Koláč Caprese

Koláč Caprese

Řekla jsem si, že když se blíží Velikonoce, připravím na blog taky nějaký slaný koláč. Tenhle připravuji moc ráda a hlavně jsem jím vždy dělávala radost mé mamince, která si ho velmi zamilovala. Před časem jsem jí dala recept a od té doby si ho peče sama a docela často. Je jednoduchý, vypadá krásně a pro ty, co mají rádi rajčata s mozarellou, může být další variantou, jak je ještě eventuálně v kuchyni použít. Originál Caprese za studena je mým oblíbeným salátem, ale tenhle zapečený taky nemá chybu. Mě totiž rajčata v zimě víc chutnají tepelně upravená. Už se těším, až nám na zahradě začnou dozrávat ta velká bulharská rajčata, která pro nás dědeček s láskou pěstuje. :-) Do té doby ale upeču těchto koláčů ještě hodně. 😀


Ingredience (forma 20×25 cm)

150 g hladké mouky
75 g chlazeného másla (nakrájeného na kostičky)
1/2 lžičky mořské soli
3 lžíce studené vody
kousek másla na vymazání formy
mouka na podsypání
fazole na zatížení těsta

Na náplň

5 středních rajčat
300 g mozzarelly (3 balení)
hrubozrnná sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
čerstvá bazalka

Postup

V míse smíchám mouku se solí a přidám na kostičky nakrájené máslo. Ručně vytvořím drobenku, ke které pak přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici 45 minut odpočinout. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C.
Jakmile je těsto odpočaté, rozválím ho dotenka na moukou posypané ploše a za pomoci válečku přenesu do formy (s odnímatelným dnem), kterou jsem si lehce vymazala máslem. Rozprostřu ho a udělám přibližně 1,5 centimetrový okraj. Těsto propíchám vidličkou, přikryji pečícím papírem a zatížím fazolemi, díky kterým těsto nevyroste. Takto peču 15 minut. Poté opatrně odstraním pečící papír s fazolemi a dám korpus ještě na 3 minutky do trouby.
V době, kdy se korpus peče, si nakrájím na tenké plátky mozzarellu a rajčata. Ty pak střídavě pokládám na předpečený korpus, osolím a přidám pepř. Peču 20-25 minut … Po upečení koláč lehce zakapu olivovým olejem a ozdobím čerstvou bazalkou. Koláč podávám teplý nebo vlahý.

 

Koláč Caprese

Koláč Caprese

Koláč Caprese

Koláč Caprese

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

11 Komentáře
  • Odpověď Jana 20.3.2016 at 17:37

    Vypadá to na lehkou večeři plnou super chutí 😀 Určitě někdy vyzkouším, syrovou variantu také baštíme 😉 Jana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.3.2016 at 20:13

      Milá Jani, vyzkoušejte, věřím, že z něj budete nadšená. :-)

  • Odpověď M.A.R.K.I 20.3.2016 at 18:37

    Páni, ten vypadá krásně !!!! Marki

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.3.2016 at 20:10

      Marki, děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí. :-)

  • Odpověď Peťa 21.3.2016 at 7:23

    Pěkný den, tak na tenhle koláč už se moc těším :) Slané koláče mám moc ráda, tak doufám, že máte v zásobě spoustu takových receptů :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.3.2016 at 12:35

      Hezký den i Vám :-) Tak to jsem ráda, že se Vám líbí. 😀 Něco ještě v zásobě mám … 😀 Přeji příjemné dny, Lucie.

      • Odpověď Peťa 27.3.2016 at 16:20

        Pěkný podvečer Lucie, tak po muffinech ke kávě, se podařil i koláč :) Byla to výborná večeře :) Užijte si zítřejší Velikonoce :)

  • Odpověď Lenka 13.4.2016 at 18:23

    Dobrý večer Lucie, máme vyzkoušeno, je to úžasná dobrota!!! Váš blog je prostě skvělý, moc se mi líbí fotky a vše, co jsem zatím zkusila, bylo božské! Díky za inspiraci, jen tak dál.
    Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.4.2016 at 7:16

      Dobrý den, Leni :-) Moc děkuji za milá slova, těším mě, že se Vám u mě na blogu líbí. A jsem moc ráda, že Vám koláč chutnal a udělal radost. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Pája 23.4.2016 at 14:13

    Dnes mám pečící den, tak ať se trouba nenudí. Jdu na něj! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.4.2016 at 10:54

      Milá Pájo, doufám, že se vám koláč povedl a také chutnal. :-) Lucie

    Zanechte odpověď