Milinki – slané bulharské buchty

Milinki

Můj tchán mi jednou navrhl, abych upekla Milinki. Už z jejich popisu a roztomilého názvu jsem věděla, že budou úžasné. Navíc jsou z mého oblíbeného voňavého kynutého těsta. Když jsem je upekla a položila na stůl, společně s mým muzikantem je ochutnávali a prohlásili, že to jsou vážně ony. :-) To byla skutečná pochvala a hlavně krásná chvíle, jelikož jsem tchánovi mohla opět udělat radost a připomenout rodný domov.
Pokud doma tyhle slané bulharské buchty se sýrem zkusíte a jednou ochutnáte, věřím, že si je okamžitě oblíbíte stejně jako já. Při pečení nádherně provoní dům a svou chutí trochu připomínají máslové croissanty.


Ingredience (dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

400 g hladké mouky (Babiččina volba na kynuté těsto)
100 ml vlažného mléka
5 lžic olivového oleje
100 ml vlažné vody
1 lžička mořské soli
trocha mouky na zaprášení při kynutí + mouka na posypání válu
+ kousek másla na vymazání formy a mouka na její vysypání

Na kvásek

1/2 kostky čerstvého droždí (21g)
2 lžíce vlažného mléka
1/2 lžičky cukru krupice

Na potírání

olivový olej na namazání těsta před zavinutím (přibližně 4 lžíce)
1 lžíce rozpuštěného másla na potírání jednotlivých částí při skládání do formy
1 lžíce rozpuštěného másla na potření po upečení

Na náplň

180 g balkánského sýra
1 vejce

Postup

Nejprve si připravím kvásek. Do misky rozdrolím droždí, zasypu cukrem a přidám mléko, vše společně vidličkou promíchám a na teplém místě nechám pod utěrkou přibližně 10 minut.
Do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl a promíchám. Do mouky udělám důlek, do kterého dám hotový kvásek. Přidám vodu, mléko a olivový olej. Pomocí robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou a nechám ho pod utěrkou kynout na teplém místě přibližně hodinu (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem. V míse rozdrolím sýr a smíchám ho s vajíčkem. Jakmile těsto nakyne, rozválím ho na moukou posypané ploše do tvaru tenkého obdélníku. Celý ho potřu olejem a podrobím sýrem, celý obdélník sroluji a nakrájím na 10 přibližně stejných kousků. Ty pak jednotlivě skládám do připravené formy a při skládání je jednotlivě po stranách mažu rozpuštěným máslem. Peču 30-35 minut a po vytažení z trouby potírám Milinki rozpuštěným máslem.

Milinki

Milinki

Milinki

Milinki

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

28 Komentáře
  • Odpověď Marcela Lišková 16.6.2016 at 13:12

    V sobotu upeču,aspoň bude nějaká změna.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.6.2016 at 16:01

      Marci, dobrý nápad. Ať se povedou a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Terezka 20.6.2016 at 13:49

    Asi jste kouzelník :( Těsto jsem měla suché a nejsou tak krásné jako ty Vaše, akorát se pečou, tak uvidíme jestli z toho vůbec něco bude, ale jinak super nápad :))))
    Terezka – Cukrátkárna

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.6.2016 at 14:47

      Terezko, tak to mě opravdu mrzí. Milinki už dělalo více čtenářek a posílaly mi i fotky, všem se moc povedly. Dokonce zkoušely i různé variace např. s česnekem a solí nebo se skořicovou náplní. Pevně doufám, že jste z trouby vytáhla chutné bulharské buchty. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 21.6.2016 at 9:30

    Upravila jsem si Milinki po svém, měla jsem hodně z tvarohu, takže máme sladkou verzi a posypala jsem to celé vanil. cukrem. Dokoupim suroviny a priste zkusím originální verzi. Na kynute těsto používám domácí pekarnu, na testo skvělý pomocník.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.6.2016 at 20:38

      Martino, děkuji za komentář. S tvarohem je musím vyzkoušet taky. 😀 Přeji Vám, ať se originální verze také povede a moc Vám chutná. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 22.6.2016 at 12:10

    Dobrý den, něco takového jsme si v 80. letech v Bulharsku kupovali ve stánku s občerstvením na ulici, jen mám dojem, že tomu říkali pitka… na tohle a chuť jakýchsi karbanátků ze stánku vedle nemůžu zapomenout, určitě milinki ráda vyzkoušem, už jen kvůli tomu roztomilému názvu :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.6.2016 at 8:11

      Milá Luci, na Pitki své maminky vzpomíná i můj tchán, říká, že to byly bulharské buchtičky, které smažila. Ono asi záleží, v jakém regionu se zrovna nacházíte a jaké tam mají zvyklosti. Vyzkoušejte, třeba vás chutí vrátí ve vzpomínkách zpět do Bulharska. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Mary 29.6.2016 at 5:17

    Moc skvely recept! Úžasna kombinácia a famózna chut.A pochvalu som ja „zožala “ a vďaka patrí Lucke .
    Zmizli rýchlosťou svetla ? pa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.7.2016 at 9:33

      Milá Mary, krásně se čtou ta Vaše slova. Jsem ráda, že jste spokojená s receptem. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Eliška 5.7.2016 at 22:24

    Moc děkuji za skvělý recept . Milinky se mi hned na první pokus povedly a všem chutnaly. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.7.2016 at 9:35

      Milá Eliško, Milinki jsou teď hitem, jak tak koukám. 😀 Těším mě, že se recept daří a že chutnají. Přeji Vám krásné a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Miriam 21.8.2016 at 12:29

    Letím pro balkán a jdu vyzkoušet :) těším se

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.8.2016 at 12:42

      😀 Ať se Vám vydaří a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Simona 4.9.2017 at 10:10

    Dobrý den, včera jsem udělala a kamarádi byli nadšení :). Dokonce i lepší než ty Milinky prodávané v Bulharsku :). Takže moc děkuji za super recept. Jen se mi nějak nepovedlo zarolovat těsto a udělat z něj ty šneky. Malinko se mi to lepilo. Takže jsem vzala jednu stranu těsta a přikryla druhou :). Zkusím to příště zas :).

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.9.2017 at 15:38

      Milá Simčo, děkuji za komentář. :) Ráda čtu, že se Milinki povedly … a navíc, že byly lepší než v Bulharsku. 😀 Přeji i další vydařené pečení a ať Vás těsto tolik netrápí. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Nina 3.11.2017 at 16:56

    Dobrý den, Váš blog je moc hezký, mám k bulharského kuchyni velmi blízko, Můj přítel pochází z Bulharska Plovdivu a naučila jsem pár receptů. Přeji Vám další kulinářské úspěchy

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2017 at 20:03

      Milá Nino, děkuji za hezká slova. Bulharské recepty dělám moc ráda a mnohé ještě raději ochutnávám, když nám je připraví rodiče mého muzikanta. Také přeji, ať se (nejen) v kuchyni daří. :-) Pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Tereza 3.4.2020 at 10:29

    Vypadá to skvěle. Myslíte že půjde těsto nechat kynout přes noc v chladu, abych mohla připravit ke snídani? Nebo to bude dobré i když upeču večer a budu podávat ráno? Děkuji!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.4.2020 at 13:42

      Dobrý den, Terezko, přes noc nechávám v lednici kynout pouze kváskový chleba, s Milinkami nemám zkušenost. Když je upečete večer, tak ráno budou dobré. :) Ať se povedou a chutnají! Lucie

  • Odpověď Naďa 10.5.2020 at 16:32

    Dobrý den Lucko.
    Upekla jsem a výtečné? Zmizelo to razdva ještě teplé?
    Chtěla jsem se zeptat, pokud místo sýru dám sladkou náplň, místo oliváče můžu potřít rozpuštěným máslem ?
    Už se těším, až vyzkouším další recepty z Vašeho krásného bloku.
    Naďa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.5.2020 at 9:07

      Dobrý den, Nadi, děkuji za zpětnou vazbu. :) Se sladkou jsem nezkoušela, ale zní to dobře. :) Máslo můžete použít. :) Díky za milá slova a přeji vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Lenka 7.6.2020 at 6:30

    Peču, asi po páté…luxusní a jednoduché . Děkuji za recept ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.6.2020 at 14:39

      Milá Leni, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste spokojená. Klidné dny, Lucie. :)

  • Odpověď Jan 19.6.2020 at 6:31

    Je to perfektní recept! Dal jsem kombinaci balkánu a mozzarelly , a ještě trochu slaniny! Příště asi ještě potřu i žloutkem navrchu, neměl jsem je po té době tak zlaté jak na obrázku. Ale chutově výborné, doporučuji!

  • Napsat komentář: Naďa Zrušit