Po delším čase jsem chytla nutkavou potřebu udělat zase jednou makronky. Důvod mi také dala kamarádka, která si je přála na oslavu narozenin. Tentokrát jsem proto skořápky pekla hned ze dvou dávek … Kluci tajně doufali, že některé skořápce nevyskočí nožka nebo praskne a budou si ji moci sníst. K mému velkému údivu a zřejmě nějaké výborné konstelaci hvězd se ale tentokrát k prasknutí neměla ani jedna z nich … Uvidíme příště, jestli to nebyla jen náhoda. 😀 Vím, že příprava makronek dokáže potrápit také mnohé z vás. Často si píšete o rady a já se snažím vždy všem odpovědět tak, jak nejlépe umím. U makronek dobře fungují určité psané zásady, ale i tak, při přesném dodržení postupu, nemusíte vždy sklidit úspěch … Také čas od času vytahuji z trouby popraskané placky a nerozumím tomu, co jsem udělala špatně, když vlastně dělám pořád všechno stejně. A tak vám s nimi přeji pevné nervy, štěstí a trpělivost … držím palce a těším se na pozitivní komentáře a fotky vašich úspěchů.
Ingredience (přibližně na 96 ks skořápek)
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
2 lžíce kakaa
Na krém (tato dávka vychází přibližně na slepení poloviny skořápek)
240 g povoleného másla
50 g cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu
2 lžíce rozmixovaných vlašských ořechů
rozpuštěná čokoláda a hrubě nasekané vlašské a lískové ořechy na dozdobení
Postup (hrnek o objemu 250 ml)
Když peču makronky odpoledne, bílky si nachystám už ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy a přidám 2 lžíce kakaa. Důkladně promíchám a spojím. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a kakaem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji horkovzdušnou troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Během pečení (přibližně po 8-10 minutách) otevřu troubu a hned ji zase zavřu. Tohle opakuji ještě 2x během pečení. Po vytažení z trouby nechám skořápky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám vychladnout úplně.
Krém do makronek si připravím tak, že vyšlehám povolené máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Poté do hladkého nadýchaného krému vmíchám ořechy. Na vrchní skořápku kápnu trochu čokolády a zasypu ořechy, jakmile čokoláda ztuhne, plním skořápky krémem a spojuji.
16 Komentáře
..tak to je hotová nádhera! ..jste velice šikovná! 😉 ..obdiv a klobouk dolů..i když vlastně každá Vaše sladkost je skvost! ..oceňuji, protože sladké miluji:-) ..ať se Vám stále tak daří a pečení jde od ruky! s pozdravem J*
Milá Jaruško, mockrát děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji pěkné podzimní dny, Lucie.
Lucko, tak tomu se říká nádhera nádherná !!! Vypadají božsky a určitě i tak chutnají…Dokázala bych si je představit i jako vánoční cukrovíčko Jsi moc šikovná !
Milá Reni, moc děkuji, těší mě, že se líbí. Mějte krásné dny, Lucie.
Ty tak nádherně pečeš ♥
Děkuju
Pěkný večer Lucie,
tak tyhle makronky se mi vůbec nepovedly Těsto s tím kakaem jsem měla jako beton, asi by to chtělo míň kakaa. Pokud dělám klasické, tak s tím nemám problém. Zítra se vrhnu na vyzkoušenou klasiku, tak snad se povedou, protože to má být dárek
Užívejte vánoční pečení
Peťa
Milá Peti, mrzí mě, že se Vám makronky tentokrát nepovedly. Snad se u těch klasických zadařilo a dárkem uděláte radost. Hezké dny, Lucie.
No na to ze merias na ‚hrnky‘ ich mas krasne 😉
Dobrý den zkoušela jsem je upéct a dopadly dobře a taky vypadaly dobře ale vy je máte hezčí .
Gratuluji k makronkám a zároveň děkuji, jsem ráda, že se líbí. Držím palce do dalšího pečení. Lucie
Dobrý den. Delala jsem makronky. Povedly se mi vizualně, ale jsou spis křupavé a duté. Kde jsem udělala chybu? Když jsem kontrolovala v troubě tak se mi zdály nedopečené. Tak jsem je tam nechala trochu déle. Příště zkusím bez kakaa
Dobrý den, Míšo, pekla bych je o malinko kratší dobu a nechala dojít na plechu. Ať se příště povedou a chutnají. Hezké dny, Lucie.
Lucko, chtěla bych Vám moc poděkovat. Udělala jste ze mě nejšťastnějšího člověka.. Mně se konečně povedly makronky… Už jsem to chtěla vzdát.. Ale v této době, kdy člověk sedí pořád doma a už neví co by dělal, jsem se rozhodla zkusit Váš recept a z trouby jsem vytáhla makronky ☺️
Děkuji
Dobry den, mandle melete s jejich prirodni hnedou slupkou nebo bez ni, tedy oloupane? Pokud bez ni, nemate nejakou radu, jak mandle rychle a jednoduse oloupat? makronky jsem jeste nezkousela, ale vas recept me zaujal, jine recepty od vas z blogu (jahodovy sorbet, rebarborovy kompot, tresnova bublanina) se u nas doma tesi velke oblibe a manzel bude mit za cca 2 tydny narozeniny, tak chci vyzkouset makronky
Dobrý den, mandlovou mouku kupuji – např. ve zdravé výživě. Jinak se používají mandle oloupané. Nejlépe jde slupka sundat, když se mandle spaří ve vroucí vodě. V misce je nechávám i nějakou tu minutu namočené. Poté scedím a slupka jde pak hezky sloupnout. Držím place, ať se makronky podaří a máte z nich radost. Klidné dny, Lucie.