Jsem si jistá, že mnohé z vás a vašich dětí také zachvátila vlna těch rozkošných žlutých postaviček, které milují banány. U nás jedeme na jejich vlně od dob Grua, tedy od prvního dílu Já, padouch. Když je venku škaredě a děti mají chuť na pohádku, většinou se shodnou právě na této. Náš Jordanek slavil na konci července své druhé narozeniny a tak jsem si řekla, že když už jsem dělala dort dědečkovi, tak Jordankovi musím taky. Nejprve jsem ho chtěla ozdobit postavičkou medvídka Pú, protože toho má v současné době také velmi rád. Ale pak jsem na internetu našla lepší inspiraci. Mimoní makronky byly trefou do černého, děti byly nadšené a náš Jordanek, který ještě neumí říct Mimoni, radostí křičel: bananá
3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90g bílků
1/2 lžičky vanilkové esence
žluté nebo modré gelové potravinářské barvivo
Náplň – krém na dvě dávky makronek
250 g mascarpone
100 g tvarohu (v kostce)
50 ml smetany ke šlehání 31% (na zjemnění, nemusí být)
3 – 4 lžíce domácího vanilkového cukru
Postup
Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkami.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc žluté nebo modré makronky chci mít. A přidám vanilkovou esenci.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy hodně bouchnu, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile sou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Na náplň vyšlehám mascarpone s tvarohem, přidám cukr a zašlehám smetanu. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky.
Na Mimoně jsem upekla 2 dávky makronek, žluté a modré skořápky. Na oči jsem použila bílou a šedou modelovací hmotu a také černý jedlý fix.
17 Komentáře
Zdravím, gratuluji k takové vydařené kráse. Mě osobně trvalo rok než jsem ty malé krásné barevné potvůrky pokořila k obrazu svému. Chci se zeptat kdy dáváte a jak „očíčka“. Ještě další otázka: jak dlouho Vám vydrží makronka s náplní z mascarpone? Mě tato náplň makronku jakoby rozpouští.
Hanka
Hani, moc vás zdravím Já jsem k dokonalým makronkám ušla taky kus cesty … Píšu o tom ve svém prvním makronkovém příspěvku (malinové makronky). Očíčka vykrojím vykrajovátkem na cukroví a pak stačí vykrojené kolečko třeba párátkem nebo nějakou pomůckou na zdobení dortů malinko (opravdu jen pidi kapičku), potřít vodou. Tím se na makronku přilepí a nebude sjíždět. A s druhým kolečkem postupuji stejně, obě k sobě krásně chytnou.
S krémem z mascarpone mám stejnou zkušenost, proto makronky vždy plním zhruba 3 nebo 4 hodiny před podáváním. Krém si nechám do druhého dne v lednici a další várku skořápek plním až na druhý den. Déle nám zatím nevydržely Je to škoda, že skořápka postupně nasaje vlhkost krému, ale i tak nám v makronkách to mascarpone chutá nejvíc.
Moc vám děkuji a také gratuluji, věřím, že po tak dlouhé době máte velkou radost, že už je umíte. Lucie
Ahooj, naprosto perfektní článek a super inspirace… Makronky dělám už asi 2 roky a i teď se mi občas stane, že nejsou tip ťop… Naštěstí má dnes přítel 18. narozeniny a oslava bude co nevidět, když se tam objevím s jeho oblíbenými makronkami na motiv naší nejooblíbenější pohádky- myslím, že sklidím obrovský úspěch…Aspoň doufám! 😀 :).. Děkuji moc za inspiraci..
Můžu se prosím jen zeptat, kde seženu tu potravinářskou fixu? ..Nějaký speciální obchod nebo se dá najít i v potravinách,.. Přípdadně, kde jste ji kupovala Vy ? :))) Děkuji za odpověď!
Zdravím Vás
Já děkuji Vám, za milou reakci. Mám radost, že budete dělat právě tyhle makronky svému milému k narozeninám. To mi pak musíte napsat, jaká byla jeho reakce.
Jedlý fix jsem koupila přes internet … už netuším kde, ale pro představu přikládám odkaz. http://eshop.timidekor.cz/zbozi-2060-cukrarske.potravinarske-barvy.fixy-a-psaci-gely-Potravinarsky-fix-2-hroty—cerny
Určitě se dá koupit i v nějaké kamenné prodejně s potřebama pro cukráře, v klasických potravinách jsem na něj nenatrefila.
Mějte se fajn a ať se dílo podaří. Lucie
Teda to je nádhera! Máte neuvěřitelný talent Já zkoušela makronky zatím jen jednou a slušně řečeno – byla to katastrofa Ale třeba mě tahle krása nakopne k tomu, abych je zkusila znovu
Zdravím vás, Katko
Určitě je musíte zkusit znovu, s makronkama to prostě není taková jednoduchá sranda, jak se zdá I když obsahují jen málo ingrediencí, jsou docela komplikované. Už jen to, trefit správnou hustotu těsta … snažit se nepřemíchat nebo naopak nedomíchat, mít dostatečně tekuté bílky a vychytat spravnou teplotu trouby, ve které se jim podle toho bude či nebude líbit. Držím palce, aby vašich nepovedených pokusů bylo co nejméně a radovala jste se stejně jako já z krásných a výborných makronek. Lucie
Naprosto úžasné!!! Makronky miluju a tyhle jsou dokonalý.
Zdravím Vás, Evi
Děkuji za pochvalu, já je taky miluju. 😀
No to je naprosto geniální! Opravdu tleskám za zručnost a kreativitu =))
Dominiko, moc Vám děkuji, jsem ráda, že se makronky líbí. Lucie
Krásné a nápadité
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli pečete i na objednávku?
Dcerka bude mít 2 ročky a moc bych ji chtěla k dortu přidat mimoní makronky.
Mně se to nedaří a moc by mi to pomohlo.
S pozdravem
Žikovičová
Dobrý den, Žanet Moc mne těší Váš zájem, ale bohužel, na zakázku nepeču vůbec nic. Časově bych to už nezvládla, omlouvám se. Přeji příjemné dny, Lucie.
Dobrý den,můžu se zeptat,tedy nejlepší je upéct,nazdobit ale plnit až ráno ?? (chci udělat malému do školky)??
a kolik je z jedné dávky kusů??
Jsou nadherné,pro děti na oko úplně fajné a co až ochutnají že
Děkuji za odpověd Hana
Dobrý den, Hani Nejlepší je makronky upéct (nenaplněné skořápky vydrží týden v lednici) a nazdobit je pár hodin před podáváním, protože pokud je budete zdobit krémem z mascarpone, tak natáhnou vlhkost a budou se rozpadat. Což pak v puse sice nevadí (já osobně mám ráda, když se mi makronka úplně v puse rozpustí), ale z praktického hlediska to není moc dobré. Dělala jsem zvlášť celou dávku žlutých a zvlášť celou dávku modrých, takže jsem měla celkem kolem 90 spojených makronek. Každopádně můžete nepoužité skořápky také zamrazit, v mrazáku vydrží 3 měsíce. Přeji krásné skořápky a ať udělají makronky radost. Mějte se hezky, Lucie.
Milá Lucie, musím Vám poděkovat za tuhle dokonalou inspiraci! Dělala jsem mimoně čtyřletému synkovi do školky (můj druhý makronkový pokus), a až na to, že byli celkově bledší oproti těm Vašim, tak se povedli parádně. Honzík i kamarádi byli nadšení a spokojení, a tedy i já. Myslím, že je teď bude vyžadovat pravidelně ? Příště vyzkoušíme šnečky ?
Milá Jarko, to je úžasná zpráva, že se makronky daří a že jimi děláte radost. Děkuji za milá slova a ať se daří i nadále … třeba právě se šnečky. Lucie