Kakaové makronky

Kakaové makronky

Po delším čase jsem chytla nutkavou potřebu udělat zase jednou makronky. Důvod mi také dala kamarádka, která si je přála na oslavu narozenin. Tentokrát jsem proto skořápky pekla hned ze dvou dávek … Kluci tajně doufali, že některé skořápce nevyskočí nožka nebo praskne a budou si ji moci sníst. K mému velkému údivu a zřejmě nějaké výborné konstelaci hvězd se ale tentokrát k prasknutí neměla ani jedna z nich … Uvidíme příště, jestli to nebyla jen náhoda. 😀 Vím, že příprava makronek dokáže potrápit také mnohé z vás. Často si píšete o rady a já se snažím vždy všem odpovědět tak, jak nejlépe umím. U makronek dobře fungují určité psané zásady, ale i tak, při přesném dodržení postupu, nemusíte vždy sklidit úspěch … Také čas od času vytahuji z trouby popraskané placky a nerozumím tomu, co jsem udělala špatně, když vlastně dělám pořád všechno stejně. A tak vám s nimi přeji pevné nervy, štěstí a trpělivost … držím palce a těším se na pozitivní komentáře a fotky vašich úspěchů.

 

 

Ingredience (přibližně na 96 ks skořápek) 

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
2 lžíce kakaa

Na krém (tato dávka vychází přibližně na slepení poloviny skořápek)

240 g povoleného másla
50 g cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu
2 lžíce rozmixovaných vlašských ořechů

rozpuštěná čokoláda a hrubě nasekané vlašské a lískové ořechy na dozdobení

Postup (hrnek o objemu 250 ml)

Když peču makronky odpoledne, bílky si nachystám už ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy a přidám 2 lžíce kakaa. Důkladně promíchám a spojím. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a kakaem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji horkovzdušnou troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Během pečení (přibližně po 8-10 minutách) otevřu troubu a hned ji zase zavřu. Tohle opakuji ještě 2x během pečení. Po vytažení z trouby nechám skořápky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám vychladnout úplně.
Krém do makronek si připravím tak, že vyšlehám povolené máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Poté do hladkého nadýchaného krému vmíchám ořechy. Na vrchní skořápku kápnu trochu čokolády a zasypu ořechy, jakmile čokoláda ztuhne, plním skořápky krémem a spojuji.

Kakaové makronky

Kakaové makronky

Kakaové makronky

Kakaové makronky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Jaroslava Treksová 1.11.2017 at 10:42

    ..tak to je hotová nádhera! ..jste velice šikovná! 😉 ..obdiv a klobouk dolů..i když vlastně každá Vaše sladkost je skvost! :-) ..oceňuji, protože sladké miluji:-) ..ať se Vám stále tak daří a pečení jde od ruky! s pozdravem J*

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2017 at 19:58

      Milá Jaruško, mockrát děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji pěkné podzimní dny, Lucie.

  • Odpověď Renata 2.11.2017 at 9:35

    Lucko, tak tomu se říká nádhera nádherná !!! Vypadají božsky a určitě i tak chutnají…Dokázala bych si je představit i jako vánoční cukrovíčko :-) Jsi moc šikovná !

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2017 at 19:59

      Milá Reni, moc děkuji, těší mě, že se líbí. :-) Mějte krásné dny, Lucie.

  • Odpověď The brunette life 5.11.2017 at 18:30

    Ty tak nádherně pečeš ♥

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.11.2017 at 9:49

      Děkuju :)

    Zanechte odpověď