Zase jsme po delší době dostali chuť na voňavý Crumble. Naposledy jsem ho pekla na jaře, kdy jsem na něj použila zásoby mraženého ovoce. Tentokrát jsem použila čerstvé broskve, ale i mražené ostružiny. Recept je trochu jiný než ten, který už můžete delší dobu najít zde na blogu. K přípravě drobenky jsem použila navíc mandlovou mouku a malinko voňavého vanilkového aroma. Je to jeden z nejjednodušších receptů, který se skvěle hodí na nadcházející chladné období, protože se podává teplý. Můžete ho vyzkoušet s různým ovocem, třeba podle toho, co máte rádi nebo co zrovna nabízí vaše domácí zásoby. Pokud se Crumble nesní v den upečení, druhý den ho pak před podáváním ještě ohřívám. A co se týče pečení, záleží jen na vás, v čem ho připravíte. Vypadá hezky v malých mističkách (v nich se doba pečení zkrátí na 30 minut), ale i ve velké zapékací míse.
Ingredience
100 g rozpuštěného másla
100 g mandlové mouky (mletých mandlí)
120 g ovesných vloček
100 g třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového třtinového cukru (nebo kupovaného vanilkového cukru)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
3 velké oloupané broskve
200 g ostružin
2 lžíce třtinového cukru (nebo domácího vanilkového třtinového cukru)
Na ozdobení
plátky mandliček
máta
Postup
Ovesné vločky lehce promixuji (ale není to nutné, já je malinko mixuji kvůli dětem). Přimíchám k nim rozpuštěné máslo, mandlovou mouku, vanilkový extrakt a oba druhy cukrů. Ručně vytvořím drobenku.
Horkovzdušnou troubu si předehřeji na 180 °C a připravím zapékací mísu nebo menší misky.
Broskve umyji, oloupu a nakrájím na měsíčky. Dám je do zapékací mísy (nebo rozdělím do misek) a přidám k nim ostružiny. Zasypu třtinovým cukrem a společně promíchám. Na ovoce pokladu drobenku a peču cca 35 minut, dokud není drobenka hezky zbarvená. Po vytažení z trouby, ozdobím mandličkami a mátou. Poté podávám teplé.
Květiny na fotografiích jsou pouze dekorace.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!