Koblížky prababičky Anežky

Koblížky prababičky Anežky

Znáte ten pocit, když ve vás známá chuť a vůně dokáže vyvolat vzpomínku? Maminka nám koblížky podle receptu své babičky smažila většinou pouze ve dnech svátečních. Jejich chuť a vůně mi připomíná, jak moc krásné období to bylo. Já jsem koblížková! A ze všeho nejvíc si pochutnám na těch s meruňkovou náplní. Doma je klukům připravuji také jen jednou nebo dvakrát do roka, o to víc se na ně pak těšíme. Když totiž jednou zkusíte domácí koblížky, zjistíte, že se jim nic nevyrovná a budete se pak k jejich přípravě moc rádi vracet.


Ingredience (na přibližně 23 ks koblížků)

600 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
5 lžic rozpuštěného másla
4 žloutky
1 celé vejce
4 lžíce cukru krupice (90g)
4 lžíce Tuzemáku
špetka soli
řepkový olej na smažení
meruňková marmeláda (nebo jiná dle chuti)
mouka na podsypání

Na kvásek

1 kostka droždí pokojové teploty (42g),
3 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

Postup

Nejprve připravím kvásek … Droždí pokojové teploty rozmíchám v misce s cukrem a vlažným mlékem. Přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek (trvá to přibližně 15 minut). Do velké mísy proseji mouku a přidám špetku soli. Žloutky + vejce utřu s cukrem a přidám do mísy s moukou. Přiliji Tuzemák a přidám máslo, mléko a nakonec hotový kvásek. Všechny ingredience vyhnětu za pomoci robota. Vznikne mi hladké těsto, které nechám pod utěrkou na teplém místě přibližně hodinu kynout.
Po uplynutí této doby vyválím těsto na moukou posypané ploše na přibližně na 3-4 mm silný plát a pomocí vykrajovátka na koblížky (můžete použít také sklenici) naznačím kolečka, na která dám lžičku marmelády. Poté vykrajuji čistá kolečka, která lehce roztáhnu, přiložím na kolečko s marmeládou, vykrajovátkem přitlačím a tím spojím dvě kolečka k sobě. Doporučuji obě kolečka k sobě důkladně připevnit a utěsnit, jinak se vám může stát, že se během smažení koblížek rozevře a marmeláda vyteče. Během vykrajování koblížků si rozehřeji dostatečné množství oleje, ve kterém pak koblížky smažím (smažila jsem je ve velkém hrnci, do kterého jsem najednou dala 8 koblížků). Koblížky smažím na mírném ohni z obou stran dozlatova, trvá to přibližně 2 minuty z každé strany. Hotové pokládám na papírovou kuchyňskou utěrku, která nasaje přebytek oleje.

 

Koblížky prababičky Anežky

Koblížky prababičky Anežky

Koblížky prababičky Anežky

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

11 Komentáře
  • Odpověď Veronika 7.2.2016 at 16:19

    Koblížky /šišky/ sú vždy skvelý nápad! Ja ich často robím keď máme na obed paradajkovú alebo zeleninovú polievku. ♥

    http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/02/amazing-breakfast-oatmeal-3x-skvele.html

  • Odpověď Eva 7.2.2016 at 22:46

    Děkuju, určitě vyzkouším. Jeden zlepšovák na vykrajování, který jsem někde okoukala – vyválím plát, na jednu polovinu dám hromádky marmelády a druhou polovinu přes ně přeložím. Pak už jen vykrajovátkem vykrojím kolem „kopečků“, přitom se taky těsto pěkně po obvodu slepí (i když jistota je jistota, ještě je dobře kraje ručně smáčknout k sobě).

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.2.2016 at 14:15

      Zdravím Vás, Evko :-) Děkuji i já, za skělý a praktický tip. :-) Ať se Vám koblížky povedou a chutnají, mějte příjemné dny. Lucie

  • Odpověď Štěpa 8.2.2016 at 5:31

    Koblížky často kupujeme a nikdy se doma neohřejí dlouho. Myslím že ha domácí verzi by mi doma utrhli ruce, určitě vyzkouším :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.2.2016 at 14:46

      Zdravím Vás, Štěpo :-) Zkuste a pak dejte vědět, zda jste s nimi doma udělala radost. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Pona 8.2.2016 at 17:38

    Koblížky vypadají báječně. Kynutého těsta se trochu bojím, ale domácí pekárna by mi mohla pomoci. Ráda k Vám chodím pro inspiraci. Máte krásné fotografie.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.2.2016 at 19:03

      Zdravím Vás, Póňo :-) Děkuji za milá slova. Pokud se kynutého těsta obáváte, tak určitě zkuste domácí pekárnu, většinou je to jistota (občas mi také vypomůže). Ať se dílo daří, mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Cooking with Lucy 14.2.2016 at 10:29

    Koblížky jsem dělala podle jiného receptu, ale moc nebyly vykynuté což mě hodně naštvalo, tak určitě zkusím tento recept. Moc děkuji za něj snad se tentokrát povede. 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.2.2016 at 10:47

      Lucy, koblížky zkuste, držím palce! Dejte pak vědět, zda jste byla spokojená. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Katka 14.2.2018 at 6:14

    Koblížky vypadají velmi lákavě. Syn je na mě vydyndal na dětský karneval. .Mohu se zeptat zda je možné těsto udělat už večer a ráno jenom usmažit???

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.2.2018 at 8:33

      Milá Kači, tyhle koblížky jsou super! Jsou po usmažení parádně nadýchané a mají skvělou chuť. Já těsto vždycky dělám před smažením, takže v tomhle případě nemám s kynutím přes noc zkušenosti. Ale jinak je doporučuji všemi deseti. :-) Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď