Kynuté preclíky

Kynuté preclíky

Letos jsem si s novým receptem dala trochu na čas … Potřebovala jsem se více věnovat nemocným dětem, které poslední měsíce bacily vůbec nešetřily. Uvědomila jsem si, že tohle byla vlastně po dvou letech první krátká pauza, kdy jsem po 3 neděle nesdílela na blog žádný recept.
Ve volnějších chvílích jsem si sice připravovala nějaké recepty trochu dopředu, avšak zatím pouze na papíře, takže praktická část mě teprve čeká. Snad vás budou v letošním roce mé příspěvky i nadále inspirovat a budete péct minimálně se stejným nadšením jako já. :-)
Jako první letos padla volba na preclíky z kynutého těsta … pekla jsem je po hodně dlouhé době. Kdyby mi recept na ně náhodou nevypadl ze sešitku, prakticky bych na ně skoro zapomněla. Takže to tak nejspíš mělo být a vy je teď můžete zkusit taky. Těsto vám chutí i konzistencí bude připomínat rohlík, ale o chlup lepší … prostě domácí.


Ingredience (na 2 velké plechy)

250 g hladké mouky
150 ml vlažné vody
1 zarovnaná lžička mořské soli
3 lžíce olivového oleje
1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
olivový olej na pomazání před pečením
mouka na poprášení a posypání
hrubozrnná mořská sůl, sezamové semínko, případně koření dle chuti

Postup

V míse od robota smíchám prosetou mouku s droždím, cukrem, solí, přidám olej a vodu. Nechám hnětat pružné a hladké těsto, které se nelepí (dle potřeby přisypu během hnětení mouku). Poté těsto lehce zapráším moukou, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám těsto přibližně hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Po uplynutí této doby ho rozdělím na 10 stejných dílů a každý díl rozválím na pramen. Pod utěrkou nechám prameny ještě minimálně 30 minut kynout. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a dva velké plechy vyložím pečicím papírem.
Nakynuté prameny vytvaruji do tvaru preclíků a přenesu na plechy. Malinko pomažu olejem a zasypu solí nebo semínkem dle chuti. Peču 20 – 25 minut nebo dokud nezezlátnou.

 

Kynuté preclíky

Kynuté preclíky

Kynuté preclíky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Renáta 24.1.2017 at 0:31

    Milá Lucko, v první řadě Vám chci popřát dobrý nový rok 2017, ať je pro Vás i Vaši rodinu zdravý a úspěšný :-) Do Vaší práce na blogu a k pečení Vám přeji alespoň tolik nápadů a chuti, jako tomu bylo v roce předchozím. Držím Vám i nadále palce a těším se na Vaše nové recepty, které čtu většinou v noci a zkouším o víkendech :-) Preclíky vypadají krásně a lákavě, upeču je co nejdříve. Váš první recept v tomto roce jsem vyhlížela již několik dní… :-) S přáním pěkných dní Renáta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2017 at 21:18

      Milá Reni, moc Vám děkuji, krásné přání. Je to od Vás pozorné a milé. Jsem ráda, že blog pořád navštěvujete a pevně věřím, že Vás budou recepty bavit i v tomto roce. Přeji vydařené pečení a příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 24.1.2017 at 18:16

    Dobrý den Lucie,precliky se mi nepovedly :-(
    Ještě nikdy se mi nic nepovedlo ze sušeného droždí,dá se sušené droždí nahradit čerstvým?
    Hezký den

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2017 at 21:15

      Milá Jani, mrzí mě to, se sušeným jsem už párkrát měla taky potíže. Můžete použít čerstvé droží, připravit kvásek tak, jak jste zvyklá. Osobně jsem tyhle ještě z čerstvého nepekla, takže nemohu popsat vlastní zkušenost. Na FB stránce (pod příspěvkem preclíků) nasdílela jedna čtenářka fotku a povedly se jí moc, měla je krásné. Věřím, že i Vám se povedou a budete spokojená. Přeji hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď