Malinové makronky (macarons)

Macrons

Já vlastně ani nevím, jak začít … tak to zkusím úplně od začátku. Poprvé jsem je ochutnala, když mi je můj muzikant přivezl z Prahy od Paula. Malá černá krabička obsahovala několik druhů makronek a já si vzpomínám, že jsem si je dlouhou dobu s nadšením prohlížela a rozplývala se nad jejich dokonalostí. Pak jsme společně ochutnávali všechny druhy, které krabička obsahovala a předávali si dojmy z jejich chutí. Tehdy jsem ještě vůbec nemyslela na to, že bych je doma zkusila upéct. Od té doby už ale uplynulo mnoho času, mezitím mi je muzikant přivezl ještě několikrát a jednou dokonce i s knihou o makronkách. Tenkrát jsem si řekla, že je zkusím. Hledala jsem informace a rady na internetu a čím víc jsem o nich zjišťovala, tím víc mi docházelo, že to zase taková legrace nebude. Ač obsahují jen několik surovin a postup není také nijak náročný, byl to pro mne i přes to všechno boj s větrnými mlýny! Jednou jsem těsto přemíchala, podruhé nedomíchala, makronky spálila, nevyskočila mi jejich typická nožička a co víc, vždy, ale opravdu vždy jsem je měla popraskané. Tak jsem se zase pustila do studovaní v chytrých knihách a radila se se zkušenějšími cukráři (děkuji, Marku!). Ale abych vás dlouho nenapínala … háček byl v tom, že jsem ve své horkovzdušné troubě (kde bohužel nemohu vypnout teplý vzduch, který navíc fouká nerovnoměrně) měla moc vysokou teplotu. Doporučená teplota pečení je 160 °C, já jsem podle rad zkoušela teplotu snižovat a i 140 °C bylo moc, praskaly. V mé troubě jim vyhovuje 135 °C, nepraskají a mají i hezkou nožičku.

Svým dnes o trochu delším příspěvkem jsem vás v žádném případě nechtěla odradit. Ba právě naopak, jděte do toho! Zkoušejte, i když to možná bude malinko běh na dlouhou trať, povedený výsledek vás potěší, je krásný a tak dobrý :-)

 

Ingredience (na 96 ks skořápek, o průměru 3,5 cm)

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
růžové gelové potravinářské barvivo

Náplň

180 g mascarpone
90 g tvarohu (v kostce)
2 lžíce cukru moučka
1 lžička malinové pasty nebo podle chuti rozmixovat lyofilizované maliny (koupila jsem je na mixit.cz)

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc růžové makronky chci mít.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěmi třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Na náplň vyšlehám mascarpone s tvarohem, přidám cukr a malinovou pastu nebo rozmixované lyofilizované maliny. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky a spojuji.
Pekla jsem podle receptu z knihy Makronky – 30 receptů na dokonalý požitek.

 

Macrons

 

Macrons

 

Macrons

 

Macrons

 

Macrons

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

31 Komentáře
  • Odpověď Svatava 24.5.2015 at 19:12

    Jsou nádherné, makronky a fotky! Já jsem taky „křtěná“ těmi od Paula, ale u nás se bohužel sehnat nedají… tak mi asi nezbývá, než je vyzkoušet :-) hezký večer! S.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.5.2015 at 12:51

      Dobrý den, Svatavo :-)
      Určitě zkuste, stojí to za to :-) A pak mi napište, jak jste dopadla. Držím palce!!!
      Lucie

  • Odpověď Simona 24.5.2015 at 21:35

    Lucie, máte je dokonalé :)!!! Moc se mi líbí, jak popisujete, jak jste si s nimi „vyhrála“…celou tu peripetii než se Vám nakonec povedly k dokonalosti :)…a oceňuji super postřehy při postupu ;)…jen by mě zajímalo, jak to děláte, po takových dobrotách nepřibrat 😉 :)! Držím pěsti na další pokusy :)! P. S. Úžasně nafocené ;)!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.5.2015 at 13:02

      Simono, děkuji za chválu :-) Přiznám se, že pokud by v tomto případě nešlo o makronky, tak by mne maximálně po dvou nepodařených pokusech nadšení přešlo. Jenomže já jsem je tak strašně chtěla umět :-)
      Váhu si zatím udržuji celodenním běháním v kuchyni a kolem dětí 😀
      Mějte se fajn, Lucie.

