Můj tchán mi jednou navrhl, abych upekla Milinki. Už z jejich popisu a roztomilého názvu jsem věděla, že budou úžasné. Navíc jsou z mého oblíbeného voňavého kynutého těsta. Když jsem je upekla a položila na stůl, společně s mým muzikantem je ochutnávali a prohlásili, že to jsou vážně ony. To byla skutečná pochvala a hlavně krásná chvíle, jelikož jsem tchánovi mohla opět udělat radost a připomenout rodný domov.
Pokud doma tyhle slané bulharské buchty se sýrem zkusíte a jednou ochutnáte, věřím, že si je okamžitě oblíbíte stejně jako já. Při pečení nádherně provoní dům a svou chutí trochu připomínají máslové croissanty.
Ingredience (dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
400 g hladké mouky (Babiččina volba na kynuté těsto)
100 ml vlažného mléka
5 lžic olivového oleje
100 ml vlažné vody
1 lžička mořské soli
trocha mouky na zaprášení při kynutí + mouka na posypání válu
+ kousek másla na vymazání formy a mouka na její vysypání
Na kvásek
1/2 kostky čerstvého droždí (21g)
2 lžíce vlažného mléka
1/2 lžičky cukru krupice
Na potírání
olivový olej na namazání těsta před zavinutím (přibližně 4 lžíce)
1 lžíce rozpuštěného másla na potírání jednotlivých částí při skládání do formy
1 lžíce rozpuštěného másla na potření po upečení
Na náplň
180 g balkánského sýra
1 vejce
Postup
Nejprve si připravím kvásek. Do misky rozdrolím droždí, zasypu cukrem a přidám mléko, vše společně vidličkou promíchám a na teplém místě nechám pod utěrkou přibližně 10 minut.
Do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl a promíchám. Do mouky udělám důlek, do kterého dám hotový kvásek. Přidám vodu, mléko a olivový olej. Pomocí robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou a nechám ho pod utěrkou kynout na teplém místě přibližně hodinu (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem. V míse rozdrolím sýr a smíchám ho s vajíčkem. Jakmile těsto nakyne, rozválím ho na moukou posypané ploše do tvaru tenkého obdélníku. Celý ho potřu olejem a podrobím sýrem, celý obdélník sroluji a nakrájím na 10 přibližně stejných kousků. Ty pak jednotlivě skládám do připravené formy a při skládání je jednotlivě po stranách mažu rozpuštěným máslem. Peču 30-35 minut a po vytažení z trouby potírám Milinki rozpuštěným máslem.
33 Komentáře
Hmmm, vypadá luxusně! Běžím skočit balkán, babiččinu a droždí a musim taky vyzkoušet! 😉 Díky za inspiraci! 😉
Rádo se stalo.
Ať se povedou a chutnají.
Přeji hezké dny, Lucie.
Ještě jednou děkuji za inspiraci! Povedli se hned napoprvé, což jsem opravdu nečekala. Do druhého dne zbyli jen dva kousky ale ten dtuhý den už byli hodně suché. Nejlepší jsou prostě čerstvé!;-) Jinak Vám děkuji za tak krásný blog a spousty inspirace! Ať se daří i nadále!:-)
Rádo se stalo.
Souhlasím s Vámi, první den jsou nejlepší.
Děkuji za milá slova, jsem ráda, že se Vám u mne na blogu líbí. 😀 Přeji příjemné dny, Lucie.
V sobotu upeču,aspoň bude nějaká změna.
Marci, dobrý nápad. Ať se povedou a chutnají.
Lucie
Asi jste kouzelník
Těsto jsem měla suché a nejsou tak krásné jako ty Vaše, akorát se pečou, tak uvidíme jestli z toho vůbec něco bude, ale jinak super nápad :))))
Terezka – Cukrátkárna
Terezko, tak to mě opravdu mrzí. Milinki už dělalo více čtenářek a posílaly mi i fotky, všem se moc povedly. Dokonce zkoušely i různé variace např. s česnekem a solí nebo se skořicovou náplní. Pevně doufám, že jste z trouby vytáhla chutné bulharské buchty. Přeji příjemné dny, Lucie.
Milinki mě navnadily, abych zkusila kynuté těsto poprvé v životě – akorát jsem zkusila variantu s máslem a skořicí a povedly se skvěle. Já teda nejsem žádná kuchařka ani pekařka, tak jsem měla obavu, jestli to bude k jídlu, ale všichni byli nadšení. Takže za mě spokojenost
Foto mého výtvoru je zde: https://www.facebook.com/TvoriveVeceryVhavirove/photos/a.178575955489344.47343.178209842192622/1335446759802252/?type=3&theater
Upravila jsem si Milinki po svém, měla jsem hodně z tvarohu, takže máme sladkou verzi a posypala jsem to celé vanil. cukrem. Dokoupim suroviny a priste zkusím originální verzi. Na kynute těsto používám domácí pekarnu, na testo skvělý pomocník.
Martino, děkuji za komentář. S tvarohem je musím vyzkoušet taky. 😀 Přeji Vám, ať se originální verze také povede a moc Vám chutná. Mějte příjemné dny, Lucie.
Dobrý den, něco takového jsme si v 80. letech v Bulharsku kupovali ve stánku s občerstvením na ulici, jen mám dojem, že tomu říkali pitka… na tohle a chuť jakýchsi karbanátků ze stánku vedle nemůžu zapomenout, určitě milinki ráda vyzkoušem, už jen kvůli tomu roztomilému názvu
Milá Luci, na Pitki své maminky vzpomíná i můj tchán, říká, že to byly bulharské buchtičky, které smažila. Ono asi záleží, v jakém regionu se zrovna nacházíte a jaké tam mají zvyklosti. Vyzkoušejte, třeba vás chutí vrátí ve vzpomínkách zpět do Bulharska. Přeji příjemné dny, Lucie.
Pitki jsou nesmirne jednoduche. Delaji se z kynuteho testa. Vlastne jsou to takove prehnetene langose. Velikost (aspon ty od moji maminky) priblizne jako muzska dlan. Dale se to dela jako langos.
Doporucuji je zkusit s sipkovou zavareninou nebo s borovicovym medem.
A jednoducha poucka. Za tepla na sladko a studene s nejakym lepsim salamem.
Moc skvely recept! Úžasna kombinácia a famózna chut.A pochvalu som ja „zožala “ a vďaka patrí Lucke .
Zmizli rýchlosťou svetla ? pa
Milá Mary, krásně se čtou ta Vaše slova. Jsem ráda, že jste spokojená s receptem.
Přeji příjemné dny, Lucie.
Moc děkuji za skvělý recept . Milinky se mi hned na první pokus povedly a všem chutnaly.
Milá Eliško, Milinki jsou teď hitem, jak tak koukám. 😀 Těším mě, že se recept daří a že chutnají. Přeji Vám krásné a pohodové dny, Lucie.
Letím pro balkán a jdu vyzkoušet
těším se
😀 Ať se Vám vydaří a chutnají.
Lucie
Dobrý den, včera jsem udělala a kamarádi byli nadšení :). Dokonce i lepší než ty Milinky prodávané v Bulharsku :). Takže moc děkuji za super recept. Jen se mi nějak nepovedlo zarolovat těsto a udělat z něj ty šneky. Malinko se mi to lepilo. Takže jsem vzala jednu stranu těsta a přikryla druhou :). Zkusím to příště zas :).
Milá Simčo, děkuji za komentář.
Ráda čtu, že se Milinki povedly … a navíc, že byly lepší než v Bulharsku. 😀 Přeji i další vydařené pečení a ať Vás těsto tolik netrápí. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, Váš blog je moc hezký, mám k bulharského kuchyni velmi blízko, Můj přítel pochází z Bulharska Plovdivu a naučila jsem pár receptů. Přeji Vám další kulinářské úspěchy
Milá Nino, děkuji za hezká slova. Bulharské recepty dělám moc ráda a mnohé ještě raději ochutnávám, když nám je připraví rodiče mého muzikanta. Také přeji, ať se (nejen) v kuchyni daří.
Pěkné dny, Lucie.
Upečeno a jsou moc dobré! Určitě je někdy připravím znovu, všem chutnaly.
Plánuju je brzo vyzkoušet se sladkou náplní
Milá Adél, děkuji za komentář.
To je dobře, že jste s receptem spokojená. Ať se daří.
Hezké dny, Lucie.
Vypadá to skvěle. Myslíte že půjde těsto nechat kynout přes noc v chladu, abych mohla připravit ke snídani? Nebo to bude dobré i když upeču večer a budu podávat ráno? Děkuji!
Dobrý den, Terezko, přes noc nechávám v lednici kynout pouze kváskový chleba, s Milinkami nemám zkušenost. Když je upečete večer, tak ráno budou dobré.
Ať se povedou a chutnají! Lucie
Dobrý den Lucko.
Upekla jsem a výtečné? Zmizelo to razdva ještě teplé?
Chtěla jsem se zeptat, pokud místo sýru dám sladkou náplň, místo oliváče můžu potřít rozpuštěným máslem ?
Už se těším, až vyzkouším další recepty z Vašeho krásného bloku.
Naďa
Dobrý den, Nadi, děkuji za zpětnou vazbu.
Se sladkou jsem nezkoušela, ale zní to dobře.
Máslo můžete použít.
Díky za milá slova a přeji vydařené pečení, Lucie.
Peču, asi po páté…luxusní a jednoduché . Děkuji za recept ?
Milá Leni, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste spokojená. Klidné dny, Lucie.
Je to perfektní recept! Dal jsem kombinaci balkánu a mozzarelly , a ještě trochu slaniny! Příště asi ještě potřu i žloutkem navrchu, neměl jsem je po té době tak zlaté jak na obrázku. Ale chutově výborné, doporučuji!