Můj tchán mi jednou navrhl, abych upekla Milinki. Už z jejich popisu a roztomilého názvu jsem věděla, že budou úžasné. Navíc jsou z mého oblíbeného voňavého kynutého těsta. Když jsem je upekla a položila na stůl, společně s mým muzikantem je ochutnávali a prohlásili, že to jsou vážně ony. To byla skutečná pochvala a hlavně krásná chvíle, jelikož jsem tchánovi mohla opět udělat radost a připomenout rodný domov.
Pokud doma tyhle slané bulharské buchty se sýrem zkusíte a jednou ochutnáte, věřím, že si je okamžitě oblíbíte stejně jako já. Při pečení nádherně provoní dům a svou chutí trochu připomínají máslové croissanty.
Ingredience (dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
400 g hladké mouky (Babiččina volba na kynuté těsto)
100 ml vlažného mléka
5 lžic olivového oleje
100 ml vlažné vody
1 lžička mořské soli
trocha mouky na zaprášení při kynutí + mouka na posypání válu
+ kousek másla na vymazání formy a mouka na její vysypání
Na kvásek
1/2 kostky čerstvého droždí (21g)
2 lžíce vlažného mléka
1/2 lžičky cukru krupice
Na potírání
olivový olej na namazání těsta před zavinutím (přibližně 4 lžíce)
1 lžíce rozpuštěného másla na potírání jednotlivých částí při skládání do formy
1 lžíce rozpuštěného másla na potření po upečení
Na náplň
180 g balkánského sýra
1 vejce
Postup
Nejprve si připravím kvásek. Do misky rozdrolím droždí, zasypu cukrem a přidám mléko, vše společně vidličkou promíchám a na teplém místě nechám pod utěrkou přibližně 10 minut.
Do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl a promíchám. Do mouky udělám důlek, do kterého dám hotový kvásek. Přidám vodu, mléko a olivový olej. Pomocí robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou a nechám ho pod utěrkou kynout na teplém místě přibližně hodinu (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem. V míse rozdrolím sýr a smíchám ho s vajíčkem. Jakmile těsto nakyne, rozválím ho na moukou posypané ploše do tvaru tenkého obdélníku. Celý ho potřu olejem a podrobím sýrem, celý obdélník sroluji a nakrájím na 10 přibližně stejných kousků. Ty pak jednotlivě skládám do připravené formy a při skládání je jednotlivě po stranách mažu rozpuštěným máslem. Peču 30-35 minut a po vytažení z trouby potírám Milinki rozpuštěným máslem.
28 Komentáře
V sobotu upeču,aspoň bude nějaká změna.
Marci, dobrý nápad. Ať se povedou a chutnají.
Lucie
Asi jste kouzelník
Těsto jsem měla suché a nejsou tak krásné jako ty Vaše, akorát se pečou, tak uvidíme jestli z toho vůbec něco bude, ale jinak super nápad :))))
Terezka – Cukrátkárna
Terezko, tak to mě opravdu mrzí. Milinki už dělalo více čtenářek a posílaly mi i fotky, všem se moc povedly. Dokonce zkoušely i různé variace např. s česnekem a solí nebo se skořicovou náplní. Pevně doufám, že jste z trouby vytáhla chutné bulharské buchty. Přeji příjemné dny, Lucie.
Upravila jsem si Milinki po svém, měla jsem hodně z tvarohu, takže máme sladkou verzi a posypala jsem to celé vanil. cukrem. Dokoupim suroviny a priste zkusím originální verzi. Na kynute těsto používám domácí pekarnu, na testo skvělý pomocník.
Martino, děkuji za komentář. S tvarohem je musím vyzkoušet taky. 😀 Přeji Vám, ať se originální verze také povede a moc Vám chutná. Mějte příjemné dny, Lucie.
Dobrý den, něco takového jsme si v 80. letech v Bulharsku kupovali ve stánku s občerstvením na ulici, jen mám dojem, že tomu říkali pitka… na tohle a chuť jakýchsi karbanátků ze stánku vedle nemůžu zapomenout, určitě milinki ráda vyzkoušem, už jen kvůli tomu roztomilému názvu
Milá Luci, na Pitki své maminky vzpomíná i můj tchán, říká, že to byly bulharské buchtičky, které smažila. Ono asi záleží, v jakém regionu se zrovna nacházíte a jaké tam mají zvyklosti. Vyzkoušejte, třeba vás chutí vrátí ve vzpomínkách zpět do Bulharska. Přeji příjemné dny, Lucie.
Moc skvely recept! Úžasna kombinácia a famózna chut.A pochvalu som ja „zožala “ a vďaka patrí Lucke .
Zmizli rýchlosťou svetla ? pa
Milá Mary, krásně se čtou ta Vaše slova. Jsem ráda, že jste spokojená s receptem.
Přeji příjemné dny, Lucie.
Moc děkuji za skvělý recept . Milinky se mi hned na první pokus povedly a všem chutnaly.
Milá Eliško, Milinki jsou teď hitem, jak tak koukám. 😀 Těším mě, že se recept daří a že chutnají. Přeji Vám krásné a pohodové dny, Lucie.
Letím pro balkán a jdu vyzkoušet
těším se
😀 Ať se Vám vydaří a chutnají.
Lucie
Dobrý den, včera jsem udělala a kamarádi byli nadšení :). Dokonce i lepší než ty Milinky prodávané v Bulharsku :). Takže moc děkuji za super recept. Jen se mi nějak nepovedlo zarolovat těsto a udělat z něj ty šneky. Malinko se mi to lepilo. Takže jsem vzala jednu stranu těsta a přikryla druhou :). Zkusím to příště zas :).
Milá Simčo, děkuji za komentář.
Ráda čtu, že se Milinki povedly … a navíc, že byly lepší než v Bulharsku. 😀 Přeji i další vydařené pečení a ať Vás těsto tolik netrápí. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, Váš blog je moc hezký, mám k bulharského kuchyni velmi blízko, Můj přítel pochází z Bulharska Plovdivu a naučila jsem pár receptů. Přeji Vám další kulinářské úspěchy
Milá Nino, děkuji za hezká slova. Bulharské recepty dělám moc ráda a mnohé ještě raději ochutnávám, když nám je připraví rodiče mého muzikanta. Také přeji, ať se (nejen) v kuchyni daří.
Pěkné dny, Lucie.
Vypadá to skvěle. Myslíte že půjde těsto nechat kynout přes noc v chladu, abych mohla připravit ke snídani? Nebo to bude dobré i když upeču večer a budu podávat ráno? Děkuji!
Dobrý den, Terezko, přes noc nechávám v lednici kynout pouze kváskový chleba, s Milinkami nemám zkušenost. Když je upečete večer, tak ráno budou dobré.
Ať se povedou a chutnají! Lucie
Dobrý den Lucko.
Upekla jsem a výtečné? Zmizelo to razdva ještě teplé?
Chtěla jsem se zeptat, pokud místo sýru dám sladkou náplň, místo oliváče můžu potřít rozpuštěným máslem ?
Už se těším, až vyzkouším další recepty z Vašeho krásného bloku.
Naďa
Dobrý den, Nadi, děkuji za zpětnou vazbu.
Se sladkou jsem nezkoušela, ale zní to dobře.
Máslo můžete použít.
Díky za milá slova a přeji vydařené pečení, Lucie.
Peču, asi po páté…luxusní a jednoduché . Děkuji za recept ?
Milá Leni, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste spokojená. Klidné dny, Lucie.
Je to perfektní recept! Dal jsem kombinaci balkánu a mozzarelly , a ještě trochu slaniny! Příště asi ještě potřu i žloutkem navrchu, neměl jsem je po té době tak zlaté jak na obrázku. Ale chutově výborné, doporučuji!