Svatební koláče – po mé prababičce

Svatební koláče

 

Za dob, kdy ještě má prababička sloužila u bohatých pánů, nemohli si její pekařské dovednosti vynachválit. Proto jsem ráda, že mi po ní zůstalo pár receptů a snad i trochu talentu. Tento recept patří mezi časově náročnější, proto jsem si na něj dodávala dlouho odvahu. Jakékoli malé koláčky mi vždycky připadaly hodně obtížné, ta příprava, postup … Přiznám se, první pečení před pár lety dopadlo strašně. Tedy koláčky byly chuťově dobré, ale na focení to ještě zdaleka nebylo. Nevzdávala jsem to a s každým dalším pečením jsem jejich vzhled zlepšovala. Od té doby jsem pekla koláče na svatbu nejedné z mých kamarádek, prababička by ze mě měla radost. Recept vytahuji ze šuplíku a s radostí se o něj s vámi podělím :) Ať vám chutnají…

 

Ingredience

300 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
200 g cukru krupice
2x vanilkový cukr
1 zarovnaná lžíce soli
5 žloutků
1 celé vejce
1 máslo (250 g)
1/2 litru mléka
citronová kůra ze dvou citronů
1 a 3/4 kostky droždí + lžička cukru krupice + 6 lžiček vlažného mléka – na kvásek
na potření před pečením: 6 žloutků + trochu mléka
na potření po upečení: 50 g másla

 

Postup

Z této dávky udělám přibližně 60 koláčů. Připravím si plechy s pečicím papírem.

Do misky rozdrobím droždí, které by mělo mít pokojovou teplotu, přidám lžičku cukru, mléko, smíchám a přikryji utěrkou. Na teplém místě nechám vzejít kvásek.

Proseji všechnu mouku, přidám sůl, bílek, citronovou kůru a mléko, které jsem si lehce ohřála. Cukr krupici, vanilkový cukr, žloutky a máslo společně vyšlehám. Poté přidám k mouce i s hotovým kváskem.

Za pomocí robota nechám těsto hnětat 20 minut, občas lehce popráším hladkou moukou, aby se nelepilo. Jakmile je těsto hotové, opět lehce popráším hladkou moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám kynout 1,5 až 2 hodiny.

Po vykynutí rozděluji těsto (na moukou posypané ploše) na stejné kousky, na které pokládám náplň, zavinu a v dlani vypracuji kuličky. Do každé vytlačím sklenicí důlek na posypku nebo povidla s mandlemi. Potírám žloutky, které smíchám s mlékem.

V předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C peču zhruba 12 minut. Po vytažení potírám koláčky rozpuštěným máslem.

 

Koláče si můžete naplnit či nazdobit podle vlastní chuti, já připravuji tyhle náplně a posypku:

Tvarohová náplň (na 30ks koláčů)

3x tvaroh v kostce
5 lžic cukru krupice
3 žloutky
půl lžíce Solamylu

na ozdobení tvarohových koláčů používám 70g loupaných a půlených mandlí

 

Povidlová náplň (na 15 ks koláčů + povidla na zdobení tvarohových koláčků)

750g povidel
rum dle chuti
lžíce cukru moučka
lžíce Solamylu

 

Maková náplň

200g mletého máku
400 ml mléka
2 lžíce povidel
4 lžíce cukru krupice
rum dle chuti

Mák povařím s mlékem na hustější kaši, pak přidám všechny ostatní ingredience.

Na ozdobení makových koláčů používám třešně.

 

Posypka

250 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
100 g změklého másla

Ručně vše spojím a vytvořím posypku.

 

Svatební koláče

 

Svatební koláče

 

 

Svatební koláče

 

Svatební koláče

 

Svatební Koláče

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

37 Komentáře
  • Odpověď Zuzka 25.2.2016 at 17:15

    Toto je to nejlepší kynuté těsto, jaké jsem kdy vyzkoušela. Od loňského léta, kdy jsem Váš blog objevila, jsem jej vyzkoušela na spoustu různých způsobů ať už jako záviny, koláče, šneky… a nezklamalo ani jednou. Pečivo vydrží vždy dlouho měkké a vláčné. Zkrátka výborné. Děkuji za tento recept a přeji ať se Vám i nadále daří!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2016 at 9:48

      Milá Zuzi, udělala jste mi svým kometářem velkou radost. :-) Jsem moc ráda, že jste s těstem spokojená a že se Vám osvědčilo i při přípravě jiných dezertů. Přeji Vám příjemné pečení a mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Jana 16.4.2016 at 15:40

    Milá Luci, tak musím říct, že už jsem vyzkoušela hooodně kynutých těst ,zaručeně „těch nejlepších“ :) ale dnes jsem poprvé zkusila to vaše a můžu říct, že je naprosto vynikající!!! dle mého, to nejlepší, co jsem kdy dělala :) Vůbec nelepí, krásně se s ním dělá, netrhá se a dokonale se rozplývá na jazyku 😀 moc děkuji za skvělý recept :) Jana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.4.2016 at 19:50

      Milá Jani, jsem nesmírně ráda za Váš komentář, moc mě potěšil. :-) Tohle těsto je vážně skvělé a je úžasné, že jste ho zkusila, jste spokojená a máte z něj radost. Přeji Vám příjemné dny a úspěšné pečení, Lucie.

  • Odpověď Zuzka 13.4.2017 at 9:28

    Dneska jsem je pekla poprvé a určitě ne naposledy. I když jsem teda měla trochu řidší těsto a musela jsem dosypávat mouku, ale nakonec bylo těsto krásně vláčné a velmi dobře se s ním pracovalo. Děkuji a super recept a přeji krásné dny. Zuzka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.4.2017 at 13:33

      Milá Zuzko, jsem ráda, že jste koláče zkusila. :-) Co se týče řídšího těsta … občas se mi to taky stane. Hodně záleží na značce mouky, na lepku … ale přisypáním se nic nezkazí. Těší mě, že jste spokojená. Úplně jste mě navnadila, hned bych si je dala. Přeji moc hezké Velikonoce. Lucie

  • Odpověď Zdenka 16.5.2017 at 7:26

    Dobry den, rada bych zkusila vas recept, jen nemam trpelivost delat male kolacky. Muzu testo dat na plech a rozkrajet po upeceni? Dekuji za radu

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.5.2017 at 7:47

      Milá Zdeni, určitě je to zajímavý (a praktický) nápad, ale já osobně, s tímto receptem, tuhle zkušenost nemám. Těsta by bylo z jedné dávky moc a netuším, jak by se zachovalo na celém plechu. Každopádně Vám mohu doporučit jiný vynikající kynutý koláč, který můžete dát na plech v každém případě. Já ho nejčastěji dělávám se švestkami … http://www.peknevypecenyblog.cz/kynuty-svestkovy-kolac-ke-spolecne-odpoledni-kave/
      Přeji, ať se pečení vydaří a pochutnáte si. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Elke 10.6.2017 at 6:56

    Dobrý den,za měsíc vdávám dceru, tak začínám trénovat na koláčky, určitě Váš receptík vyzkouším. Jen prosím, jak děláte koláče, které mají vzhled kytiček? Kraje naříznete, před pečením..?
    Děkuji,Elke

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2017 at 20:33

      Dobrý večer, koláčky jsou stříhané nůžkami (do bochánku s makovou náplní udělám důlek, potřu žloutkem – smíchaným s mlékem, nastříhám, zasypu posypkou a dozdobím třešní). Přeji, ať se daří a vy slavíte úspěchy. :-) PS: Kdyby cokoliv, tak se ptejte. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 11.7.2017 at 16:56

    Dobrý den. Chci vám pochválit váš recept. V květnu jsem pekla koláčky na svatbu /teď už/ švagrové. Pro 70 lidí. Naštěstí mi pomohly 3 kamarádky tak se to dalo zvládnout. 600 ks!!! 😀 Těsto bylo super a hlavně koláčky sklidily veliký úspěch. Na přání nevěsty jsme je dělali malinké. Bylo to náročné ale výsledek stál zato. Přeji vám, ať se vám daří a ještě jednou díky za krásnou inspiraci.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.7.2017 at 14:38

