Švestkový koláč

Švestkový koláč

V jednoduchosti je krása … a platí to i v případě ovocných koláčů, které během roku peču nejčastěji. Jedním takovým je i švestkový koláč, který jste mohli najít v Pěkně vypečeném kalendáři, byl receptem měsíce září.
Ovoce k jeho přípravě používám dle chuti nebo sezónní nabídky.

 

Ingredience (kulatá forma o průměru 28 cm)

250 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 vejce
100 ml rostlinného oleje
100 g zakysané smetany
100 ml mléka
1 prášek do pečiva bez fosfátů
špetka soli
500 g švestek (čerstvých nebo mražených)

máslo na vymazání formy, polohrubá mouka na vysypání formy
cukr moučka na poprášení po upečení

Na drobenku

60 g polohrubé mouky
30 g cukru moučka
25 g chlazeného másla

Postup

Troubu předehřeji na 170°C a formu vymažu máslem a moukou. Z polohrubé mouky, cukru a másla ručně vypracuji drobenku.
V míse důkladně prošlehám smetanu, mléko, olej, oba druhy cukru a vejce. Ve druhé míse smíchám mouku s práškem do pečiva a solí. Sypkou směs přimíchám do smetanové směsi a těsto naliji do připravené formy. Očištěné a vypeckované půlky švestek pokladu na těsto a zasypu posypkou.
Peču 45-50 minut, po upečení zapráším moučkovým cukrem.

 

Švestkový koláč

Švestkový koláč

Švestkový koláč

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Lída 1.8.2020 at 5:39

    Výborný koláč, děkuji za recept.

  • Odpověď Alena Dolejší 30.8.2020 at 14:51

    Teď jsem dopekla. Vždycky jsem dělala s ovocem hrnkové těsto. Taky bezva, ale tohle je ještě jemnější . Díky, opravdu moc dobrý recept. A i rychlý a to je bezva.

  • Zanechte odpověď