Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Letošní Velikonoce bych si moc přála krásné teplé jarní počasí. Venku už to všude kolem vypadá nádherně, takže pevně věřím, že tyhle svátky prožijeme opět s něčím dobrým a někde v přírodě. Věnec jsem se rozhodla upéct malinko dopředu. Hlavně proto, že jsem ho potřebovala vyzkoušet, jelikož jsem s tímto receptem zatím neměla zkušenost. Babička ho má v sešitku několikrát podtržený a tím mi malinko naznačila, že zklamaná nebudu.
Sladký bramborový věnec je ta největší dokonalost, jakou jsem za poslední dobu ochutnala. Příští týden tedy peču nejen náš oblíbený mazanec, který jsem dávala na blog loni (MAZANEC), a který mnoho z vás peklo také, ale přidám k němu ještě tento věnec. Ten prostě musím upéct znovu. A pokud se do něj pustíte i vy, tak přeji hladké kynutí a ať i vám chutná. :-)


Ingredience

175 g uvařených brambor
390 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
75 g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 vejce
1 žloutek
150 ml vlažného mléka
kůra z 1 bio citronu
1 zarovnanou lžičku soli
+ žloutek s trochou mléka na potření
mouka na podsypání
cukr moučka na poprášení
plátky mandliček na ozdobu

Kvásek

1/2 droždí
1 lžička cukru krupice
2 lžíce vlažného mléka

Postup

Nejprve připravím kvásek – droždí rozdrolím do misky, přidám vlažné mléko a cukr. Lehce rozmíchám, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Uvařené brambory (když budou vlahé, bude těsto lépe kynout) nastrouhám na jemném struhadle do velké mísy. Přidám oba druhy cukru, rozpuštěné máslo, mouku, kvásek, vejce a žloutek. Přidám sůl, citronovou kůru a vlažné mléko.
Pomocí robota zadělám husté těsto.
Těsto se může během hnětení lepit, pak přisypávám polohrubou moukou. Po dokonalém uhnětení zapráším bochánek těsta moukou, přikryji utěrkou a nechám ho na teplém místě nakynout. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po nakynutí rozdělím těsto na moukou posypané ploše na 3 stejné části. Z každé části ručně vyválím dlouhý pramen. 3 dlouhé prameny zapletu do klasického copu, zatočím do věnce a spojím. Doporučuji plést už na velkém plechu nebo pak celý cop přenést na plech a dotvarovat přímo na něm. Jakmile mám věnec spojený, nechám ho pod utěrkou odpočívat ještě 20 minut.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Žloutek rozmíchám s trochou mléka a potřu celý věnec, nakonec ho zasypu plátky mandliček. Peču 20 – 25 minut. Po vytažení z trouby nechám věnec vystydnout na mřížce a před podáváním zapráším moučkovým cukrem.

 

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Ivana 13.4.2017 at 9:22

    Prošla jsem si (víceméně :-)) všech 180 webů nominovaných do letošního ročníku o nejlepší food blog a Vy jste moje jednička! Máte krásné stránky, plné nádherných fotek a lákavých receptů, které prostě musím vyzkoušet. Nejvíc oceňuji recepty od prababiček, to je prostě klasika. Děkuji za inspiraci, je opravdu vidět, že všechny ty dobroty pečete s láskou :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.4.2017 at 13:38

      Milá Ivko, Váš komentář mi udělal velkou radost. :-) Těší mě, že se Vám má práce na blogu líbí. A pevně věřím, že i po vyzkoušení receptů, budete stále nadšeným čtenářem. :-) Přeji pohodové dny a krásné Velikonoce. Lucie

  • Odpověď Lucie 15.4.2017 at 11:50

    Lucie,
    chci Vám poděkovat za Váš blog, který jsem teprve nedávno objevila a za skvělé recepty. Na Velikonoce jsem podle Vás upekla skvělý a nadýchaný věnec, výborné mazance a citronové sušenky, orazítkované velikonočními motivy. Ještě se chystám na makronky pro koledníky. Dostal mě Váš nápad s mátou, bohužel toto aroma nemám, tak vyzkouším oranžové s pomerančovým aroma, k nim by se také mohla hodit čokoládová ganache.
    Přeji Vám spoustu nápadů a nekončící zásobu dalších skvělých receptů.
    Lucie Ch.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.4.2017 at 20:00

      Milá Luci, děkuji za hezká slova. :-) Přeji Vám, ať se makronky povedou (pomerančové budou určitě báječné). Ještě jednou děkuji, mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Daniel 16.4.2017 at 19:06

    Přeji krásný den,
    věnec jsem před pár hodinami vytáhl z trouby a je opravdu vynikající. Nádherně nadýchaný jako obláček, těžko věřit že to je bramborové těsto. Pro příště ale musím zapracovat na mém pletení tomu vašemu nesahá ani po kotníky . Teď mi na mřížce stydne i Váš biskupský chlebíček a nemám pochyb o tom, že bude výborný – ostatně jako všechny Vaše recepty.
    S pozdravem, Daniel

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.4.2017 at 12:18

      Milý Dane, děkuji za komentář. Jsem ráda, že stále pečete a že jste úspěšný. Věnec jsem také pekla včera, ale biskupský jsme měli naposledy na Vánoce. Budu ho muset zase brzy udělat. :-) Díky za milá slova, ať se daří. Lucie

    Zanechte odpověď