Minulý týden měli naši kluci jarní prázdniny, které jsme pojali velmi odpočinkově … Doslova jsme se schovali do jednoho wellness penzionu, ze kterého se nám odjíždělo hodně špatně. Nakonec jsme si udělali i pár gastro zastávek, díky kterým jsme poznali nové kavárny a restaurace, které jsme znali jen z doslechu. Dnešním dnem jsme zpátky v realitě a tiše závidíme těm, kterým prázdniny právě začaly.
Každopádně já už jsem včera stála „na značce“ v kuchyni a pekla. Spíš než nápad na pečení mne vedla chuť dát si něco kynutého s jablky. Nejprve jsem myslela na koláče, ale na ty jsem byla příliš líná a ingredience jsem taky všechny neměla. Nakonec jsem upekla jednodušší šneky, na které už dnes jen vzpomínáme. 😀
Ingredience (forma o průměru 25 cm)
250 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
1 žloutek
50 g rozpuštěného másla
50 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
kůra z jednoho bio citronu
špetka soli
mouka na podsypání a máslo na vymazání formy
Na kvásek
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
1 lžička cukru krupice
3 lžíce mléka
Na náplň
60 g povoleného másla
1,5 lžičky mleté skořice
2 lžíce cukru krupice
+ 20 g rozpuštěného másla na promazání jednotlivých částí
500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
1 lžíce másla
žloutek a trocha mléka na pomazání
Postup
Nejprve si připravím kvásek … do misky rozdrobím droždí, přidám vlažné mléko a cukr. Vše společně promíchám, dám na teplé místo, přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek (trvá to přibližně 10-15 minut). Ve druhé míse (od robota) proseji mouku, přidám hotový kvásek, oba druhy cukru, žloutek, sůl, máslo, kůru z citronu a mléko. Robota nechám uhnětat hladké těsto, které se nelepí.
Těsto poté zapráším trochou hladké mouky, přikryji utěrkou a nechám ho na teplém místě vykynout. Trvat to bude přibližně hodinu.
Než těsto nakyne, očistím jablka, která nastrouhám na hrubém struhadle a krátce je podusím na másle.
Povolené máslo smíchám s cukrem a skořicí.
Formu vymažu máslem a horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Rozehřeji si máslo na promazávání.
Jakmile těsto nakyne, rozválím ho na moukou posypané ploše a potřu připravenou směsí z másla, skořice a cukru. Na tuto směs rozprostřu jablka a těsto zavinu. Rozkrájím ho na stejná asi 2 cm široká kolečka, která vkládám do formy. Části mezi jednotlivými kolečky promazávám rozpuštěným máslem. Kolečky naplněnou formu pak pomažu žloutkem smíchaným s mlékem.
Peču 25-30 minut.
10 Komentáře
Vyzerá skvele a musela to byť dobrota. Andrea
Děkuji, Andrejko Já mám dezerty a buchty s jablky moc ráda. PS: Máte moc hezký blog. Přeji příjemné dny, Lucie.
Zdravím Vás Lucko-zrovna včera vecer upeceno a dnes ráno ke snídani. Naprosto vynikající,moc jsme si pochutnali ? Mám vyzkoušeno několik Vašich receptu a spolu se svými kluky pejeme jen samou chválu ? Hodně zdaru do další práce,ja se už teď tesim na Vaše další recepty ? Hezky den,Monika.
Milá Moni, jsem ráda, že recept zajaul, a že jste si pochutnali. Děkuji a přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte v zásobě nějaký recept se zakysanou smetanou, ovocem a piškotem. Mám moc ráda vaše recepty a vždy se povedou!! Přeji plno úspechů
Dobrý den, Ivko, děkuju, jsem ráda, že se daří. Na blogu jeden mám a je moc dobrý.
http://www.peknevypecenyblog.cz/piskotovy-dezert-s-kremem-a-ovocem/
Hezké dny, Lucie.
Lucko, moc Vám děkuji za úžasný recept! Včera jsem upekla a dnes peču znovu Naprostá dobrota
Milá Evi, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Upečení znovu … je tou největší pochvalou. Mějte hezké dny, Lucie.
Ahoj Luci,
Jak asi velký mám ten plát rozválet?
Děkuji Petra
Ahoj Peti, přibližně 0,5 cm. Ať chutnají, Lucie.