Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Makronky jsem naposledy připravovala někdy v říjnu. Vždycky se mi po nich po nějaké době zasteskne a pak se během chviličky rozhodnu, že je musím okamžitě udělat. Zkontroluji, jestli mám doma potřebné ingredience a pustím se do jejich přípravy. Možná je to jen takový osobní test a zvědavost, jestli jsem jejich přípravu po pár měsících nezapomněla a jsem napjatá, jestli se zase budu radovat z krásných skořápek. Co se týče toho, že bych je snad měla všechny sníst, tak to ani náhodu, to mi nehrozí. 😀 Mě vždycky stačí jeden dva kousky a jsem zase na dlouho spokojená.
Asi před půl rokem jsem si koupila silikonové podložky na makronky se srdíčky. Pořád jsem si říkala, že už je budu muset zkusit, ale nějak na ně nebyl ten správný čas. A ačkoli Valentýna neslavíme (v ten den máme své vlastní výročí), říkala jsem si, že v tuto dobu by na ně vhodná chvíle být mohla. Navíc jsem fakt zvědavá ženská, takže jsem byla zase celá bez sebe, jestli z nich opravdu po upečení budou srdíčka nebo se přetvoří v něco tvarově nezařaditelného … 😀 Myslím, že se povedly. Posuďte sami.

 

Ingredience (používám hrnek o objemu 250 ml)

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
růžové gelové potravinářské barvivo (Wilton)

Máslový krém s vanilkou

120 g změklého másla
50 ml smetany ke šlehání (31%)
3 lžíce cukru moučka
zrníčka z 1/2 malého vanilkového lusku

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechávám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to. Naopak mám vyzkoušeno, že když mě tlačí čas nebo když zapomenu bílky nachystat, nechám je na lince třeba jen 20 minut a makronky se povedou i tak.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs ještě proseji do mísy. Nachystám si dva plechy a dvě silikonové podložky se srdíčky. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit srdíčka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc růžové makronky chci mít (já to s ním moc nepřeháněla).
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha (pokud těsto přemícháte a bude řídké, tak vám makronky s největší pravděpodobností popraskají).
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru asi 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím srdíčka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Krém připravím tak, že si v míse vyšlehám máslo, postupně přilévám smetanu, přidám zrníčka vanilky a nakonec po lžících zašlehávám cukr. Pomocí cukrářského sáčku s vroubkovanou špičkou nanáším na skořápky a spojuji.
Skořápky naplněné krémem uchovávám v lednici max 2 dny. Suché skořápky nechávám v lednici týden, případně mrazím … v mrazáku vydrží až 3 měsíce.

 

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Verča 9.3.2017 at 7:32

    Už dlouhou dobu přemýšlím, že bych makronky zkusila, ale já jsem takový patla matla, že by to za káždou cenu jako makronka nevypadalo 😀 Ale ty je máš nádherný, úplně výstavní! Jsi hrozně šikovná!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.3.2017 at 21:12

      Moc děkuji, snažila jsem se opravdu dlouho, než jsem byla s výsledkem spokojená. Makronky jsou tak trochu potvory, ale když se povedou, tak je to paráda. :-) Pokud se do nich pustíš, přeji krásné skořápky. Lucie

  • Odpověď Zuzka 23.11.2017 at 10:03

    Já se prostě musím zeptat – kde se dají sehnat ty silikonové podložky na srdíčka? Děkuji :-*

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.11.2017 at 14:04

      Milá Zuzko, silikonové podložky se srdíčky jsem pořídila v Tchibu (jsou růžové). :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Alena Dánová 29.11.2017 at 3:30

    Dobrý den Lucie, chtěla bych poprosit o radu. Moc se mi líbí Vaše srdíčkové makronky, mám taky silikonovou folii na srdíčkové makronky, ale marně se pokouším z nich vytvořit něco alespoň podobného srdíčku. Nevím, kde je chyba, ale nedovedu naplnit na folii to srdíčko. Zkoušela jsem to po obvodu nebo i doprostřed, ale to se potom nerozlilo do požadovaného tvaru. Návod u folie nebyl, tak jsem zoufalá. Neporadila byste mi ? Děkuji moc. Alena

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2017 at 16:25

      Milá Ali, makronky jsem dělala takovým způsobem, že jsem na silikonovou podložku „stříkala“ těsto jako bych psala písmeno „V“. Takže z levé vrchní strany dolů a z pravé vrchní strany dolů, kde se mi pak obě strany spojí. Tahy vedu tak nějak prostředkem. Pak s plechem trochu zatřepu a zabouchám tak, že se těsto rozlije ke všem okrajům. Přeji, ať se pečení vydaří a máte srdíčka dle Vašich představ. Hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Andy 5.12.2017 at 19:13

    Krásný dobrý den. Prohledávám internet na nějaký recept na makronky a dneska jsem se přímo zamilovala do Vašeho blogu! Máte to moc krásné nemohu odtrhnout oči a hned večer se pustím do makronek. Hsem zvědavá jak se povedou 😀 bude to má premiéra 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.12.2017 at 20:34

      Milá Andy, děkuji za hezká slova. :-) Držím palce a přeji, ať se radujete z krásných skořápek. Vydařené pečení a poklidné adventní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď