Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

Tohle jaro nám rebarbora vyrostla opravdu do krásy. Každý rok z ní něco dobrého upeču a připravím kompot. Na blog proto i letos přibude nový recept na koláč, ve kterém rebarbora nebude chybět.

Ingredience (forma o průměru 25 cm)

Na těsto

150 g hladké mouky
2 žloutky
50 ml vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
30 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
špetka soli

Na kvásek

20 g čerstvého droždí
2 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

Na náplň

250 g tvarohu v kostce
2 plné lžíce domácího vanilkového cukru
žloutek

300 g jahod
250 g rebarbory
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 plná lžíce kukuřičného škrobu

Na posypku (drobenku)

2 lžíce polohrubé mouky
1 plná lžíce másla pokojové teploty
1 vrchovatá lžíce cukru moučka

mouka na poprášení těsta při kynutí
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

cukr moučka na poprášení při pečení

Postup

Nejprve připravím kvásek. Do misky rozdrobím droždí, přidám vlažné mléko a cukr, vše promíchám a pod utěrkou nechám vzejít kvásek. Trvá to přibližně 10 – 15 minut.
Do mísy od robota proseji mouku, přidám hotový kvásek, oba druhy cukru, sůl, žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Vypracuji hladké těsto, které zapráším moukou a nechám pod utěrkou 1,5 – 2 hodiny kynout.
Během kynutí si připravím ostatní přísady. Tvaroh důkladně promíchám se žloutkem a vanilkovým cukrem.
Jahody i rebarboru očistím (rebarboru i oloupu) a nakrájím na kostky, v míse je smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru vytvořím drobenku.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozprostřu ho na celou plochu formy (není potřeba těsto vyválet, stačí ho rozprostřít ručně – těsto není tak pevné a pružné, neklade odpor 😀 a dobře se s ním pracuje). Na těsto opatrně nanesu směs tvarohu, na tvaroh pokladu ovoce a nakonec ho zasypu posypkou.
Peču 35-40 minut. Po upečení a vystydnutí popráším koláč moučkovým cukrem.

TIP: Cukr jsem do rebarbory a jahod dala dle kyselosti ovoce – pokud nebudete mít příliš kyselé jahody a rebarboru, můžete přidat jen jednu plnou lžíci vanilkového cukru.

 

Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Kateřina 5.6.2020 at 8:01

    Dobrý den,
    miluji Vas bog. Děkuji za super receptik na kynuty rebarborovy koláč. Kynuté těsto dělám dost často, ale nikdy se mi nechce přepočítat na malé porce, tak mám vždy z půl kg více než velký plech. A to je pro nás hodně. Doma by chtěli ať peču obden a vždy něco jemného. Proto děkuji za pidi velikost na malý kulatý plech.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.6.2020 at 14:39

      Milá Katko, díky za hezká slova, jsem ráda, že jste spokojená. Přeji vydařené pečení a klidné dny, Lucie.

  • Odpověď Mirka 22.6.2020 at 11:42

    Dobrý den, tento koláč je opravdu skvělý, chuťově vyvážený, jen jsem přidala do ovocné směsi trochu mandlových lupínků. Těsto je úžasné, dobře se s ním pracuje a po upečení se rozplývá na jazyku. Moc děkuji za tento recept. Mirka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.7.2020 at 8:04

      Dobrý den, Mirko, děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste spokojená. :) Krásné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď