsem zavedla i u nás doma a kluci už dobře ví, co budou na Štědrý den snídat.

PS: Z pečení vánočky jsem měla vždy respekt a nechávala jsem její přípravu na zkušenější mamince. Jakmile však při pečení vychytáte mouchy a podaří se vám, zjistíte, že si z ní není třeba dělat těžkou hlavu. Důležité je mít na vánočku dostatek času a nic neuspěchat. Potřebuje delší čas na kynutí a odpočívání, samotné pečení taky nějakou dobu trvá … Věnovaný čas se vám pak určitě vyplatí. :) Vždyť ji pečete jen jednou za rok. 😀

A abych nezapomněla, k pečení jsem zkusila tentokrát použít mouku Babiččina volba na kynuté těsto. Jsem velmi spokojená, určitě jsem s ní nepekla naposled. :-)

 

Ingredience

Těsto – dávka těsta je na dvě vánočky

1 kg mouky Babiččina volba na kynuté těsto (popřípadě polohrubou mouku, ze které ji peče maminka)
200 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
200 g cukru krupice
2 lžíce domácího vanilkového cukru
350 ml vlažného mléka
1 zarovnaná (slabá) lžíce mořské soli (pokud použijete sůl obyčejnou, dejte pouze půl lžíce)
4 žloutky pokojové teploty
citronová kůra ze 2 menších bio citronů
mouka na poprášení a podsypání
cukr moučka na poprášení

Kvásek

6 lžic vlažného mléka
lžička cukru krupice
2 kostky kvalitního čerstvého droždí pokojové teploty

+ 100 g lehce nasekaných vlašských ořechů, 50 g mandlových lupínků na posypání, hrst rozinek (nebo dle chuti)

Na potření

žloutek smíchaný s trochou mléka na potření vánočky
bílek na pomazání jednotlivých pater

 

Postup

Ze všeho nejdříve si připravím kvásek … Do mísy dám mléko, cukr krupici a rozdrobím droždí. Na tuto dávku droždí používám misku o objemu 1 litr, menší nedoporučuji, jinak budete mít doma „hrnečku vař“. Vše společně promíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.

Do mísy od kuchyňského robota (v případě této dávky kynutého těsta jsem za něj velmi ráda) odvážím mouku, cukr krupici, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Lehce vařečkou promíchám. Přidám hotový kvásek, žloutky, mléko a máslo. Těsto pak nechám za pomoci robota hnětat minimálně 15 minut. Jakmile je těsto pevné a nelepí se, lehce ho popráším moukou, přikryji čistou utěrkou a nechám na teplém místě vykynout. Trvá to minimálně 1,5 hodiny, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Během této doby si připravím plechy, které vyložím pečícím papírem. Pak si podle potřeby nasekám vlašské ořechy a spařím ve vroucí vodě rozinky. Jakmile je těsto nakynuté, rozinky do něj spolu s hrstí vlašských ořechů zapracuji a můžu začít s pletením vánočky.

Na ploše posypané moukou si těsto rozdělím na dva stejné bochánky. Vánočku budu plést z devíti pramenů. Každý z bochánků rozdělím na 8 stejných dílů, přičemž ten osmý rozdělím na dvě stejné části. Po vypracování mi vznikne na jednu vánočku 9 pramenů (7 stejných a 2 tenčí). Spodní část vánočky upletu ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2 (viz. fotky níže). Každé spletené „patro“ potřu připraveným bílkem.

Jakmile mám vánočky upletené, přenesu je na plechy a nechám je na teplém místě opět kynout (ještě 1,5-2 hodiny). Před uplynutím této doby předehřeji troubu na 170 °C. Poté potřu vánočky žloutkem smíchaným s trochou mléka, posypu ořechy a lupínky mandliček. Vložím do horkovzdušné trouby a na 170 °C peču 15 minut. Poté vánočku přikryji alobalem, teplotu snížím na 155 °C, a takto peču ještě 55 minut. Špejlí vyzkouším, zda je vánočka hotová. Po upečení ji nechám lehce vychladnout a popráším cukrem.

 

Pokud budete chtít vánočku jen jednu, upečte ji z poloviční dávky těsta. Upravte si pak také množství ořechů, hrozinek a mandliček – dle vlastní chuti.
A jestli se vám vánočka nebude chtít plést a vlastníte kameninovou formu ve tvaru vánočky, tak ji určitě využijte. Stačí ji vymazat máslem, vyspat mandličkami a ořechy a rozprostřít těsto. Já ji použila loni a vypadala také moc hezky. :-)
Nejsem vánočková expertka a nemám s ní tolik zkušeností. Věřím však, že i tak se vám náš rodinný recept bude líbit a vánočku zkusíte.

Přiznám se, že já osobně nemám moc ráda rozinky, takže občas do jedné části těsta místo rozinek, zapracuji hranolky mandliček a tu druhou vánočku dělávám tak, jak ji máte v postupu. Takže vánočku si můžete doladit podle sebe. :-) Přeji vám příjemné pečení.

 

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

vánočka, příprava

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

40 Komentáře
  • Odpověď Irena 16.12.2015 at 18:51

    Dobry den, jsem Vam vdecna za krasne zpracovani pleteni vanocky. Musim se priznat, ze letos jsem chtela jednu upect taky, ale postup zapletani ctyr copu (spodniho patra) byl pro me „nedosazitelny“ vykon a radsi jsem to vzdala. Kazdopadne jiz vim jak na to a nic mi nebrani se do peceni pustit. Dekuji za inspiraci i motivaci.☺

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.12.2015 at 22:35

      Zdravím Vás, Iri :-) Mám velkou radost, že Vás můj příspěvek motivoval a do pečení (i pletení) vánočky se pustíte. :-) Ať je Vaše vánočka přesně podle Vašich představ. :-) Mějte příjemné adventní dny, Lucie.

    • Odpověď Eva k. 22.12.2017 at 21:45

      já pletu spodní cop z dvakrát dvou copů,které pak dám vedle sebe,pak na ně položím cop ze tří a na konec dám opět cop ze dvou.Ve finále není poznat,že by spodní cop nebyl pletený ze čtyř copů :-)

      • Odpověď pěkně vypečený blog 27.12.2017 at 14:55

        Evi, děkuji za tip … vyzkouším. :) Hezké sváteční období, Lucie.

  • Odpověď Andrea Křečková 18.12.2015 at 7:46

    Úžasné Lucie a moc děkuji už se těším, až ji v úterý upečeme se sestrou. Máme rodinnou tradici před Vánočními svátky společně péct vánočky a popíjíme svářeček a pouštíme koledy. Přeji Vám z celého srdce krásné a hlavně veselé Vánoční svátky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2015 at 9:02

      Zdravím Vás, Andrejko :-) Krásná tradice! Přeji Vám, ať máte z pečení vánočky i letos radost a ať se Vám podaří podle Vašich představ. Moc Vám děkuji za krásné přání, také já Vám přeji příjemné a veselé Vánoce. :-) Lucie

  • Odpověď Jana 18.12.2015 at 9:02

    Vánočku máte opravdu krásnou! Mohu se zeptat, mám doma pouze sušené droždí, je možné ho nahradit za červtvé? Máte s tím nějaké zkušenosti? A v jakém poměru ho mám dát? Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2015 at 9:07

      Děkuji, Jani :-) Vánočku jsem ze sušeného ještě nepekla, řídila bych se doporučeným dávkováním, které najdete na obale. Když třeba peču kynuté buchty, tak dávám vrchovatou lžičku sušeného droždí na 500g mouky. Lucie

  • Odpověď Radka 19.12.2015 at 8:38

    Opravdu nádherná vánočka, ráda bych ji letos zkusila. Jen se chci zeptat, když chci dělat jen jednu, měla bych udělat i kvásek z polovičních ingrediencí? Děkuju moc!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2015 at 11:41

      Děkuji, Radko :-) Ano, kvásek také z poloviční dávky. Takže 3 lžíce vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru krupice a 1 kostka čerstvého droždí pokojové teploty. :-) Ať se Vám pečení podaří a máte z vánočky radost, Lucie.

  • Odpověď Radulinka 19.12.2015 at 13:42

    Nádherná vánočka! Tu letos kusím a bezva návod na zamotání :) Mě vždycky praskne :(

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2015 at 21:50

      Děkuji :-) Ať se Vám ta letošní vánočka povede dle Vašich představ. :-)

  • Odpověď Barbara 19.12.2015 at 17:56

    Dobrý den :) Vánočku jsme doma snad nikdy nepekli, tak jsem se ze začátku trochu bála. Vůbec nebylo čeho! Podle vašeho podrobného návodu šlo všechno snadno (ještě se mi nestalo, aby něco podle vašeho receptu dopadlo špatně:) ) a rodiče mě skoro nosí na rukou 😀 :) Takže děkuji za skvělé recepty a přeji samé hezké dny :) Barbara

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2015 at 21:52

      Zdravím Vás, Báro :-) Moc Vám děkuji za pochvalu, jsem ráda, že jste spokojená a děláte doma radost. :-) Přeji Vám krásné adventní dny i nadcházející svátky. Lucie :-)

  • Odpověď Vladka 20.12.2015 at 17:12

    Dobrý večer dost mě zalakaka vaše vanocka a určitě ji zkusím, jinak linecke cukrovi z vašeho blogu je úžasné. .☺ Vladka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.12.2015 at 17:01

      Zdravím Vás, Vlaďko :-) Jsem moc ráda, že jste s lineckým cukrovím spokojená. :-) Ať se Vám vánočka podaří a chutná. :-) Krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Irena 22.12.2015 at 21:35

    Dobrý večer, ráda bych zkusila Vaši vánočku, v návodu uvádíte teplotu 170/155 stupňů v horkovzdušné troubě. Na kolik ji mám péct v elektrické troubě? Děkuji a přeji hezké svátky. Irena

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.12.2015 at 21:45

      Zdravím Vás, Iri :-) V elektrické troubě ji maminka peče na 180 °C a pak teplotu sníží na 165 °C. Ono taky záleží na troubě. Pokud se Vám bude zdát, že i pod alobalem hnědne vánočka rychle, tak teplotu snižte na 160 °C. Ať se Vám vánočka podaří a chutná. Krásné Vánoce, Lucie. :)

  • Odpověď Irena 23.12.2015 at 8:02

    Moc děkuji Lucko ☺Ještě jedna otázka, zkoušela jste někdy ze sušeného droždí, dá se z něho udělat kvásek? Nebo se postupuje jinak? Zdravím, Irena

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.12.2015 at 10:41

      Nemáte zač. :-) Pokud bych dávala sušené, tak bych se řídila množstvím doporučeným na obale a přispypala bych ho do mouky, společně s cukrem, solí a citronovou kůrou. Vše bych promíchala a pak teprve přidala mléko, vejce, máslo … Lucie :-)

      • Odpověď Irena 24.12.2015 at 13:04

        Milá Lucko, vánočku jsem tedy nakonec udělala ze sušeného droždí a je výborná! I přítel mi ji pochválil, dnes jsme ji měli k snídani :-) Moc Vám děkuju za úžasný recept, už třetím rokem jsem hledala tu pravou vánočku a myslím, že dál hledat nebudu :-) Přeji krásné vánoce. Irena

        • Odpověď pěkně vypečený blog 27.12.2015 at 20:57

          Tak to mám opravdu radost. :-) Přeji Vám krásný nový rok, plný zdraví a příjemných okamžiků, Lucie.

  • Odpověď Beka 23.12.2015 at 8:31

    Dobrý den, moc Vám děkuji za úžasný a podrobný recept – včera jsem dělala vánočku úplně poprvé a co víc, byla to moje premiéra i s kynutým těstem. Povedla se na jedničku :)!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.12.2015 at 10:45

      Beko, to je krásná zpráva. Mám opravdu radost, že jste se vánočky a kynutého těsta nebála. A co víc, že jste s ním pracovala poprvé a s výsledkem jste spokojená. Přeji Vám krásné vánoce, Lucie. :-)

  • Odpověď Hanka 4.1.2016 at 19:00

    Vánočka byla skvělá, moc děkuji za recept :-) Přeji Vám krásný nový rok! Hanka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.1.2016 at 20:07

      Hani, rádo se stalo. Těší mě, že jste spokojená. :-) Přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Lída 31.1.2016 at 10:16

    Dobrý den vánočky peču každý rok ,už 50 let mám recept po mamince a ta zase po své,náhodou jsem našla Váš blog a recepty a taky vánočku kterou jsem upekla ,musím to napsat je skoro stejná jako moje ale ta Vaše je lepší ,děkuji za recept Lída

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.1.2016 at 13:35

      Zdravím Vás, Lído :-) Děkuji Vám za hezký komentář. Vážím si, že jste zkusila naši (babiččinu) vánočku a těším mě, že Vás mile překvapila. Přeji Vám příjemné pečení a mějte se moc pěkně, Lucie.

  • Odpověď Flo 25.12.2016 at 6:46

    Dobrý den, nedá mi to a musím se i já přidat k poděkování za skvělý recept na vánočku. Vánočka je prostě top a určitě bude patřit k stálicím na svátečním stole. Krásné svátky vánoční.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.12.2016 at 18:16

      Jéé, rádo se stalo. :-) U nás se letos snědla tak rychle, že jsem slíbila, že na Silvestra upeču ještě jednu. :-) Krásný nový rok, Lucie.

  • Odpověď Blanka Vojtekova 24.11.2017 at 10:01

    Lucinko nebudeš pořádat nějaký kurz pečení vánočky apod. ? Já mám z toho fakt respekt a řada bych ji měla perfektní :) Blanka (Jurková)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.11.2017 at 17:16

      Ahoj Blani :-* Kurz na pečení vánočky zatím neplánuji, ale ohledně kurzů (pečení) se něco pomalu rýsuje. Určitě budu všechno avizovat. Kdybys potřebovala něco ohledně vánočky, tak mi napiš, když to bude v mých silách, tak ráda pomůžu. Měj se hezky, Lucie.

  • Odpověď Lucie Binarová 18.12.2017 at 4:21

    Luci,potřebovala bych poradit. Děti nemají ràdy vánočku s ořechy a rozinkami a já si sváteční vánočku bez nich nedokážu představit. Napadlo mě,že bych upekla jednu s ořechy a rozinkami a jednu menší pro děti bez těchto ingrediencí. Myslíš,že by se dala upéct maličká vánočka z 250g mouky,kluci jsou malí a moc toho nesní. Dohromady na obě vánočky bych použila 750g mouky a další suroviny ve stejném poměru. Na závěr bych umotala jednu velkou a jednu malou vánočku. Mohla bych je péct najednou v troubě?Bude potřeba nějak upravit dobu pečení?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2017 at 21:28

      Luci, se směju, když to čtu … podobné jako u nás. 😀 Vánočky v tomhle poměru půjdou úpéct určitě. Obě vánočky v jedné troubě najednou nepeču (trouby mám dvě), každopádně bych je hlídala a zkoušela upečenost špejlí, případně je přikryla alobalem, aby byly uvnitř hotové a na povrchu nebyly spálená. Mne čeká pečení vánoček v pátek … a hned 4 najednou. :) Tak držím palce, ať se povedou a chutnají. Krásný adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Karolína Mašková 15.10.2018 at 6:36

    Hezký den. Vánočka vypadá nádherně. Kolik takový macek musí vážit? Vypada vážně obrovsky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.10.2018 at 7:02

      Dobrý den, nikdy jsem vánočku po upečení nevážila, ale podle odhadu a gramáže ingrediencí, bude mít takových 1,2 kg určitě. Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Eva P. 23.10.2018 at 14:01

    Milá Luci, musím Vám povědět, že tohle je nejlepší vánočka jakou jsem kdy jedla! Myslela jsem si, že mám perfektní recept na tu úžasnou vánočku, ale jakmile jsem včera upekla Vaší, je jasné, že tohle je ta nejluxusnější! Chválila i tchýně, po vánočce se jen zaprášilo a už se těším, až ji upeču prarodičům a na Vánoce. Moc děkuji za tak krásné recepty a blog. Mějte se krásně :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.10.2018 at 8:52

      Milá Evi, úplně jste mě svým komentářem navnadila na její upečení. Budu ji asi muset zase vyzkoušet, jestli jsem ji nezapomněla … takový lehký trénink před svátkama. 😀 Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Když chutná rodině a blízkým, to je pak vždy ta největší pochvala. Moc děkuji a přeji i další vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Irena 9.12.2018 at 15:02

    Dobrý den Lucko, od r. 2015 peču jen Vaši vánočku a vždy je úžasná😊 Právě mám jednu v troubě na zítřejší firemní vánoční brunch. Loni měla velký úspěch, takže na letošní brunch bude zas😊💕 Přeji Vám krásné svátky. Iren

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.12.2018 at 16:48

      Milá Irčo, tohle se tak hezky čte! Děkuju!!! Věřím, že i ta letošní vánočka byla úžasná a sklidila jste za ni pochavlu. :) Jsem ráda, že recept vyhovuje a jste spokojená. Přeji vydařené pečení a klidné adventní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď