Tenhle koláč jsem dělala trochu neplánovaně, jelikož jsem náhodou natrefila na hezké ostružiny. Toho dne jsme navíc čekali hosty, tak jsem si řekla, že když se povede, budu nejen mít co dát na stůl, ale zároveň budu mít i pro vás nový recept na blog.
Pátrala jsem v paměti, kdo z našich přátel nemá rád zelený čaj Matcha a vůbec nikdo mě nenapadl (po nasdílení tohoto příspěvku budu možná chytřejší, protože se nějací jeho odpůrci určitě ozvou :-D). Jen jsem tím chtěla říct, že jsem nemusela mít strach podávat dezert ve formě koláče se zeleným čajem, když ho všichni, kteří přišli, mají rádi. Koláč byl fantastický a kombinace s ostružinami velmi zajímavá. A úplně největší radost jsem měla z toho, že se po něm doslova zaprášilo, takže na dně formy zbylo jen několik drobečků. Tenhle koláč si prostě musíte udělat. Jakmile nám na zahradě dozrají první ostružiny, připravím ho znovu … prostě musím!!!
Ingredience (forma o rozměru 24×24 cm)
Na korpus
240 g špaldové mouky
125 g másla
100 g cukru moučka
špetka soli
1 vejce
1 lžíce studené vody
Na náplň
500 ml mléka
5 žloutků
2,5 lžíce domácího vanilkového cukru
50 g másla
1 plná lžíce zeleného čaje Matcha (Bio)
2 lžíce kukuřičného škrobu
vanilkový extrakt (popř. mletá vanilka)
špetka soli
ostružiny
máta
Postup
Korpus
Z mouky, cukru a másla vytvořím ručně drobenku, poté přidám vejce a vodu. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici minimálně hodinu odpočinout. Před koncem této doby předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C.
Jakmile je těsto odpočaté, nastrouhám ho na hrubém struhadle do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem (24×24 cm), rozprostřu ho po celé formě, namačkám prsty a vytvořím i okraje. Těsto propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír, zasypu fazolemi (ty zajistí, aby těsto při pečení nevyrostlo) a peču 20 minut. Poté opatrně odstraním pečící papír s fazolemi a korpus ještě vrátím přibližně na 8 minut do trouby. Po upečení ho nechám lehce vystydnout.
Krém
Mléko s vanilkou a cukrem přivedu k varu a odstavím. Odeberu hrneček mléka, do kterého vmíchám matcha a kukuřičný škrob, důkladně prošlehám. Zvlášť lehce vyšlehám také žloutky, které pak společně s hrnečkem mléka s matchou a škrobem vmíchám do hrnce s mlékem a cukrem. Hrnec vrátím na sporák (mírný plamen). Krém zhoustne poměrně rychle, za stálého míchání ho vařím maximálně 2 minutky. Odstraním ze zdroje tepla a opatrně vmíchám máslo. Poté krém naliji na korpus, nechám vystydnout na pokojovou teplotu, ozdobím ostružinami a v lednici nechám odpočinout minimálně 3 hodiny. Před podáváním dozdobím mátou.
4 Komentáře
Dobrý den, Lucie.
Dnes jsem tenhle koláč zkoušela a přišlo mi, že mám nějak moc krému na malý korpus
Korpus se mi nepovedl – nemám hezké okraje a navíc jsem našla jen kulatou hladkou formu, ale napoprvé snad dobrý
Koláč teď odpočívá a chladne před zdobením, nicméně ten krém… Ten je naprosto úžasný!
Díky za bezva recept.
Milá Nikol, pevně věřím, že kompletní koláč pro Vás bude (nebo už byl 😀 ) příjemnou záležitostí a budete spokojená. Mě trochu krému taky zůstalo, ale opravdu jen malinko a ten se snědl jen tak, protože se mu nedalo odolat. Takže jsem ráda, že i Vás mile překvapil. Estetickou stránkou se netrapte, příště se třeba zadaří přesně tak, jak si představujete. Děkuji za komentář a přeji krásné dny, Lucie.
Dobrý den, dnes jsem dělala tenhle koláč a krém se mi zdá řídký vše jsem dělala podle receptu. Chci se zeptat jestli mám přidat škrob a nebo zatuhne v lednici?
Dobrý večer, Veroniko, krém by měl po vychladnutí ztuhnout. Pevně věřím, že se zadařilo. Kdyby cokoliv, tak napište. Klidné dny, Lucie.