Vanilkové makronky – Mimoni

Vanilkové makronky - Mimoni

Jsem si jistá, že mnohé z vás a vašich dětí také zachvátila vlna těch rozkošných žlutých postaviček, které milují banány. U nás jedeme na jejich vlně od dob Grua, tedy od prvního dílu Já, padouch. Když je venku škaredě a děti mají chuť na pohádku, většinou se shodnou právě na této. Náš Jordanek slavil na konci července své druhé narozeniny a tak jsem si řekla, že když už jsem dělala dort dědečkovi, tak Jordankovi musím taky. Nejprve jsem ho chtěla ozdobit postavičkou medvídka Pú, protože toho má v současné době také velmi rád. Ale pak jsem na internetu našla lepší inspiraci. Mimoní makronky byly trefou do černého, děti byly nadšené a náš Jordanek, který ještě neumí říct Mimoni, radostí křičel: bananá :-) :-)

 

Ingredience – na jednu dávku makornek, používám hrneček o objemu 250 ml
3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90g bílků
1/2 lžičky vanilkové esence
žluté nebo modré gelové potravinářské barvivo

 

Náplň – krém na dvě dávky makronek
250 g mascarpone
100 g tvarohu (v kostce)
50 ml smetany ke šlehání 31% (na zjemnění, nemusí být)
3 – 4 lžíce domácího vanilkového cukru

 

Postup
Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkami.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc žluté nebo modré makronky chci mít. A přidám vanilkovou esenci.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy hodně bouchnu, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile sou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Na náplň vyšlehám mascarpone s tvarohem, přidám cukr a zašlehám smetanu. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky.

Na Mimoně jsem upekla 2 dávky makronek, žluté a modré skořápky. Na oči jsem použila bílou a šedou modelovací hmotu a také černý jedlý fix.

Vanilkové makronky - Mimoni
Vanilkové makronky - Mimoni
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

17 Komentáře
  • Odpověď Hana 2.8.2015 at 18:28

    Zdravím, gratuluji k takové vydařené kráse. Mě osobně trvalo rok než jsem ty malé krásné barevné potvůrky pokořila k obrazu svému. Chci se zeptat kdy dáváte a jak „očíčka“. Ještě další otázka: jak dlouho Vám vydrží makronka s náplní z mascarpone? Mě tato náplň makronku jakoby rozpouští.
    Hanka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.8.2015 at 19:02

      Hani, moc vás zdravím :-) Já jsem k dokonalým makronkám ušla taky kus cesty … Píšu o tom ve svém prvním makronkovém příspěvku (malinové makronky). Očíčka vykrojím vykrajovátkem na cukroví a pak stačí vykrojené kolečko třeba párátkem nebo nějakou pomůckou na zdobení dortů malinko (opravdu jen pidi kapičku), potřít vodou. Tím se na makronku přilepí a nebude sjíždět. A s druhým kolečkem postupuji stejně, obě k sobě krásně chytnou.
      S krémem z mascarpone mám stejnou zkušenost, proto makronky vždy plním zhruba 3 nebo 4 hodiny před podáváním. Krém si nechám do druhého dne v lednici a další várku skořápek plním až na druhý den. Déle nám zatím nevydržely :-) Je to škoda, že skořápka postupně nasaje vlhkost krému, ale i tak nám v makronkách to mascarpone chutá nejvíc.
      Moc vám děkuji a také gratuluji, věřím, že po tak dlouhé době máte velkou radost, že už je umíte. :-) Lucie

  • Odpověď Lucie 3.8.2015 at 8:34

    Ahooj, naprosto perfektní článek a super inspirace… Makronky dělám už asi 2 roky a i teď se mi občas stane, že nejsou tip ťop… Naštěstí má dnes přítel 18. narozeniny a oslava bude co nevidět, když se tam objevím s jeho oblíbenými makronkami na motiv naší nejooblíbenější pohádky- myslím, že sklidím obrovský úspěch…Aspoň doufám! 😀 :).. Děkuji moc za inspiraci..
    Můžu se prosím jen zeptat, kde seženu tu potravinářskou fixu? ..Nějaký speciální obchod nebo se dá najít i v potravinách,.. Přípdadně, kde jste ji kupovala Vy ? :))) Děkuji za odpověď!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.8.2015 at 19:07

      Zdravím Vás :-)
      Já děkuji Vám, za milou reakci. Mám radost, že budete dělat právě tyhle makronky svému milému k narozeninám. :-) To mi pak musíte napsat, jaká byla jeho reakce.
      Jedlý fix jsem koupila přes internet … už netuším kde, ale pro představu přikládám odkaz. :-) http://eshop.timidekor.cz/zbozi-2060-cukrarske.potravinarske-barvy.fixy-a-psaci-gely-Potravinarsky-fix-2-hroty—cerny
      Určitě se dá koupit i v nějaké kamenné prodejně s potřebama pro cukráře, v klasických potravinách jsem na něj nenatrefila.
      Mějte se fajn a ať se dílo podaří. :-) Lucie

  • Odpověď Kačka 3.8.2015 at 20:10

    Teda to je nádhera! Máte neuvěřitelný talent :) Já zkoušela makronky zatím jen jednou a slušně řečeno – byla to katastrofa :) Ale třeba mě tahle krása nakopne k tomu, abych je zkusila znovu :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.8.2015 at 7:03

      Zdravím vás, Katko :-)
      Určitě je musíte zkusit znovu, s makronkama to prostě není taková jednoduchá sranda, jak se zdá :-) I když obsahují jen málo ingrediencí, jsou docela komplikované. Už jen to, trefit správnou hustotu těsta … snažit se nepřemíchat nebo naopak nedomíchat, mít dostatečně tekuté bílky a vychytat spravnou teplotu trouby, ve které se jim podle toho bude či nebude líbit. Držím palce, aby vašich nepovedených pokusů bylo co nejméně a radovala jste se stejně jako já z krásných a výborných makronek. Lucie

  • Odpověď Eva 9.8.2015 at 11:22

    Naprosto úžasné!!! Makronky miluju a tyhle jsou dokonalý. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.8.2015 at 16:36

      Zdravím Vás, Evi :-)
      Děkuji za pochvalu, já je taky miluju. 😀

  • Odpověď Dominika 17.8.2015 at 15:17

    No to je naprosto geniální! Opravdu tleskám za zručnost a kreativitu =))

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.8.2015 at 16:06

      Dominiko, moc Vám děkuji, jsem ráda, že se makronky líbí. :-) Lucie

  • Odpověď Jana 6.9.2015 at 15:12

    Krásné a nápadité :)

  • Odpověď Žaneta 27.4.2016 at 8:08

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli pečete i na objednávku?
    Dcerka bude mít 2 ročky a moc bych ji chtěla k dortu přidat mimoní makronky.
    Mně se to nedaří a moc by mi to pomohlo.
    S pozdravem
    Žikovičová

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.4.2016 at 8:31

      Dobrý den, Žanet :-) Moc mne těší Váš zájem, ale bohužel, na zakázku nepeču vůbec nic. Časově bych to už nezvládla, omlouvám se. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Hana Adámková 5.5.2016 at 8:15

    Dobrý den,můžu se zeptat,tedy nejlepší je upéct,nazdobit ale plnit až ráno ?? (chci udělat malému do školky)??
    a kolik je z jedné dávky kusů??
    Jsou nadherné,pro děti na oko úplně fajné :-) a co až ochutnají že :-)

    Děkuji za odpověd Hana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.5.2016 at 15:29

      Dobrý den, Hani :-) Nejlepší je makronky upéct (nenaplněné skořápky vydrží týden v lednici) a nazdobit je pár hodin před podáváním, protože pokud je budete zdobit krémem z mascarpone, tak natáhnou vlhkost a budou se rozpadat. Což pak v puse sice nevadí (já osobně mám ráda, když se mi makronka úplně v puse rozpustí), ale z praktického hlediska to není moc dobré. Dělala jsem zvlášť celou dávku žlutých a zvlášť celou dávku modrých, takže jsem měla celkem kolem 90 spojených makronek. Každopádně můžete nepoužité skořápky také zamrazit, v mrazáku vydrží 3 měsíce. Přeji krásné skořápky a ať udělají makronky radost. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Jarka 29.9.2016 at 12:00

    Milá Lucie, musím Vám poděkovat za tuhle dokonalou inspiraci! Dělala jsem mimoně čtyřletému synkovi do školky (můj druhý makronkový pokus), a až na to, že byli celkově bledší oproti těm Vašim, tak se povedli parádně. Honzík i kamarádi byli nadšení a spokojení, a tedy i já. Myslím, že je teď bude vyžadovat pravidelně ? Příště vyzkoušíme šnečky ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.9.2016 at 10:44

      Milá Jarko, to je úžasná zpráva, že se makronky daří a že jimi děláte radost. Děkuji za milá slova a ať se daří i nadále … třeba právě se šnečky. :-) Lucie

    Napsat komentář: Dominika Zrušit