      Milá Luci, jste naprosto úžasná! To je teda počet. 😀 Jsem ráda, že se recept mé prababičky takhle šíří a dělá radost. Děkuji za zpětnou vazbu, ať se stále daří. :-) Lucie

  • Odpověď A. 1.10.2017 at 19:02

    Ahojky :)
    Asi jsem se právě zamilovala do těsta Vaší prababičky. Přibližně před týdnem jsem pekla svatební koláčky, máme rádi maličké a byly opravdu luxusní, lépe řečeno za hodinu bylo po nich a dnes jsem ve spěchu zadělala na buchty, těsto nebylo ani vykynuté když jsem ho musela naházet na plech. Vykynulo nádherně v troubě a buchty s čokoládou a meruňkovou marmeládou nepřekonatelné. Moc děkuji! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.10.2017 at 19:48

      Milá Adélo, děkuji za zpětnou vazbu. :) Jsem ráda, že těsto a koláčky, které i my tak moc zbožňujeme, dělá radost i u vás doma. :) Když je jednou zkusíš, máš na ně pak chuť pořád … Tak přeji i další vydařené pečení a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Jiří Gadula 2.12.2017 at 18:19

    Dobrý den :) vadí hodně když místo másla do těsta použiju Heru ? :) Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.12.2017 at 13:12

      Milý Jiří, s Herou nemám zkušenosti, takže netuším, jaké z tohoto tuku mohou ve finálním výsledku koláče být. Z másla jsou voňavé a chuťově výborné. Přeji vydařené pečení a hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Dasa 1.2.2018 at 8:43

    Poprvé v zivote jsem pekla koláče :) našla jsem váš recept trénují na svatbu udělala jsem první várku do druhého dne nebyla 😀 sice vzhledově musím do trénovat ale chuťově boží. Takže tyhle koláče budou na moji svatbě :) tak jdu dnes modelovat další dcera má zítra karneval ze skoljy snad se povedou :) děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.2.2018 at 20:13

      Milá Daši, já jsem z Vašeho komentáře úplně nadšená. :) Tohle se tak hezky čte! Držím palce, abyste koláče měla dokonalé i na oko, přesně takové, jaké si je přejete mít. Přeji hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Dáša 3.1.2019 at 16:58

        Zdravím, musím přiznat trénovali jsme často 😀 byl to už náš koníček. Na svatbu se povedly ,sice podle fotek je nebudu mít asi nikdy 😀 ale jsou prostě skvělé i šišaté a buclaté. Po nějaké době budeme hrdě péct na oslavu narozenin tak už se na ně i já těším. Hezký Nový rok 2019 přeji

        • Odpověď pěkně vypečený blog 6.1.2019 at 10:07

          Milá Dášo, jsem ráda, že koláče chutnají. Tvar vypilujete, ale ony se sní i ty šišaté.:D Přeji Vám, ať díky nim i nadále sklízíte chválu a přeji v novém roce jen to dobré. Lucie

  • Odpověď Svetlana 20.2.2018 at 17:35

    Chcela by som piecť Vaše úžasne vyzerajúce koláče, len neviem koľko masla máte na mysli pod 1 maslom, jednu osminku (125 g) alebo 250 g? Vaďka.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.2.2018 at 18:51

      Milá Světlano, děkuji za postřeh, už jsem údaj k receptu připsala. :-) Je to 250 g máslo. Koláče jsou výborné. Ať se povedou a chutnají také Vám. Přeji pohodové pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Aneta 3.3.2018 at 13:38

    Dobrý den, vypadají nádherně, zítra se na ně chci vrhnout.. Jen bych se chtěla zeptat, kolik přijde tedy žloutků do těsta?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.3.2018 at 10:19

      Milá Anet, omlouvám se, že jsem nezareagovala obratem. Do samotného těsta přijde žloutků 5, na potření koláčků pak takových 5-6 určitě. Pokud se teprve chystáte na pečení, přeji, ať se vše podaří dle Vašich představ. Hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Tereza 21.1.2019 at 21:43

        Zdravim Vas, recept urcite vyzkousim, vypada vyborne! Jen mi tedy po precteni komentaru nesedi ty pocty vajec. V ingrediencich na testo stoji 5 zloutku a 1 cele vejce a zde v komentarich pisete, ze do testa ma prijit jen 5 zloutku. Kam se tedy podel ten sesty z celeho vejce? Diky za odpoved a at se Vam dari

        • Odpověď pěkně vypečený blog 22.1.2019 at 7:10

          Dobrý den, Terko, omlouvám se za nesrovnalosti, ten šestý žloutek mi v té odpovědi utekl. Patří tam společně s bílkem (do těsta se dává jedno celé vejce). Přeji, ať se koláčky povedou a slaví úspěch i u vás. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Aleš 7.4.2018 at 12:19

    Dobrý den,
    než jsem je šopnul do trouby, vypadalo všechno jako malované, ale v troubě se mi koláče nafoukly (180 °C), hlavně uprostřed, staly se z nich takové brambory a povidla se mi roztekla po koláči i mimo, nezůstala pěkně v tom ďolíčku – nevíte, čím by to mohlo být?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.4.2018 at 9:32

      Milý Aleši, také jsem řešila tenhle problém „nafouknutých brambor“. Zkuste snížit teplotu v trubě, snažte se koláče (speciálně tyhle zdobené povidly) nenechávat moc překynout. Nejlepší je, koláče nazdobit a dát je hned do trouby. Po 5 minutách můžete troubu otevřít a zavřít. Tím také trochu spadnou, ale nijak jim to neublíží. A pak je dobré, mít dostatečně hustá povidla. Věřím, že to zamrzí, když se tak pracné koláče nepovedou podle představ. Ale věřím, že na ně nezanvřete, protože chuťově opravdu stojí za to. Kdyby cokoliv, tak se ozvěte. Když to bude v mých silách, ráda pomohu. Přeji hezké jarní dny, Lucie.

    • Odpověď Marie 16.1.2019 at 8:40

      Vždy koláče v důlku propíchám vidličkou, sice se při pečení trochu nafouknou, ale pak zase splasknou.

  • Odpověď Monika Bažantová 17.4.2018 at 17:12

    Dobrý den, myslíte, ze by se z tohoto receptu daly udělat i svatebni mini koláčky? Chtěla bych udělat kamarádce ke svatbě, ale nemám žádný osvědčený recept. Děkuji za odpověď

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.4.2018 at 19:21

      Milá Moniko, s těstem se pracuje dobře a chuťově je výborné. Každopádně jsem z něj mini koláčky ještě nepekla. Koláčky byste asi zdobila pouze z vrchní strany, že? Pak bych nenechávala překynout těsto, aby Vám náplň na koláčcích zůstala a nestekla. Pokud se do nich pustíte, tak přeji, ať se podaří. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Nikol Zielinski 2.6.2018 at 12:11

    Dobry den chtela bych se zeptat kolik gramu drozdi budu potrebovat ziji v USA a v obchodech jsou jina baleni.Dekuji za odpoved Nikol

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.6.2018 at 16:29

      Dobrý den, Nikol, na gramy by to mělo být 74g droždí. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Radko Horák 8.6.2018 at 5:26

    Zdravím, mám dotaz, jak dlouho upéci koláčky v létě , aby zůstaly čersvé.

    Předem moc děkuji za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2018 at 10:17

      Milý Radko, koláčky jsou výborné ještě třetí den po upečení … pokud vydrží a jsou dobře skladované, tak jsou měkké i den čtvrtý. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 25.3.2019 at 19:31

    Dobrý den, myslíte, že by se koláčky daly třeba na týden zamrazit? Která náplň by pro to byla nejvhodnější? :) Děkuji mockrát za odpověď.
    Martina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.3.2019 at 20:35

      Dobrý den, Marti, po upečení mrazím tyhle koláčky prakticky pokaždé … A je jedno, čím jsou naplněné. Důležité je, zamrazit je čerstvé (ale musí být dobře vystydlé). Přeji, ať se povedou a chutnají. :) Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď