Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Tento týden jsem na vlastní kůži pocítila příchod podzimu, chladných rán a zákeřné chřipky. Ale jak rychle se nemoc objevila, tak rychle i zmizela. Takže jsem během několika dnů byla zase fit a opět jsem přemýšlela, co upeču a dám na blog. Nedávno jsem kamarádům vezla několik dýní, protože si je často pečou, a tak jim přišly velmi k užitku. Doma mi zůstaly ještě dvě dýně z naší zahrady, které jsem měla v plánu nějak spotřebovat, ale zatím jsem nevěděla jak. Jeden den jsem pekla dýni k večeři a napadlo mě udělat z jedné poloviny dýňové pyré a to pak použít do nějakého receptu. Hned druhý den jsem se pustila do těchto piškotů, které ač úplně dýňově nevypadají, to pyré v nich opravdu je. Jsou měkoučké a hezky voní skořicí, zázvorem a vanilkou. Naši kluci jim říkají perníčky a z těch 2,5 plechů nám jich už moc nezbylo. V receptu jsem původně chtěla použít mouku špaldovou, ale při pečení jsem zjistila, že mi došla, takže jsem použila pšeničnou hladkou. Ale i z té špaldové je můžete určitě vyzkoušet.

 

Ingredience (na přibližně 2,5 velkého plechu)

180 g hladké mouky
110 g třtinového cukru
60 g povoleného másla
50 ml rostlinného oleje
100 ml mléka
140 g dýňového pyré (viz postup níže)
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
pár kapek vanilkového extraktu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mleté skořice
1 zarovnaná lžíce kakaa

K podávání

Tvaroh vyšlehaný s cukrem, oblíbený džem nebo marmeláda (nám k nim nejvíc chutná meruňkový)

 

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Připravím si 3 velké plechy a na každý z nich položím silikonovou podložku na makronky.
Ve velké míse vyšlehám cukr s povoleným máslem, postupně přidám olej, pyré, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Ve střední míse smíchám mouku společně s kypřicím práškem, sodou, solí, kořením a kakaem.
Sypkou směs vmíchám do dýňové směsi a spojím v hladké těsto. Těsto dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku a jednotlivě nanáším na podložku. Pak plechy jednou lehce bouchnu, aby se těsto hezky rozteklo a odstranily se případné bublinky (tedy stejně jako u makronek).
Piškoty peču 10 – 12 minut, v polovině pečení snížím teplotu na 160 °C. Po vytažení z troby nechám piškoty na podložkách vystydnout a poté je pomocí hladkého nože odlepuji a dávám do skleněné dózy.

 

Dýňové pyré

1/2 malé dýně Hokkaidó
lžička olivového oleje

Dýni umyji, vydlabu a položím ji rozříznutou stranou dolů na pečicí papír, který jsem lehce potřela olivovým olejem (potřu pouze to místo, kde budu dýni pokládat). Peču ji v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 – 60 minut nebo dokud není měkká.

Po vytažení z trouby nechám dýni vystydnout. Po vystydnutí ji rozmačkám vidličkou v misce (můžete ji i rozmixovat). Pak už mohu pyré použít do receptu výše (v uvedeném množství).

 

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď FITFOODHEALTHY 25.9.2016 at 18:29

    To vypadá prostě dokonale. ♥ Moc se ti povedly, jsi šikovná. :) Určitě je někdy taky vyzkouším.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.9.2016 at 7:05

      Děkuju, jsem ráda, že se líbí. Ať se povedou a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Danka 25.9.2016 at 19:52

    Lucko, to jsou vždycky tak nádherné fotky. O receptech ani nemluvím. Ještě jsem pořádně neprozkoumala koláčky a už jsou tady piškoty :-) Hezký večer D.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.9.2016 at 7:06

      Danko, moc děkuju. :-) Jsem ráda, že se líbí. :-) Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Markéta 27.9.2016 at 17:59

    Originální podzimní recept!

    NEPLECHA NA PLECHU

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.9.2016 at 13:41

      Děkuju :-)

  • Odpověď Míra 25.2.2017 at 12:51

    Naprosto dokonalý recept s krásnými fotkami jako třešnička na dortu, s přítelkyní moc děkujeme za vaší práci! :-) Sledujeme

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2017 at 15:38

      Moc Vám děkuji za milá slova. :-) Těší mě, že jste s receptem spokojený. Přeji i další vydařené pečení. Příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Alena 26.10.2017 at 19:09

    Dnes jsem vaši stránku otevřela poprvé, hledala jsem nějaké cukroví a s dětmi jsme se hned pustily do těchto piškotů. Jsou úžasné a s tvarohem padl hned 1,5 plechu. Cukr jsem nahradila 3 lžícemi rýžového sirupu a i tak super. Takže si vás ukládám mezi oblíbené a jistě tu nejsem naposledy :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.10.2017 at 12:57

      Milá Ali, vítejte! Těší mě, že Vás piškoty nadchly … věřím, že si zamilujete i další recepty a budte na blog ráda chodit. Přeji vydařené pečení a příjemné podzimní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď