Rebarborovo-jahodová buchta

Rebarborovo-jahodová buchta

Loni jsem na blog dala recept na báječný rebarborovo-jahodový koláč a nejlepší rebarborový kompot, který doma připravuje můj muzikant. Letošní jaro u nás doma rebarbora také nesměla chybět. Upekla jsem z ní takovou „zdravější buchtu“, která krásně voní a má příjemnou sladko-kyselou chuť. Jeden recept s rebarborou mám ještě v plánu, objednala jsem si na něj speciální formu, tak doufám, že brzy dorazí a já se do přípravy budu moci pustit. Zatím se můžete inspirovat tímto snadným receptem – rebarborovo-jahodová buchta u nás doma mizí ze stolu mrknutím oka.

 

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

250 g špaldové mouky (typ 630)
50 g mandlové mouky
120 g třtinového cukru
1 vejce
1 zarovnaná lžíce kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
200 ml mléka
3 lžíce agáve sirupu
1 lžička vanilkového aroma
50 ml rostlinného oleje
50 g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
180 g rebarbory – očištěné, oloupané a nakrájené na dvoucentimetrové kostky
150 g čerstvých jahod – nakrájených na větší kostky
plná hrst plátků mandlí
cukr moučka na zaprášení
kousek másla na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C, formu s odnímatelným dnem vymažu máslem a vysypu moukou. Oba druhy mouky smíchám s cukrem, kypřícím práškem a solí. Ve druhé míse prošlehám vejce, přidám k němu mléko, agáve sirup a aroma. Tyto ingredience společně vyšlehám dohladka a přidám máslo s olejem. Do této směsi vmíchám sypkou směs a 2/3 jahod a rebarbory. Těsto rozprostřu do formy, pokladu zbytkem jahod a rebarbory a dozdobím plátky mandliček. Peču 50 minut … po 35 minutách přikrývám alobalem, abych koláč nespálila. Doporučuji čas pečení přizpůsobit zkušenostem s vlastní troubou. Jakmile je koláč upečený, lehce ho zapráším cukrem.

 

Rebarborovo-jahodová buchta

Rebarborovo-jahodová buchta

Rebarborovo-jahodová buchta

Rebarborovo-jahodová buchta

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

3 Komentáře
  • Odpověď Veronika 20.6.2016 at 12:45

    Nádhera! :)) Rozhodně hodlám v létě vyzkoušet!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.6.2016 at 13:45

      Děkuji, Veroniko :-) Věřím, že Vám bude chutnat. Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Rebarborovo-jahodový koláč – ZaBěhu.cz 26.6.2017 at 15:05

    […] Inspiroval mě Pěkně vypečený blog […]

  • Zanechte odpověď