Ingredience
Na ganache
120 g kvalitní čokolády, 100 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
Postup
Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to. Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy, přimíchám skořici a zázvor. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír. Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc oranžové makronky chci mít. Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a kořením. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha. Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C. Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout. Pak je můžu pokreslit dle fantazie. Jakmile uschnou, skladuji ve vzduchotěsné krabičce. V lednici vydrží nenaplněné skořápky týden, v mrazáku pak i 3 měsíce. Náplň si částečně přichystám den předem. V menším hrnci přivedu k varu smetanu, ihned odstavím a rozpustím v ní čokoládu, lehce zamíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přikryji pokličkou a dám do lednice odpočívat na minimálně 6 hodin. Druhý den, když budu mít skořápky makronek nachystané, vyndám hrnec z lednice a metličkou ručně ganache vyšlehám do požadované hustoty (pozor na přešlehání, pokud se vám to stane a vytvoří se v čokoládě hrudky, nezoufejte … čokoládu znovu zahřejte ve vodní lázni a poté postupujte stejně jako předchozí den, sice ji zachráníte, ale budete ji muset nechat zase minimálně 6 hodin odpočívat). Pomocí cukrářského sáčku pak nanáším na skořápky a spojuji.
7 Komentáře
No ty jsou boží! <3
Meet My Lovely World
Děkuji
Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera 😀 Zrovna minulý týden jsem si vzpomněla na Vaše makronky „mimoně“ a říkala si, jak jste neuvěřitelně šikovná A v tom přidáte další makronky a opět nemám slov. Chtěla bych se zeptat Luci, kde jste prosím koupila ten jedlý fix?
Denisko, děkuji vám za pochvalu, vážím si toho. Kupuji tady http://www.svetcukraru.cz/fixy-jednostranne/fix-azo-free-black–cerna-/ a nebo se můžete podívat v nějaké specializované prodejně. L
Mockrát děkuji za typ 😉 Určitě kouknu a objednám. I když na takové eshopy bych se koukat ani neměla, většina se mi tam zalíbí a cena za balík zas bude velká a pak budu muset mazat z košíku 😀 Přeji hezkou neděli.
Dobrý večer Lucie, chystám se učit péct makronky ☺. Prozatím jsem ochutnávač od Paula. Malinové jsou mým favoritem, nějaký tip pro začátečníky? ?? Se kterými začít? ??? Děkuji a inspirujte nadale☺.
Dobrý večer, Kači Jéé, tak to Vám moc fandím a přeji, ať je máte krásné a pochutnáte si. Jj, ochutnávač makronek Paula jsem byla taky. 😀 Klidně zkuste ty malinové, ono v podstatě záleží jen na vás, jakou barvu makronek zvolíte a jakou pak vyberete náplň. Postup na upečení skořápek je vždy stejný. Pokud by jste si s něčím nevěděla rady, klidně napište. Ať se daří, Lucie.