Malinové makronky (lyofilizované maliny)

Malinové makronky

Když jsem si po delší době objednala z mixit.cz lyofilizované maliny, napadalo mě, že bych je mohla použít jako barvivo do makronek a zároveň je jimi také ochutit. Maliny jsem důkladně rozmixovala a ještě prosela přes sítko, abych z nich získala pouze jemný prášek. Abych byla upřímná, první várku jsem vůbec nezvládla a makronky mi popraskaly. Pátrala jsem, v čem může být problém … Jedinou změnou v receptu byly maliny. Zkusila jsem tedy dát malinového prášku o něco méně a vyšlo to. Po prvním ochutnání mi můj muzikant řekl, že jsou úžasné a že mu asi zatím chutnají ze všech makronek nejvíc. Připravila jsem do nich jednoduchý krém z mascarpone. Pokud se pro něj rozhodnete také, pak takto naplněné makronky co nejdříve konzumujte, jelikož rychle natahují vlhkost z krému. Malinové makronky mile překvapily i mne, mají příjemnou malinovou chuť i vůni a ač není jejich barva sytá, jsou bezpochyby dokonalým dezertem.


Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
2 lžičky prášku z lyofilizovaných malin

Na krém

250 g mascarpone
50 ml smetany ke šlehání (31%)
zarovnaná lžíce cukru moučka

Postup

Když peču makronky odpoledne, nachystám si bílky ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to. Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs ještě proseji. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír. Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a práškem z lyofilizovaných malin. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla „stékat jako stuha“. Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si rozehřeji horkovzdušnou troubu na 135 °C. Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout. Poté je skladuji ve vzduchotěsné krabičce. V lednici vydrží nenaplněné skořápky týden, v mrazáku pak i 3 měsíce.
Mascarpone lehce vyšlehám s cukrem … Smetanu také vyšlehám a poté ji jemně vmíchám do připraveného mascarpone. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky a spojuji.

 

Malinové makronky

Malinové makronky

Malinové makronky

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Veronika 18.4.2016 at 16:04

    Na takéto makarónky sa chystám už veľmi dlho a určite sa inšpirujem! :) Vyzerá to skvelo.

    Pozri si aj náš najnovší článok – http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/04/starame-sa-o-kvety-kalanchoe.html

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.4.2016 at 16:55

      Veroniko, děkuji. :-) Jsem ráda, že se líbí. 😀 Díky za tip na článek. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 19.4.2016 at 8:12

    Vypadají moc dobře, makronky jsem už hrozně dlouho nedělala tak určitě někdy vyzkouším tvůj recept :)

    Just Be Bonita

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.4.2016 at 8:40

      Ahoj Luci, děkuji :-) Jsem ráda, že se makronky líbí. Určitě vyzkoušej, přeji příjemné a úspěšné pečení. :-) Lucie

  • Odpověď Tereza 28.4.2016 at 11:03

    Ahoj Lucie, makronky vypadaji fantasticky, ostatne jako vzdycky ;). Kdyz jsem byla v Parizi, nemohla jsem se jich nabazit. Ted je samozrejme chci vyzkouset doma. Ze to nebude nejjednodussi, to jsem tusila, ale ze skoncim uz u mandli… Jak hodne na jemno by mely byt namlete? Predpokladam ze hodne. No a toho docilim jak? Nebo je lepsi koupit rovnou mandlovou mouku? Diky za radu.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.4.2016 at 6:43

      Milá Terezo, mandle by měly být namleté hodně najemno. Kupuji je ve zdravé výživě nebo v eshopu s cukrářskými potřebami. Někdo mi psal, že je sehnal i v Lidlu. Jemné musí být opravdu hodně, takže je ještě přeseji přes sítko (jak je uvedeno v receptu), abych se úplně zbavila případných větších kousků. Přeji úspěšné pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Zuzka 8.1.2018 at 10:31

    Dobrý den,
    dělala jsem tyhle makronky a povedly se (děkuji za recept!), jen mi do druhého dne natáhly krém a rozpadaly se..
    Trochu mě mrzí, že makronky u nás doma vydrží jen do druhého dne (honem se zbaští než natáhnou krém 😀 ), když je s nimi tolik práce… Nedá se tomu „vlhnutí“ nějak zabránit? Děkuji za rady!
    PS: Skladujete makronky v lednici na otevřeném tácu, nebo v uzavřené krabici?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.1.2018 at 9:36

      Milá Zuzko, gratuluji ke skořápkám. :) Pokud do makronek použijete krém, který obsahuje hodně vody (mascarpone, tvaroh), tak makronky během několika hodin nasají vlhkost a rozpadají se. Já suché skořápky nechávám v lednici maximálně týden, podle potřeby je pak takovýmto krémem plním. Jinak mám dobré zkušenosti s máslovým krémem, který se dá dle chuti dochutit (ořechy, extrakty, čokoláda …). Makronky naplněné tímto krémém vydrží 3 dny v lednici. Recept na krém najdete tady http://www.peknevypecenyblog.cz/kakaove-makronky/. Suché skořápky uchovávám v lenici v zip sáčku a naplněné makronky mám na talíři s poklopem. Ať se daří a mějte krásné dny, Lucie

    Zanechte odpověď