Moravské koláčky

Moravské koláčky

Zastesklo se mi po kynutých koláčcích naší prababičky, ale byla jsem líná absolvovat jejich časově náročnou a složitou přípravu. Prostě celou tu dobu, než se k nim dopracuji a než je budu mít na talíři a ochutnám. Navíc venku bylo stále tak krásně, a tak jsem nechtěla trávit celý den v kuchyni (i tak v ní trávím času víc než dost). Během léta jsem od jedné známé dostala recept na moravské koláčky. Recept nebyl nijak komplikovaný a náročný na čas, ingredience jsem doma našla taky. Jen jsem si ho malinko poupravila, jelikož mám v koláčcích ráda citronovou kůru a vanilkový cukr. Jinak můžu říct, že byly fantastické. Dokonce jsem jich pár zmrazila (jakože na horší časy), ale ani v tom mrazáku už je u nás nenajdete. Myslím, že jednou za čas je fajn upéct rodině tradiční koláče, kluci mi je pokaždé prakticky trhají z rukou. :-) Já si tento recept tedy zakládám a co nevidět je upeču s povidly.

 

Ingredience

Na těsto

250 g hladké mouky
2 žloutky pokojové teploty
60 g cukru krupice
1 zarovnaná lžíce domácího vanilkového cukru
125 ml vlažného mléka
50 ml oleje
špetka soli
kůra z 1/2 bio citronu
mouka na zaprášení a podsypání

Na kvásek

1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
2 lžíce mléka (odebrat ze 125 ml)
1 zarovnaná lžička cukru krupice

Na posypku

125 g hladké mouky
65 g cukru moučka
60 g chlazeného másla

Na tvarohovou náplň

1 měkký tvaroh v kostce (250 g)
2 lžíce cukru krupice
1 lžička solamylu
1 žloutek

 

žloutek + trocha mléka na pomazání před pečením

plná lžíce rozpuštěného másla a trocha tuzemáku na potření po upečení

cukr moučka na zaprášení po upečení

 

Postup

Do menší misky rozdrobím droždí, přidám cukr a mléko a společně promíchám. Přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek (trvá to přibližně 10-15 minut).
Do velké mísy proseji mouku, přidám hotový kvásek, oba druhy cukru, sůl, olej, mléko, žloutky a kůru z citronu. Za pomoci robota nechám uhnětat hladké těsto (pokud bude během hnětení lepit, přisypejte trochu mouky). Jakmile je těsto uhněteno, zapráším ho lehce moukou, přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vykynout přibližně 1,5 hodiny.
Během kynutí udělám posypku. Jednoduše smíchám mouku, moučkový cukr a máslo. Ručně vytvořím drobenku, kterou budu zdobit koláče před pečením.
Dále připravím náplň … Do tvarohu zašlehám cukr, solamyl a žloutek. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 °C a připravím si dva velké plechy, které vyložím pečicím papírem. Připravím také žloutek smíchaný s trochou mléka na potření.
Po nakynutí přenesu těsto na moukou posypanou plochu a rozdělím si ho na malé kousky (na fotkách vidíte, jak jsou koláčky přibližně veliké). Každý kousek lehce roztáhnu a lžičkou kladu tvarohovou náplň, kterou do těsta zabalím. Hotové kuličky pokládám na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe. Jakmile mám všechno těsto zpracováno, každý koláček lehce zmáčknu polévkovou lžící. Poté je potřu žloutkem smíchaným s mlékem, zasypu posypkou a peču přibližně 12-15 minut. Během pečení si připravím máslo s tuzemákem. Jakmile jsou koláčky upečené, ihned po vytažení je potírám právě přichystaným máslem s tuzemákem a přendám je na mřížku, aby vychladly. Před podáváním zapráším moučkovým cukrem.

TIP: Koláčky jsou výborné také s povidly … Inspirace na náplně do koláčů najdete v jednom z mých předchozích receptů zde

 

Moravské koláčky

Moravské koláčky

Moravské koláčky

Moravské koláčky

Moravské koláčky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

12 Komentáře
  • Odpověď Zuzana 8.1.2017 at 16:26

    Dobrý den, koláčky jsou první co jsem podle vašich receptů vyzkoušela a musím říct, že jsou naprosto dokonalé. Děkuju

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.1.2017 at 21:12

      Milá Zuzko, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Eva 11.6.2017 at 18:10

    Koláčky vypadají báječně, ale mě by zajímalo, odkud máte ty božské talířky, prosím? Děkuji!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2017 at 20:07

      Milá Evi, moc děkuji. :-) Talířky jsou vlastně malé podšálky k hrnečkům, které jsem dostala dárkem. Pamatuji si, že je maminka mého muže tehdy kupovala v nějakém krámku v Praze. Už je to dost dlouho … Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Kateřina 23.7.2017 at 16:59

    Koláčky jsou skvělé, zapisuji do kuchařky. Ještě třetí den těsto krásně měkké, vláčné. Chuťově na jedničku.
    Použila jsem tvarohou naplň a do těsta přidala místo citronové kůry, kterou jsem doma neměla pomerančovou a krásně voněly. Přístě naplním povidly. Děkuju za recept ! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.7.2017 at 14:48

      Milá Katko, díky za pochvalu, jsem ráda, že Vás recept na koláčky nadchl. S povidly budou báječné, doporučuji. :-) Děkuji za komentář a přeji hezké letní dny, Lucie.

  • Odpověď Aki 25.3.2018 at 7:21

    Koláčky, dopadly úžasně! Jen jsem je plnila tvarohem udělala důlek a nahoru dala povidla s drobenkou 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.3.2018 at 15:13

      Tak to mám radost! Děkuji za komentář a přeji pohodové pečení a krásné jarní dny, Lucie.

  • Odpověď Raduš 24.10.2018 at 19:30

    Ahoj chci se zeptat, kolik tak kolacku z toho testa je? dekuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.10.2018 at 14:48

      Ahoj, přibližně 12-15 ks. Lucie

  • Odpověď Šárka 10.2.2019 at 18:43

    Dělala jsem poprvé podle tohoto receptu a jsou neskutečné, výborné,moc děkuji za recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.2.2019 at 8:54

      Milá Šárko, děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď