Linecký koláč s rebarborou a jahodami

Linecký koláč s rebarborou a jahodami

Když zase po roce uvařil můj muzikant rebarborový kompot, zůstalo v lednici několik stonků rebarbory. Přemýšlela jsem, co bych z nich mohla udělat. Tak malé množství by možná mohlo stačit na menší koláč … a můj muzikant dostal chuť na náš linecký.
Linecké těsto podle receptu mé prababičky už mnoho z vás dělalo. Určitě bylo vykrajované do nejrůznějších tvarů, k různým příležitostem, stejně tak, jako ho nejčastěji peču doma já. Ale připravit z něj koláč, to není vůbec špatný nápad. Kromě doby, kdy těsto musí odpočívat v lednici (aby se pak dalo lépe nastrouhat), není tento koláč nijak časově náročný ani složitý.
Myslím, že pro letošní sezónu mohu recepty, ve kterých byla jednou z ingrediencí rebarbora, s klidem uzavřít. A budu se těšit zase na příští rok. Třeba mě nějakým novým receptem překvapí i můj muzikant. Uvidíme ……. 😀


Ingredience (forma s odnímatelným dnem 35×11 cm)

Na korpus

125 g hladké mouky
80 g másla
40 g cukru moučka
1 žloutek
pár kapek citronu

Na náplň

50 g peciček bílé čokolády + 1 lžíce másla
2 vejce
150 ml smetany ke šlehání (31%)
1 plnou lžíci domácího vanilkového cukru
4 plné lžíce mandlové mouky

3 dlouhé stonky rebarbory
5 ks jahod
máta nebo meduňka

Postup

Ze všech ingrediencí vypracuji ručně nebo za pomoci robota hladké těsto, které nechám v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout. Před koncem této doby předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Odpočaté těsto nastrouhám na hrubém struhadle do nepřilnavé formy (pokud ji nevlastníte, vymažte formu kouskem másla a vysypte trochou mouky). Nastrouhané těsto rozprostřu po celé formě a stlačím ho prsty tak, abych vytvořila dno i okraje. Takto připravené těsto propíchám vidličkou (včetně okrajů), položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi (fazole použijeme k tomu, aby těsto při pečení nevyrostlo a zůstalo ve tvaru „misky“). Dám do trouby a peču 15 minut. Poté odstraním z korpusu papír s fazolemi a nechám ho malinko vystydnout (měl by být jen částečně předpečený, úplně se dopeče později s náplní).
Očistím rebarboru a jahody. Rebarboru nakrájím na delší špalíčky (velikost dle formy) a jahody na plátky. Ve vodní lázni rozpustím bílou čokoládu společně se lžící másla. Odstavím a nechám lehce vystydnout. Mezitím si vyšlehám vejce s vanilkovým cukrem, přidám smetanu, rozpuštěnou čokoládu a mandlovou mouku.
Připravenou náplň naliji na korpus a pokladu rebarborou a jahodami. Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C přibližně 20 minut.

linecký koláč s rebarborou (web)-001

Linecký koláč s rebarborou a jahodami

linecký koláč s rebarborou (web)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Lenka 15.6.2016 at 12:28

    Hezký den Lucie,

    obejdu se bez mandlové mouky, popřípadě je možné ji něčím nahradit? Děkuji L.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.6.2016 at 13:09

      Dobrý den, Leni :-) Místo mandlové můžete použít rozmixované ovesné vločky nebo dejte na zahuštění 2 až 3 lžíce špaldové či hladké mouky. Přeji, ať se koláč povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 10.6.2017 at 13:02

    Pěkný den Lucie,
    dneska přišla řada na tento koláč :) Babička měla trochu rebarbory ze zahrádky. Chuťově je dobrý. Jen nevím co se mi v té náplni nepovedlo, ale nakonec jsem ten koláč pekla skoro 45 minut a myslím, že by tam ještě chvilku vydržel, ale to už by se mi spálil korpus :( Tak snad to příště bude lepší :)
    Užijte si pěkný víkend
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2017 at 20:29

      Milá Peti, moc Vás zdravím :-) To mě opravdu mrzí, že Vám to tentokrát nevyšlo. Napadá mě jen … co teplota v troubě? Každopádně doufám, že Vaše další pečené bude úspěšné a vy spokojená. Budu držet palce a těšit se na zprávu. :-) Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď