Tohle jaro nám rebarbora vyrostla opravdu do krásy. Každý rok z ní něco dobrého upeču a připravím kompot. Na blog proto i letos přibude nový recept na koláč, ve kterém rebarbora nebude chybět.
Ingredience (forma o průměru 25 cm)
Na těsto
150 g hladké mouky
2 žloutky
50 ml vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
30 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
špetka soli
Na kvásek
20 g čerstvého droždí
2 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice
Na náplň
250 g tvarohu v kostce
2 plné lžíce domácího vanilkového cukru
žloutek
300 g jahod
250 g rebarbory
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 plná lžíce kukuřičného škrobu
Na posypku (drobenku)
2 lžíce polohrubé mouky
1 plná lžíce másla pokojové teploty
1 vrchovatá lžíce cukru moučka
mouka na poprášení těsta při kynutí
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
cukr moučka na poprášení při pečení
Postup
Nejprve připravím kvásek. Do misky rozdrobím droždí, přidám vlažné mléko a cukr, vše promíchám a pod utěrkou nechám vzejít kvásek. Trvá to přibližně 10 – 15 minut.
Do mísy od robota proseji mouku, přidám hotový kvásek, oba druhy cukru, sůl, žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Vypracuji hladké těsto, které zapráším moukou a nechám pod utěrkou 1,5 – 2 hodiny kynout.
Během kynutí si připravím ostatní přísady. Tvaroh důkladně promíchám se žloutkem a vanilkovým cukrem.
Jahody i rebarboru očistím (rebarboru i oloupu) a nakrájím na kostky, v míse je smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru vytvořím drobenku.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozprostřu ho na celou plochu formy (není potřeba těsto vyválet, stačí ho rozprostřít ručně – těsto není tak pevné a pružné, neklade odpor 😀 a dobře se s ním pracuje). Na těsto opatrně nanesu směs tvarohu, na tvaroh pokladu ovoce a nakonec ho zasypu posypkou.
Peču 35-40 minut. Po upečení a vystydnutí popráším koláč moučkovým cukrem.
TIP: Cukr jsem do rebarbory a jahod dala dle kyselosti ovoce – pokud nebudete mít příliš kyselé jahody a rebarboru, můžete přidat jen jednu plnou lžíci vanilkového cukru.
5 Komentáře
Dobrý den,
miluji Vas bog. Děkuji za super receptik na kynuty rebarborovy koláč. Kynuté těsto dělám dost často, ale nikdy se mi nechce přepočítat na malé porce, tak mám vždy z půl kg více než velký plech. A to je pro nás hodně. Doma by chtěli ať peču obden a vždy něco jemného. Proto děkuji za pidi velikost na malý kulatý plech.
Milá Katko, díky za hezká slova, jsem ráda, že jste spokojená. Přeji vydařené pečení a klidné dny, Lucie.
Dobrý den, tento koláč je opravdu skvělý, chuťově vyvážený, jen jsem přidala do ovocné směsi trochu mandlových lupínků. Těsto je úžasné, dobře se s ním pracuje a po upečení se rozplývá na jazyku. Moc děkuji za tento recept. Mirka
Dobrý den, Mirko, děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste spokojená. Krásné dny, Lucie.
Naprosto úžasný koláč. Děkuji moc za recept, doma se po koláči zaprášilo. Hezké léto