Často si teď říkám, jak je fajn, že je teď úžasné období plné ovoce a zeleniny, které nám postupně dozrává na zahradě. A s tím souvisí i má větší chuť a nadšení připravovat, pro ty mé kluky, rozmanité koláče a dezerty. Jako třeba tyto ovocné tartaletky, které plním směsí čerstvého sýru, smetany a vajec. V zimě je připravuji jen občas, ale často si na ně vzpomenu … V létě se totiž dají ozdobit téměř jakýmkoli ovocem, které máte rádi, a proto budou vždy vypadat hezky a slavnostně. Do konce léta je ještě určitě udělám, protože nám právě začaly dozrávat ostružiny.
Ingredience
Na korpus
130 g povoleného másla
50 g cukru moučka
200 g hladké mouky
Na náplň
125 g smetanového sýru
1/2 hrnku cukru krupice (hrnek o objemu 250ml)
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
2 vejce
2 žloutky
1 smetana ke šlehání 33%
1 vanilkový lusk
Na zdobení
maliny nebo jiné ovoce dle chuti
cukr moučka na poprášení
Postup
Z másla, cukru a mouky uhnětu ručně těsto. Jakmile je hladké, vytvaruji ho do válečku a v potravinářské fólii ho nechám 15 minut odpočinout v lednici.
Připravím si 4 formičky na tartaletky (průměr 12 cm). Těsto vytáhnu z lednice a nakrájím ho asi na půlcentimetrové plátky a vyložím jimi tartaletkové formičky, těsto musí být i po stranách. Poté je dám na 30 minut do mrazničky.
Troubu předehřeji na 180 °C. Po 30 minutách, propíchám jednotlivá těsta vidličkou, vyložím pečícím papírem a zasypu fazolemi, takto peču 15 minut. Po vytažení z trouby odstraním fazole i papír a peču dozlatova dalších 8-10 minut. Mezitím si připravím náplň – sýr, cukr, kukuřičný škrob a zrníčka z vanilkového lusku vyšlehám dohladka. Přidám vejce, žloutky a zašlehám smetanu. Jakmile je korpus připraven, vytáhnu ho z trouby a opatrně naliji směs na korpusky. Teplotu trouby snížím na 150 °C a takto peču dalších 40 minut. Poté vypnu troubu, otevřu dvířka a v ní pak nechám tartaletky ještě dalších 10 minut. Pak je nechám vystydnout na mřížce a poté dám vychladit do lednice. Před podáváním je nazdobím ovocem a popráším cukrem.
15 Komentáře
Tak jsme s Jiříčkem včera večer pekli Moc mu voněl smetanový krém, podezřívám ho, že si i líznul Ráno po šesté vstával a hned se mě ptal, kde mám ten koláč, že už se na něj těší Tak ho hned posnídal…. a moc si pochutnával. Já se na něj také moc těším, dáme si ho s Jirkou hned, jakmile dorazím z práce. Přeji krásný slunečný pohodový víkend Míša
Míšo, jsem ráda, že jsi opět zkoušela a pevně doufám, že chutnalo i vám … stejně jako Jiříčkovi
Luci, chutnalo a jak!!! Úžasné….., jak by řekl můj švagr „famózní“ ….. Jirkova maminka si je už u mě objednala na narozeniny Děkuji …..
Míšo, paráda!!!! Mám velkou radost
Moc pěkné recepty tu máte
Děkuji
Dobrý den, nemáte nějaký tip na bezlepkovou variantu těsta na tartaletky? Děkuji za odpověď
Zdravím Vás, Káji Bohužel, zatím jsem tartaletky bez lepku nepekla, ale napadá mě varianta například z mandlové mouky. Zkusím časem něco připravit a pokud budou dobré, dám je na blog. Mějte se hezky, Lucie.
Pěkný den Lucie,
abychom se necpali jen vánočním cukrovím, tak jsem se pustila do tartaletek Spojila jsem dva Vaše recepty Těsto jsem vzala z těchto tartaletek, ale plnila jsem je vanilkovým pudinkem Bylo to moc dobré
Mějte se pěkně.
Peťa
Luci, dlouho jsem Vám nenapsala, tak teď tak cinim. Zamilovala jsem se do Vašich tartaletek☺ Dokonce jsem si pořídila formičky. Manžel je z nich nadšený, ještě nikdy mě tak neschválil, brzy je upecu s jahodami☺Diky za Vaši práci, prispivate tak k pohodě u nás doma!
Milá Denisko, jsem ráda, že píšete. Moc jste mě potěšila, to je milé. Domácí pohoda je nejvíc. Mějte stále krásné dny, Lucie.
Vypadají naprosto úžasně! Už jsem od vás zkoušela jeden recept na tartaletky s domácím vanilkovým pudinkem a všichni si ho moc chválili! Ale jelikož nemám ty formičky, dělala jsem je ve velké formě jako koláč. Můžu se zeptat, odkud je máte? Našla jsem je akorát v tescome, ale ty měly průměr jen 10 cm. Děkuju moc!
Milá Markéto, jsem ráda, že tartaletky chutnaly, to je ta největší pochvala. Děkuji Tyhle formičky jsem zhruba před dvěma lety koupila v Tchibu, občas je tam mívají, třeba budete mít štěstí. Pokud koupíte formičky menší, tak jednodiše použijte o jednu (dvě) více. Přeji hezký zbytek léta, Lucie.
Dobry den, chci se zeptat. Bohuzel nechapu to zasypani fazolemi? Poradíte prosim?
Dobrý večer, Veroniko, korpus se předpéká přikrytý pečicím papírem a zatížený fazolemi, aby zůstal hezky nízký. Tady u tohoto receptu můžete vidět rozfocený postup a udělat si tak lepší představu. http://www.peknevypecenyblog.cz/krehky-kolac-s-jablky/
Hezké dny, Lucie.