Když je léto nenávratně pryč, dostáváme doma více chuť na jablečné koláče a buchty (aspoň tedy my dva s muzikantem). Také čerstvá jablka jsou teď nedílnou součástí našeho každodenního jídelníčku. Určitě tomu tak bude i několik následujících měsíců, kdy budou spolu s mandarinkami a pomeranči vděčným kouskem dopolední či odpolední svačiny. Co se týče jejich tepelného zpracování, jedním z nejoblíbenějších pečených dezertů je u nás obyčejný štrúdl, kterého se kluci asi nikdy nepřejí. Tentokrát jsem jim ale nabídla něco trochu jiného – křehký koláč plný voňavých jablek. To přece nemohou odmítnout! K mému údivu se tak ale bohužel stalo … Prostě to nebyl ten štrúdl dle jejich představ a přes to zkrátka nejede vlak. Takže zbylo více na mého muzikanta, který (jako obvykle) nijak neprotestoval a vlastně byl i docela rád.
Ingredience (nepřilnavá forma s odnímatelným dnem – průměr 25 cm)
Na těsto
200 g hladké mouky
150 g špaldové mouky
160 g másla (chlazeného)
80 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
mouka na podsypání
fazole na zatížení při pečení
Na náplň
8 větších jablek
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru + 1/2 lžíce
1/2 lžičky mleté skořice
2 ks hřebíčku
1 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
trocha vody na podlití
hrstka lehce nasekaných vlašských ořechů (nemusí být)
vejce na potření před pečením
cukr moučka na zaprášení po upečení
Postup
Mouku smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto rozdělám na dvě přibližně stejné části a každou část zabalím zvlášť do potravinářské fólie. Těsto takto nechám v lednici odpočinout přibližně hodinu.
Mezitím si připravím náplň do koláče … 5 jablek oloupu, rozpůlím, odstraním jadřince a nakrájím na tenké měsíčky. V hrnci rozpustím máslo, přidám jablka, třtinový a vanilkový cukr, skořici a hřebíček. Společně vše promíchám a zaliji trochou vody. Za občasného míchání nechám jablíčka povařit zhruba 5-10 minut nebo dokud kolem nich nezůstane hustá šťáva, pak odstavím a vyndám z nich hřebíček.
Troubu předehřeji na 170 °C. Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a pomocí válečku jej přenesu do připravené formy. Přebytečné těsto odříznu a upravím, pak ho propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto těsto peču v předehřáté troubě 10 minut.
Než se těsto předpeče, připravím si zbytek jablek. Oloupu je, rozpůlím, odstraním jadřinec a nakrájím na tenké měsíčky. Opatrně je promísím s půlkou lžíce vanilkového cukru a citronovou šťávou. Zbytek těsta opět rozválím na moukou posypané ploše a nakrájím ho na tenké proužky (ze zbytků těsta můžete vykrájet libovolné tvary na dozdobení).
Po deseti minutách vytáhnu těsto z trouby a odstraním z něj pečicí papír s fazolemi. Na částečně předpečený korpus rozprostřu připravenou směs jablek, které jsem vařila, a na ni pokladu jablka čerstvá, na která dám ořechy. Poté už jen dozdobím nařezanými proužky těsta, potřu rozšlehaným vejcem a peču dalších 40 minut na 170 °C.
Deset minut před koncem pečení jsem teplotu snížila na 160 °C.
Jakmile je koláč hotový, nechám ho vystydnou a pak zapráším moučkovým cukrem.
16 Komentáře
Je naprosto úžasný. U nás doma jsou tyhle koláče nejoblíbenější. Pekla jsem teď podobný, fíkovo – jablečný. A jen se po něm zaprášilo.
Máte krásné fotky.
Šárka
Šari, děkuji. Fíkovo-jablečný musím zkusit. Mějte se hezky, Lucie.
Take nejcasteji pecu s jablky prave strudl, ale tento recept vypada take bajecne Urcite vyzkousim. No a fotografie ?K tem se uz ani nema cenu vyjadrovat, jelikoz bych se opakovala u kazdeho prispevku a to timto slovem „nadherne “
Milá Jani, opět Vám děkuji za milá slova. Jsem ráda, že se na blog ráda vracíte a že se Vám recepty a fotky líbí. Věřím, že s tímto koláčem budete spokojená. Krásný víkend, Lucie.
Vypadá krásně….když použiji listové těsto a hrušky? půjde to? bude to ale myslím už úplně jiný koláč že? 😀
Děkuju Můžete to zkusit, ale určitě to bude úplně jiný koláč. Já ho takhle zatím nedělala, tak neporadím. Přeji vydařené pečení. Lucie
Milá Bětko, já jsem tak ráda, že jste s receptem spokojená a že Vás koláč okouzlil. Děkuji za šíření :-D, přeji vydařené pečení a pěkné dny, Lucie.
Dobrý den, pekla jsem podle Vás zatím dva recepty – tento a vánočku. Musím říct, že nevím, který recept byl lepší. Vynikající. Moc děkuji. Lada
Milá Lado, děkuji za krásný komentář. To je dobře, že jste s recepty spokojená. Přeji i další vydařené pečení. Krásné dny, Lucie.
Ten recept a hlavně ty fotky koláče vypadají nádherně! O víkendu máme oslavu narozenin, ideální příležitost jej vyzkoušet
Milá Kačko, tenhle koláč mohu doporučit. Tak ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den , peču podle vašim receptů pravidelně. Chci se zeptat,zda-li misto jablek nemuzu pouzit švestky ? Myslíte,že chutově by byl též dobrý? Moc děkuji a těsim se na dalsi recepty!!
Dobrý den, Deniso, já švestky miluju, takže za mě určitě joooo! Sice asi trochu víc pustí šťávu, takže to bude tak trochu rustikální koláč, ale na chuti to nezkazí nic. Přeji, ať se povede a chutná. A pak napište, jsem zvědavá. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, když chci něco nového upéct, tak vždy kouknu na váš blog. Teď máme hodně jablek ze zahrádky, tak jsem hledala co bych upekla z jablek. Vybrala jsem si tento recept a mám dotaz, zda špaldová mouka může být typ 630 z Lídlu. Tuto mám totiž doma. Vím, že je ještě jeden typ, tak teď nevím, kterou použít. Děkuji za odpověď. Monika
Dobrý den, Moni, tenhle typ mouky určitě můžete použít (používám ho taky, jen z DM). Tak ať se koláč povede a chutná. Hezký víkend, Lucie.
skvělý recept, nejlepší křehký koláč, díky! už jsem zkoušela i variantu s tvarohem pod jabka (i borůvky, i maliny) a super, těsto je prostě dokonalé, Vaše recepty mě hrozně baví a fakt fungují