  • Odpověď Míša Roučková 29.7.2015 at 9:52

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat jak velký hrníček použít na odměření surovin? Klasický bílý IKEA? Jde mi o to jestli jste nepoužila jiný, větší. Aby mi to klaplo poměrově vůči těm 90g bílků.

    Díky za info. Míša

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.7.2015 at 12:39

      Dobrý den Míšo, hrneček používám klasický o objemu 250 ml. Budu ráda, když napíšete, jak se vám dařilo. :) Držím palce a přeji krásné makronky. Lucie

  • Odpověď Radka 5.8.2015 at 15:29

    Dobrý den.
    Jsou úžasné… já se s makronkama setkala poprvé v Holandsku v Amsterodamu. Chutnaly báječně a ráda bych si je dala i v pohodlí domova.
    Dle vašeho popisu a ingrediencí se to zdá být hračka … kámen úrazu bude pečení…. a vlastně proto píšu. Chtěla bych poprosit o radu. Mám doma plynovou troubu a okolo jejího knoflíku, na regulaci plamenu, nakreslené pouze tři malé plamínky. Tudíž nemám ponětí kolik je v troubě stupňů. Peču v ní ráda a peče dobře. Těsto v ní peču už od oka, ale tyhle choulostivé mršky mi asi dají zabrat :-D. Takže jdu na to … metodou pokus omyl.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.8.2015 at 17:43

      Dobrý den, Radko :-)
      Nejen správná konzistence těsta, ale i pečení je tak trochu oříšek. Mám kamarádku, která má také plynovku a makronky v ní peče, vyřešila to tak, že si koupila teploměr do trouby a navíc je ještě peče s pootevřenýma dvířkama, do kterých vloží vařečku. Moje sestra má taky plynovku a peče v ní skvělé koláče, také vše od oka, co se týče teploty. Zkuste to s teploměrem, určitěho ho pak využijete i při jiném pečení. :-)
      Mějte se hezky a až makronky zkusíte, tak mi napište, jsem zvědavá. :-) Lucie

  • Odpověď Wendy 13.8.2015 at 8:05

    Dobrý den,
    Lucie chci se zeptat máte nějakou zkušenost že místo barviva by se dalo ovoce třeba rozmixované?
    Dneska se na ty francouzské mršky chystám a barvivo se mi moc používat nechce. Díky. Wendy

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.8.2015 at 8:21

      Dobrý den, Wendy :-)
      Je mi líto, tuto zkušenost nemám … Co se týče makronek, jsem prakticky začátečník. Jen si myslím, že pokud by se dávalo do těsta nějaké rozmixované ovoce, nesmělo by obsahovat žádnou vodu, protože by těsto zřídlo a makronky by pak nemusely vyskočit a popraskaly by. Pokud nechcete dávat barvivo, tak mě jedině napadá, nedávat žádnou barvu nebo místo jedné lžíce mandliček dát lžíci kakaa a budete mít makronky kakaové. Budu ráda, když dáte vědět, jak se vám dařilo. Lucie

  • Odpověď Anna Kolbábková 7.3.2016 at 17:35

    Dobrý den Lucie,
    váš blog je skvělý, několik receptů už jsem vyzkoušela a vždycky měly velký úspěch, takže vám moc děkuji za inspiraci. Teď se chci poprvé pustit do makronek 😊 Můžete mi prosím poradit, kolik je přibližně gramů mandlí v dávce 3/4 hrníčku? Děkuji moc za odpověd a další úžasné recepty! 😊

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.3.2016 at 13:59

      Dobrý den, Aničko :-) Děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste s recepty spokojená a že se Vám jejich příprava daří. Mandlové mouky je asi 80g. Držím palce, ať se povedou a radujete se z krásných skořápek. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 21.3.2016 at 18:24

    Zdravím,mám dotaz spíše ke krému. Tvaroh a mascarpone,nemůže se stát,že skořápky makronek se „rozmočí“ ? Přijde mi, že tyto dvě suroviny jsou spíše vodnatější. Teda pokud bych chtěla,aby vydržely i den poté. Ale dám na radu a zkušenost profíka 😉 PS jsem velký fanda blogu ☺

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.3.2016 at 18:55

      Milá Marti, výborný dotaz. :-) Tyhle suroviny jsou vodnaté a proto doporučuji skořápky plnit tak 3-4 hodiny před podáváním. Pak makronky začnou natahovat vlhkost z krému a jsou velmi křehké (až rozpadající se). Čisté skořápky Vám vydrží v lednici týden. Takže je pak dle potřeby můžete kdykoli naplnit. Já mám tenhle krém nejraději, pak mám v oblibě i mascarpone+cukr a smetanu. Ale občas dělám i čokoládovou ganache a ta také není k zahození.
      Moc děkuji za milá slova, jsem ráda, že se Vám u mne na blogu líbí a přeji příjemné a hlavně úspěšné pečení, Lucie.

  • Odpověď Martina 21.3.2016 at 19:53

    Děkuji, tak to je dobré vědět. Naučila jsem se totiž, jak říkáte,ganache (smetana,čokoláda, máslo). Neměla jsem odvahu s tvarohem a mascarpone, právě kvůli rozmočení. Tak jsem trochu podváděla 😉 A někdy se stane, že potřebuju napéct o den dříve, třeba příprava na oslavu atd. Tak jsem se toho Vašeho krému bála 😀 Ale jinak supr tip 😉

  • Odpověď Tereza Fenyková 24.3.2016 at 21:24

    Dobrý den, teda musím říct, že snad vypadají lépe než někde v obchodě :)
    Chtěla bych se jen zeptat jestli je pravda že z téhle dávky udáte 96ks?? není to moc? 😮 chtěla bych pro začátek zkusit pár jaké to bude jak mi půjdou a tak a nevím kolik mám teda navážit :)
    S pozdravem Tereza

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.3.2016 at 21:37

      Zdravím Vás, Terezko :-) Děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí. :-) Z téhle dávky je opravdu kolem 90 skořápek (vždy se to trochu liší, když např. některou udělám užší a některou zase o trochu silnější). Jsou to vlastně dvě plné silikonové podložky. Ale pokud můžu poradit, tak jsem zastánce toho, udělat celou tuhle dávku. Některé Vám mohou prasknout a jiné naopak nevyrostou … Navíc se dají skořápky bez krému skladovat týden v lednici a v mrazáku až 3 měsíce. Každopádně to nechám na Vás a budu držet palce, ať slavíte s makronkama úspěch a máte z nich radost. Příjemné Velikonoce, Lucie.

      • Odpověď Tereza Fenyková 25.3.2016 at 12:07

        Milá Lucko :)
        Děkuji moc za odpověď. Rozhodla jsme se dnes udělat z malé dávky jen tak na zkoušku :) měla jsem z toho strach, ale povedly se mi přenádherné makronky. Určitě to dám na instagram a označím vás, takse budete moci mrknout jak se mi povedly a říct to zlepšit. Mockrát děkuju a mnoho uspechu z blogem :)))
        Tereza

        • Odpověď pěkně vypečený blog 26.3.2016 at 15:09

          Zdravím Vás, Terezko :-) Mám vážně velkou radost, že se Vám makronky povedly. 😀 Určitě dejte, jsme zvědavá. :-) Přeji Vám příjemné Velikonoce, Lucie.

  • Odpověď Kačka 2.5.2016 at 18:25

    Dobrý den, makronky jsou výborné a obdivuji, jak je máte krásně nazdobené :) Chtěla tě zeptat, jestli by jste mi neporadila nějaký pevný krém, který by se dal použít i do dortů, neroztékal (pokud by nebyla k dispozici lednička) a byl by pevný (aby např: i dort při krájení „neklouzal“)

    Moc děkuji :)
    Kačka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.5.2016 at 20:44

      Milá Kačko, děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že se makronky líbí. Dorty zase tak často nedělávám a když už tedy nějaký připravím, tak do něj použiji právě krém z mascarpone nebo tvarohu. Výborná je také ganache z kvalitní čokolády a smetany. Omlouvám se, že jsem Vám neporadila dle Vašich představ, ještě se mám co učit. 😀 Mějte pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Andy 13.5.2016 at 5:34

    Dobrý den, zítra se chystám na makronky ale pořád přemýšlím nad náplní.. Kolik ovoce se prosím dává do vašeho receptu?? Děkuji moc za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.5.2016 at 7:16

      Milá Andy, jsem ráda, že chcete makronky zkusit. :-) Lyofilizovaných malin rozmixuji jen pár kousků (max. 5) a prášek z nich vmíchám do krému (můžete jej ještě přesít přes sítko, aby jste v krému neměla drobné pecičky). Záleží jen na Vás, kolik jich použijete a jakou chuť tak krému dodáte … sladší či kyselejší. Přeji Vám příjemné a vydařené pečení a hlavně krásné skořápky, ze kterých budete mít radost. Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Zdeňka 14.5.2016 at 6:57

    Luci, patří vám velký dík! Díky vašemu receptu se mi konečně povedla tzv. nožička, krásně naskočili a to hned na první pokus! Mockrát děkuji, jste mým velkým vzorem. Díky, díky, díky! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.5.2016 at 11:13

      Milá Zdeni, raduji se s Vámi! :-) Je to báječný pocit, když se makronky povedou dle představ. Děkuji za komentář a za milá slova. Přeji příjemné a úspěšné pečení. :-) Lucie

  • Odpověď Andy 14.5.2016 at 22:10

    Děkuji 😊 První se povedly, jen chyběla „nozicka“ nevim kde delam chybu ale nikdy mi nevyskoci moc..

    Druha varka (veceni) uz byla horsi, nevim proc, makronky nebyly vubec na povrchu rovne zvlnili se jako velehory, nozicka nenabehla a druhy plech cely popraskal.. Asi spatna teplota, slehani..
    Nevite cim to muze byt? Nozicka mi chybi a s plechem vzdy poradne prastim 😊😃 ..
    Taky me zajimalo, jestli mate zkusenost se silikonovou formou? I po dostatecne dlouhe dobe peceni (pecu vzdy cca 25minut na 135´C at mi makronky nepraskaji) tk po vychladnuti se ze silikonu spatne dostavaj dolu, jsou uvnitr lepive..
    Dekuji za odpoved

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.5.2016 at 15:02

      Zdravím Vás, Andy :-) Nožka je u makronek vždycky velkou kapitolou. Mě většinou nožka nevyskočila, když jsem měla těsto řidší, než by mělo být. Zkuste ho nechat trochu hustější, sice Vám může zůstat špička uprostřed makronky, ale za zkoušku to stojí a aspoň budete vědět, jestli právě v tomhle nebyl problém. Vychytat hustotu těsta a péct je při spávné teplotě je to nejdůležitější. Já se s nimi natrápila až až. 😀 Také používám silikonové podložky na pečení makronek a zkušenosti s nimi mám dobré. Pečete makronky v horkovzdušné troubě? Držím palce a přeji pevné nervy při dalším pečení, Lucie.

  • Odpověď Alena H. 26.6.2016 at 6:25

    Dobrý den, chtela bych Vas poprosit zda byste nemela recept na napln ze salka? Nemuzu nikde najit ..a mam pocit , ze ma zkusenost s ochutnavanim makronek byla vzdy se salkem ..? Dekuji moc za odpoved .,

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.6.2016 at 4:59

      Dobrý den, Ali :-) S náplní ze Salka nemám zkušenosti, zatím jsem ji nikdy nedělala. Ale trochu jste mi dala brouka do hlavy, taky bych ji chtěla zkusit. Až zase budu péct makronky, možná něco vymyslím. Pokud se povede, tak bude na blogu. 😀 Do té doby se musím omluvit, že nemohu poradit a pomoci. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 6.8.2016 at 11:59

    Dobry drn Lucie :-)
    Chtela jsem se Vas zeptat, jak hodne davate do makronek barviva? Ppuzuvat barvy wilton, ale nikdy je nemam tak nadherne syte a pritom mi pripada, zr barvy davam hodne O:-)
    Moc dekuji za odpoved a krasny vikend :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.8.2016 at 14:41

      Dobrý den, Peti :-) Barviva nedávám tolik … Bojím se, aby mi makronky nepopraskaly. Je pravda, že v případě tohoto prvního receptu jsem dala barviva o něco více a dokonce jsme smíchala dvě barvy dohromady, abych docílila syté barvy. Navíc foťák barvy ještě trochu vytáhne. Wiltonkama taky nedocílím nikdy tak syté barvy, jakou si představuji. Takže ho dávám jen na špičku konce lžičky a čekám, jakou barvu budou makronky po upečení vlastně mít. :-) Přeji Vám příjemné pečení a krásné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď