Když jsem zjišťovala, co by si členové naší rodiny přáli, abych připravila na naši společnou oslavu, zazněla prosba, abych upekla nějaký velký koláč. Nesplnitelné přání to nebylo, navíc jsem doma měla docela dost švestek od našich hodných sousedů, takže s čím koláč upeču, jsem věděla okamžitě. Švestky mám ráda v kombinaci s kynutým těstem a proto jsem zapátrala ve svých receptech, kde jsem našla jeden, který byl pro tuto příležitost ideální. Koláč byl po upečení opravdu velký, přesně podle přání mých blízkých. Když jsem navíc viděla, jak rychle mizí ze stolu, bylo mi jasné, proč všichni chtěli velký koláč. 😀 Příště budu možná péci rovnou dva.
Ingredience
500 g hladké mouky
70 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
60 g rozpuštěného másla
125 ml vlažného mléka
2 vejce
30 g čerstvého droždí
špetka soli
citronová kůra z jednoho bio citronu
žloutek + lžíce mléka na potření
cukr moučka na poprášení
švestky
Na tvarohovou náplň
250 g měkkého tvarohu v kostce
2 vrchovaté lžíce domácího vanilkového cukru
20 g másla pokojové teploty
50 ml smetany ke šlehání (31%)
Tuzemák dle chuti
1 lžíce Solamylu
1 bílek
Na posypku (drobenku)
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce másla pokojové teploty
1 vrchovatá lžíce cukru moučka
1 lžička domácího vanilkového cukru
špetka skořice
Postup
Do velké mísy proseji mouku, udělám důlek, do něj rozdrolím droždí, přidám zarovnanou lžičku cukru a zaliji polovinou připraveného vlažného mléka. Přikryji papírovou utěrkou a nechám vzejít kvásek ( zhruba 10-15 minut). Jakmile je kvásek hotov, přidám do mísy rozpuštěné máslo (nesmí být horké), zbytek mléka i cukru krupice, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru a sůl. Vypracuji těsto, které se nelepí a přikryté utěrkou nechám hodinu až hodinu a půl kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžete také připravit v domácí pekárně tak, jak jste zvyklí.
Během doby kynutí si připravím drobenku a tvarohovou náplň. Všechny přísady na drobenku ručně zpracuji v míse.
Tvaroh s cukrem, máslem, Tuzemákem, smetanou a Solamylem společně vyšlehám. Bílek vyšlehám do pevného sněhu a lehce přimíchám k připravenému tvarohu.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, připravím si velký plech, který vyložím pečícím papírem. Vykynuté těsto znovu zpracuji a vyválím do velké kulaté placky, zhruba 1 cm široké (pokud máte váleček s rukojetí, vyválejte těsto rovnou na plechu). Těsto lehce propíchám vidličkou, ale ne skrz. Na těsto rozprostřu tvaroh a zhruba centimetr okraje nechám čistý. Na tvaroh pokladu švestky, v tomto případě jsem začala klást od prostředka. Okraj koláče potřu rozšlehaným žloutkem s mlékem a celý koláč pak posypu drobenkou. Peču 35 – 40 minut. Po upečení a vystydnutí popráším koláč moučkovým cukrem.
Pokud se vám zdá koláč moc velký nebo nevlastníte velký plech, těsto si rozdělte na dvě stejné části a upečte si dva menší koláče.
16 Komentáře
určitě vyzkouším, vypadá to skvěle, jako vše na tomto blogu
Soňo, díky za pochvalu. Vyzkoušejte ho
Nádherné fotky, jako ostatně vždy Také jsem ted dělala koláč se švestkami, ale v kombinaci s tvarohem letos ještě ne, takže díky za inspiraci
Jani, rádo se stalo. Zkuste ho. A děkuji
Mňam.. Ten se povedl
Nela z Beauty Charm
Nelo, děkuji, já mám švestkové koláče moc ráda.
Vyborny kolac! Rodina, kolegove i sousedi se jen oblizovali
Světlano, moc děkuji, jsem ráda, že chutnal.
Lucinko moc Vám děkuju za inspiraci. Dnes jsem koláč upekla a rodinka si mlaskala….je výborný a určitě ho ještě upeču a nejenom ten koláč už mám v plánu i další recepty od Vás. Děkuju a ať se daří celé Vaší rodině
Míšo, děkuji i já Vám. Jsem ráda, že Vám i Vaší rodince koláč chutnal. Mějte příjemné dny, Lucie.
Objevila jsem tento blog před 2 dny, až když jsem hledala koláč se švestkami – tenhle recept je skvělý! Tenhle blog je skvělý! Jen žasnu a určitě vyzkouším další recepty. Jste inspirací!
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte zkušenost – byla jsem v Bulharsku 1x a zamilovala jsem se do parlenky ( se sýrem nebo jen s kořením). Od roku 2010 hledám ten pravý recept a zatím nic. Neměla byste prosím tip? Děkuju moc a jen tak dál…
Milá Ivet, jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí a že jste spokojená s receptem. Přiznám se, že o Parlenkách slyším prvně. Určitě se zeptám mého muzikanta a tchána, ti je budou možná znát. Ono je to v Bulharsku tak, že se některá jídla připravují jen v určitých regionech, ale třeba o nich něco budou vědět. Určitě se ozvu, jakmile zjistím vice (sama jsem zvědavá). Mějte příjemné dny, Lucie.
Dobrý den, koláč vypadá opravdu luxusně!?❤ Dnes vyzkouším? Prosím, jak máte velkou formu na koláč?
Dobrý den, Luci, omlouvám se, že reaguji až teď. Tento koláč se peče na velkém plechu. Hezké dny, Lucie.
Děkuji:) A i vám krásné dny!?
Dobrý den, koláč jsem pekla a je výborný. Návštěva si pochvalovala výborně ochucený tvaroh:-) Jen jsem udělala trochu slabší vrstvu těsta (z méně mouky). Děkuji MOC. Pěkné dny.