V červenci jste mohli v pěkně vypečeném Kalendáři najít Makronky. Na blogu žádná novinka, ale tyhle byly přece jen trochu jiné. S rybízovým krémem, díky kterému, měly zase úplně jinou chuť. Kombinaci sladkých mandlových skořápek a lehce kyselého krému, tu miluju!
Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)
3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků (pokojové teploty)
3 lžičky prášku z lyofilizovaného černého rybízu
pár kapek vanilkového extraktu
Na krém
250 g povoleného másla
2 lžíce cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu
200 g zralého černého rybízu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžíce vody
Postup
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a mixuji 15 sekund, poté směs ještě proseji přes sítko. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovými podložkami. Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Přidám pár kapek vanilkového extraktu a rozmixovaný černý rybíz. Pomocí stěrky do hmoty zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla „stékat jako stuha“. Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Kolečka nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si rozehřeji horkovzdušnou troubu na 135 °C. Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby je nechám lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout. Skořápky skladuji ve vzduchotěsné krabičce. V lednici vydrží nenaplněné týden, v mrazáku i 3 měsíce.
Rybíz dám do hrnce společně s cukrem a vodou. Za občasného míchání vařím asi 3 minuty. Jakmile popraská a pustí šťávu, odstavím ho ze zdroje tepla a rozmixuji. Propasíruji ho přes sítko a hustou šťávu vmíchám do másla, které jsem vyšlehala s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Krémem naplním cukrářský pytlík a nanáším na skořápky, které pak spojuji.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!