Když zase po roce uvařil můj muzikant rebarborový kompot, zůstalo v lednici několik stonků rebarbory. Přemýšlela jsem, co bych z nich mohla udělat. Tak malé množství by možná mohlo stačit na menší koláč … a můj muzikant dostal chuť na náš linecký.
Linecké těsto podle receptu mé prababičky už mnoho z vás dělalo. Určitě bylo vykrajované do nejrůznějších tvarů, k různým příležitostem, stejně tak, jako ho nejčastěji peču doma já. Ale připravit z něj koláč, to není vůbec špatný nápad. Kromě doby, kdy těsto musí odpočívat v lednici (aby se pak dalo lépe nastrouhat), není tento koláč nijak časově náročný ani složitý.
Myslím, že pro letošní sezónu mohu recepty, ve kterých byla jednou z ingrediencí rebarbora, s klidem uzavřít. A budu se těšit zase na příští rok. Třeba mě nějakým novým receptem překvapí i můj muzikant. Uvidíme ……. 😀
Ingredience (forma s odnímatelným dnem 35×11 cm)
Na korpus
125 g hladké mouky
80 g másla
40 g cukru moučka
1 žloutek
pár kapek citronu
Na náplň
50 g peciček bílé čokolády + 1 lžíce másla
2 vejce
150 ml smetany ke šlehání (31%)
1 plnou lžíci domácího vanilkového cukru
4 plné lžíce mandlové mouky
3 dlouhé stonky rebarbory
5 ks jahod
máta nebo meduňka
Postup
Ze všech ingrediencí vypracuji ručně nebo za pomoci robota hladké těsto, které nechám v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout. Před koncem této doby předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Odpočaté těsto nastrouhám na hrubém struhadle do nepřilnavé formy (pokud ji nevlastníte, vymažte formu kouskem másla a vysypte trochou mouky). Nastrouhané těsto rozprostřu po celé formě a stlačím ho prsty tak, abych vytvořila dno i okraje. Takto připravené těsto propíchám vidličkou (včetně okrajů), položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi (fazole použijeme k tomu, aby těsto při pečení nevyrostlo a zůstalo ve tvaru „misky“). Dám do trouby a peču 15 minut. Poté odstraním z korpusu papír s fazolemi a nechám ho malinko vystydnout (měl by být jen částečně předpečený, úplně se dopeče později s náplní).
Očistím rebarboru a jahody. Rebarboru nakrájím na delší špalíčky (velikost dle formy) a jahody na plátky. Ve vodní lázni rozpustím bílou čokoládu společně se lžící másla. Odstavím a nechám lehce vystydnout. Mezitím si vyšlehám vejce s vanilkovým cukrem, přidám smetanu, rozpuštěnou čokoládu a mandlovou mouku.
Připravenou náplň naliji na korpus a pokladu rebarborou a jahodami. Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C přibližně 20 minut.
6 Komentáře
Hezký den Lucie,
obejdu se bez mandlové mouky, popřípadě je možné ji něčím nahradit? Děkuji L.
Dobrý den, Leni Místo mandlové můžete použít rozmixované ovesné vločky nebo dejte na zahuštění 2 až 3 lžíce špaldové či hladké mouky. Přeji, ať se koláč povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Pěkný den Lucie,
dneska přišla řada na tento koláč Babička měla trochu rebarbory ze zahrádky. Chuťově je dobrý. Jen nevím co se mi v té náplni nepovedlo, ale nakonec jsem ten koláč pekla skoro 45 minut a myslím, že by tam ještě chvilku vydržel, ale to už by se mi spálil korpus Tak snad to příště bude lepší
Užijte si pěkný víkend
Peťa
Milá Peti, moc Vás zdravím To mě opravdu mrzí, že Vám to tentokrát nevyšlo. Napadá mě jen … co teplota v troubě? Každopádně doufám, že Vaše další pečené bude úspěšné a vy spokojená. Budu držet palce a těšit se na zprávu. Hezké dny, Lucie.
Vynikajici recept, dekuji. Hlavne teda manzel?
Moc děkuji! Zdraví, Lucie.