Řekla jsem si, že když se blíží Velikonoce, připravím na blog taky nějaký slaný koláč. Tenhle připravuji moc ráda a hlavně jsem jím vždy dělávala radost mé mamince, která si ho velmi zamilovala. Před časem jsem jí dala recept a od té doby si ho peče sama a docela často. Je jednoduchý, vypadá krásně a pro ty, co mají rádi rajčata s mozarellou, může být další variantou, jak je ještě eventuálně v kuchyni použít. Originál Caprese za studena je mým oblíbeným salátem, ale tenhle zapečený taky nemá chybu. Mě totiž rajčata v zimě víc chutnají tepelně upravená. Už se těším, až nám na zahradě začnou dozrávat ta velká bulharská rajčata, která pro nás dědeček s láskou pěstuje. Do té doby ale upeču těchto koláčů ještě hodně. 😀
Ingredience (forma 20×25 cm)
150 g hladké mouky
75 g chlazeného másla (nakrájeného na kostičky)
1/2 lžičky mořské soli
3 lžíce studené vody
kousek másla na vymazání formy
mouka na podsypání
fazole na zatížení těsta
Na náplň
5 středních rajčat
300 g mozzarelly (3 balení)
hrubozrnná sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
čerstvá bazalka
Postup
V míse smíchám mouku se solí a přidám na kostičky nakrájené máslo. Ručně vytvořím drobenku, ke které pak přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici 45 minut odpočinout. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C.
Jakmile je těsto odpočaté, rozválím ho dotenka na moukou posypané ploše a za pomoci válečku přenesu do formy (s odnímatelným dnem), kterou jsem si lehce vymazala máslem. Rozprostřu ho a udělám přibližně 1,5 centimetrový okraj. Těsto propíchám vidličkou, přikryji pečícím papírem a zatížím fazolemi, díky kterým těsto nevyroste. Takto peču 15 minut. Poté opatrně odstraním pečící papír s fazolemi a dám korpus ještě na 3 minutky do trouby.
V době, kdy se korpus peče, si nakrájím na tenké plátky mozzarellu a rajčata. Ty pak střídavě pokládám na předpečený korpus, osolím a přidám pepř. Peču 20-25 minut … Po upečení koláč lehce zakapu olivovým olejem a ozdobím čerstvou bazalkou. Koláč podávám teplý nebo vlahý.
13 Komentáře
Vypadá to na lehkou večeři plnou super chutí 😀 Určitě někdy vyzkouším, syrovou variantu také baštíme 😉 Jana
Milá Jani, vyzkoušejte, věřím, že z něj budete nadšená.
Páni, ten vypadá krásně !!!! Marki
Marki, děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí.
Pěkný den, tak na tenhle koláč už se moc těším
Slané koláče mám moc ráda, tak doufám, že máte v zásobě spoustu takových receptů 
Hezký den i Vám
Tak to jsem ráda, že se Vám líbí. 😀 Něco ještě v zásobě mám … 😀 Přeji příjemné dny, Lucie.
Pěkný podvečer Lucie, tak po muffinech ke kávě, se podařil i koláč
Byla to výborná večeře
Užijte si zítřejší Velikonoce 
Dobrý večer Lucie, máme vyzkoušeno, je to úžasná dobrota!!! Váš blog je prostě skvělý, moc se mi líbí fotky a vše, co jsem zatím zkusila, bylo božské! Díky za inspiraci, jen tak dál.
Lenka
Dobrý den, Leni
Moc děkuji za milá slova, těším mě, že se Vám u mě na blogu líbí. A jsem moc ráda, že Vám koláč chutnal a udělal radost. Mějte příjemné dny, Lucie.
Dnes mám pečící den, tak ať se trouba nenudí. Jdu na něj!
Milá Pájo, doufám, že se vám koláč povedl a také chutnal.
Lucie
Dobré odpoledne tak vyzkoušeno před týdnem a s radosti dělám dneska další dva super těším se až si dáme . Mám rada tento blog pořad se snažím odhodlal koupit knihy ale co budou Vánoce 😉 hezky den
Dobrý den, Simčo
Děkuji za milá slova! Jsem ráda, že je koláč v oblibě. Krásné nadcházející adventní dny, Lucie.