Milinki – slané bulharské buchty

Milinki

Můj tchán mi jednou navrhl, abych upekla Milinki. Už z jejich popisu a roztomilého názvu jsem věděla, že budou úžasné. Navíc jsou z mého oblíbeného voňavého kynutého těsta. Když jsem je upekla a položila na stůl, společně s mým muzikantem je ochutnávali a prohlásili, že to jsou vážně ony. :-) To byla skutečná pochvala a hlavně krásná chvíle, jelikož jsem tchánovi mohla opět udělat radost a připomenout rodný domov.
Pokud doma tyhle slané bulharské buchty se sýrem zkusíte a jednou ochutnáte, věřím, že si je okamžitě oblíbíte stejně jako já. Při pečení nádherně provoní dům a svou chutí trochu připomínají máslové croissanty.


Ingredience (dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

400 g hladké mouky (Babiččina volba na kynuté těsto)
100 ml vlažného mléka
5 lžic olivového oleje
100 ml vlažné vody
1 lžička mořské soli
trocha mouky na zaprášení při kynutí + mouka na posypání válu
+ kousek másla na vymazání formy a mouka na její vysypání

Na kvásek

1/2 kostky čerstvého droždí (21g)
2 lžíce vlažného mléka
1/2 lžičky cukru krupice

Na potírání

olivový olej na namazání těsta před zavinutím (přibližně 4 lžíce)
1 lžíce rozpuštěného másla na potírání jednotlivých částí při skládání do formy
1 lžíce rozpuštěného másla na potření po upečení

Na náplň

180 g balkánského sýra
1 vejce

Postup

Nejprve si připravím kvásek. Do misky rozdrolím droždí, zasypu cukrem a přidám mléko, vše společně vidličkou promíchám a na teplém místě nechám pod utěrkou přibližně 10 minut.
Do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl a promíchám. Do mouky udělám důlek, do kterého dám hotový kvásek. Přidám vodu, mléko a olivový olej. Pomocí robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou a nechám ho pod utěrkou kynout na teplém místě přibližně hodinu (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem. V míse rozdrolím sýr a smíchám ho s vajíčkem. Jakmile těsto nakyne, rozválím ho na moukou posypané ploše do tvaru tenkého obdélníku. Celý ho potřu olejem a podrobím sýrem, celý obdélník sroluji a nakrájím na 10 přibližně stejných kousků. Ty pak jednotlivě skládám do připravené formy a při skládání je jednotlivě po stranách mažu rozpuštěným máslem. Peču 30-35 minut a po vytažení z trouby potírám Milinki rozpuštěným máslem.

Milinki

Milinki

Milinki

Milinki

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

26 Komentáře
  • Odpověď Ajjusska 14.6.2016 at 8:08

    Hmmm, vypadá luxusně! Běžím skočit balkán, babiččinu a droždí a musim taky vyzkoušet! 😉 Díky za inspiraci! 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.6.2016 at 20:07

      Rádo se stalo. :-) Ať se povedou a chutnají. :-) Přeji hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Ajjusska 28.6.2016 at 6:56

        Ještě jednou děkuji za inspiraci! Povedli se hned napoprvé, což jsem opravdu nečekala. Do druhého dne zbyli jen dva kousky ale ten dtuhý den už byli hodně suché. Nejlepší jsou prostě čerstvé!;-) Jinak Vám děkuji za tak krásný blog a spousty inspirace! Ať se daří i nadále!:-)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 6.7.2016 at 9:32

          Rádo se stalo. :-) Souhlasím s Vámi, první den jsou nejlepší. :-) Děkuji za milá slova, jsem ráda, že se Vám u mne na blogu líbí. 😀 Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Marcela Lišková 16.6.2016 at 13:12

    V sobotu upeču,aspoň bude nějaká změna.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.6.2016 at 16:01

      Marci, dobrý nápad. Ať se povedou a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Terezka 20.6.2016 at 13:49

    Asi jste kouzelník :( Těsto jsem měla suché a nejsou tak krásné jako ty Vaše, akorát se pečou, tak uvidíme jestli z toho vůbec něco bude, ale jinak super nápad :))))
    Terezka – Cukrátkárna

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.6.2016 at 14:47

      Terezko, tak to mě opravdu mrzí. Milinki už dělalo více čtenářek a posílaly mi i fotky, všem se moc povedly. Dokonce zkoušely i různé variace např. s česnekem a solí nebo se skořicovou náplní. Pevně doufám, že jste z trouby vytáhla chutné bulharské buchty. Přeji příjemné dny, Lucie.

    • Odpověď Alchita 20.6.2016 at 15:04

      Milinki mě navnadily, abych zkusila kynuté těsto poprvé v životě – akorát jsem zkusila variantu s máslem a skořicí a povedly se skvěle. Já teda nejsem žádná kuchařka ani pekařka, tak jsem měla obavu, jestli to bude k jídlu, ale všichni byli nadšení. Takže za mě spokojenost :-) Foto mého výtvoru je zde: https://www.facebook.com/TvoriveVeceryVhavirove/photos/a.178575955489344.47343.178209842192622/1335446759802252/?type=3&theater

  • Odpověď Martina 21.6.2016 at 9:30

    Upravila jsem si Milinki po svém, měla jsem hodně z tvarohu, takže máme sladkou verzi a posypala jsem to celé vanil. cukrem. Dokoupim suroviny a priste zkusím originální verzi. Na kynute těsto používám domácí pekarnu, na testo skvělý pomocník.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.6.2016 at 20:38

      Martino, děkuji za komentář. S tvarohem je musím vyzkoušet taky. 😀 Přeji Vám, ať se originální verze také povede a moc Vám chutná. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 22.6.2016 at 12:10

    Dobrý den, něco takového jsme si v 80. letech v Bulharsku kupovali ve stánku s občerstvením na ulici, jen mám dojem, že tomu říkali pitka… na tohle a chuť jakýchsi karbanátků ze stánku vedle nemůžu zapomenout, určitě milinki ráda vyzkoušem, už jen kvůli tomu roztomilému názvu :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.6.2016 at 8:11

      Milá Luci, na Pitki své maminky vzpomíná i můj tchán, říká, že to byly bulharské buchtičky, které smažila. Ono asi záleží, v jakém regionu se zrovna nacházíte a jaké tam mají zvyklosti. Vyzkoušejte, třeba vás chutí vrátí ve vzpomínkách zpět do Bulharska. Přeji příjemné dny, Lucie.

      • Odpověď alex 13.1.2018 at 7:22

        Pitki jsou nesmirne jednoduche. Delaji se z kynuteho testa. Vlastne jsou to takove prehnetene langose. Velikost (aspon ty od moji maminky) priblizne jako muzska dlan. Dale se to dela jako langos.
        Doporucuji je zkusit s sipkovou zavareninou nebo s borovicovym medem.
        A jednoducha poucka. Za tepla na sladko a studene s nejakym lepsim salamem. :-)

  • Odpověď Mary 29.6.2016 at 5:17

    Moc skvely recept! Úžasna kombinácia a famózna chut.A pochvalu som ja „zožala “ a vďaka patrí Lucke .
    Zmizli rýchlosťou svetla 😀 pa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.7.2016 at 9:33

      Milá Mary, krásně se čtou ta Vaše slova. Jsem ráda, že jste spokojená s receptem. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Eliška 5.7.2016 at 22:24

    Moc děkuji za skvělý recept . Milinky se mi hned na první pokus povedly a všem chutnaly. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.7.2016 at 9:35

      Milá Eliško, Milinki jsou teď hitem, jak tak koukám. 😀 Těším mě, že se recept daří a že chutnají. Přeji Vám krásné a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Miriam 21.8.2016 at 12:29

    Letím pro balkán a jdu vyzkoušet :) těším se

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.8.2016 at 12:42

      😀 Ať se Vám vydaří a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Simona 4.9.2017 at 10:10

    Dobrý den, včera jsem udělala a kamarádi byli nadšení :). Dokonce i lepší než ty Milinky prodávané v Bulharsku :). Takže moc děkuji za super recept. Jen se mi nějak nepovedlo zarolovat těsto a udělat z něj ty šneky. Malinko se mi to lepilo. Takže jsem vzala jednu stranu těsta a přikryla druhou :). Zkusím to příště zas :).

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.9.2017 at 15:38

      Milá Simčo, děkuji za komentář. :) Ráda čtu, že se Milinki povedly … a navíc, že byly lepší než v Bulharsku. 😀 Přeji i další vydařené pečení a ať Vás těsto tolik netrápí. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Nina 3.11.2017 at 16:56

    Dobrý den, Váš blog je moc hezký, mám k bulharského kuchyni velmi blízko, Můj přítel pochází z Bulharska Plovdivu a naučila jsem pár receptů. Přeji Vám další kulinářské úspěchy

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2017 at 20:03

      Milá Nino, děkuji za hezká slova. Bulharské recepty dělám moc ráda a mnohé ještě raději ochutnávám, když nám je připraví rodiče mého muzikanta. Také přeji, ať se (nejen) v kuchyni daří. :-) Pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Adéla 22.11.2017 at 20:33

    Upečeno a jsou moc dobré! Určitě je někdy připravím znovu, všem chutnaly. :) Plánuju je brzo vyzkoušet se sladkou náplní

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.11.2017 at 14:03

      Milá Adél, děkuji za komentář. :) To je dobře, že jste s receptem spokojená. Ať se daří. :) Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď