Cibuláda s tymiánem

cibuláda s tymiánem

V létě jsem pekla cukeťačku na chleba a teď na podzim, kdy jsme sklidili cibuli a přemýšleli jak s ní naložíme, jsem pro změnu sáhla po receptu na Cibuládu. I když stále peču něco sladkého, tyhle pochoutky na chleba jsou v našem pomyslném žebříčku nej … na těch nejvyšších příčkách. Takže se k nim vždy vracím velmi ráda a často je používám k pohoštění pro návštěvy nebo také jako jedlý dárek. Při přípravě Cibulády mi vadí pouze to, že na konci celého snažení, mi v hrnci zbude jenom zhruba třetina z jejího původního množství. S tím se prostě musí počítat, cibule už je taková. :-) Ale přesto na ni nezanevřu a budu ji mít ráda dál.

Podávat ji můžete například jako přílohu k masu, na bagetkách nebo žitném chlebu v kombinaci s kozím sýrem nebo sýrem Brie a polníčkem.


Ingredience

1200 g očištěné červené cibule
100 ml olivového oleje
1 hrst čerstvých tymiánových lístků (drobných)
2 – 3 vrchovaté lžíce třtinového cukru
kůra ze 2 bio citronu
pár kapek citronu
100 ml bílého vinného octa
mořská sůl dle chuti
drcený pepř dle chuti

Postup

Připravím si čistou uzavíratelnou sklenici o objemu 500 ml. Do hlubšího hrnce dám olej a cibuli, kterou jsem oloupala a nakrájela na tenké klínky. Přiklopím pokličkou a dusím 45 minut. Během této doby cibuli několikrát promíchám. Po 45 minutách přidám tymián, citronovou kůru, pár kapek citonu, třtinový cukr, ocet, sůl a pepř. Vše míchám, dokud se nerozpustí cukr (množství cukru i soli závisí na vaší vlastní chuti). Společně vařím a míchám ještě dalších 15 minut, aby se vše propojilo. Poté dám horkou Cibuládu do připravené sklenice, kterou uzavřu a otočím dnem vzhůru. Položím na utěrku a přikryji druhou utěrkou. Takto nechám Cibuládu vychladnout nejlépe do druhého dne. Poté ji skladuji v lednici, ještě neotevřená vydrží zhruba 3 týdny. Otevřenou pak spotřebuji do týdne.

 

cibuláda s tymiánem

 

cibuláda s tymiánem

 

cibuláda s tymiánem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

7 Komentáře
  • Odpověď Lucie Schreder Gondorčínová 15.10.2015 at 14:05

    To vypadá krásně, určitě vyzkouším!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.10.2015 at 14:52

      Děkuji, Luci. :-) Vyzkoušejte :-)

  • Odpověď Štěpánka 28.10.2015 at 18:20

    Tak Cibuláda je naprosto famózní!!!! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.10.2015 at 18:54

      Štěpánko, zdravím vás :-) Jsem ráda, že vám Cibuláda chutná. Mějte se hezky, Lucie. :-)

      • Odpověď Štěpánka 12.11.2015 at 18:51

        Ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte, že by Cibuláda udělat i z normální cibule? :-)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 12.11.2015 at 21:09

          Štěpánko, určitě půjde. :-) Červená cibule je sladší a více štiplavější, než ta klasická žlutá. Ale vzhledem k teplené úpravě a dochucení, v tom nevidím problém. Zkuste to a pak dejte vědět. :-) Lucie

  • Odpověď pěkně vypečený blog 7.11.2015 at 9:21

    Zdravím Vás, Aleši :-) Děkuji za komentář, jsem ráda, že jste zkusil a že se povedla. :-) Lucie

  • Zanechte odpověď