V létě jsem pekla cukeťačku na chleba a teď na podzim, kdy jsme sklidili cibuli a přemýšleli jak s ní naložíme, jsem pro změnu sáhla po receptu na Cibuládu. I když stále peču něco sladkého, tyhle pochoutky na chleba jsou v našem pomyslném žebříčku nej … na těch nejvyšších příčkách. Takže se k nim vždy vracím velmi ráda a často je používám k pohoštění pro návštěvy nebo také jako jedlý dárek. Při přípravě Cibulády mi vadí pouze to, že na konci celého snažení, mi v hrnci zbude jenom zhruba třetina z jejího původního množství. S tím se prostě musí počítat, cibule už je taková. Ale přesto na ni nezanevřu a budu ji mít ráda dál.
Podávat ji můžete například jako přílohu k masu, na bagetkách nebo žitném chlebu v kombinaci s kozím sýrem nebo sýrem Brie a polníčkem.
Ingredience
1200 g očištěné červené cibule
100 ml olivového oleje
1 hrst čerstvých tymiánových lístků (drobných)
2 – 3 vrchovaté lžíce třtinového cukru
kůra ze 2 bio citronu
pár kapek citronu
100 ml bílého vinného octa
mořská sůl dle chuti
drcený pepř dle chuti
Postup
Připravím si čistou uzavíratelnou sklenici o objemu 500 ml. Do hlubšího hrnce dám olej a cibuli, kterou jsem oloupala a nakrájela na tenké klínky. Přiklopím pokličkou a dusím 45 minut. Během této doby cibuli několikrát promíchám. Po 45 minutách přidám tymián, citronovou kůru, pár kapek citonu, třtinový cukr, ocet, sůl a pepř. Vše míchám, dokud se nerozpustí cukr (množství cukru i soli závisí na vaší vlastní chuti). Společně vařím a míchám ještě dalších 15 minut, aby se vše propojilo. Poté dám horkou Cibuládu do připravené sklenice, kterou uzavřu a otočím dnem vzhůru. Položím na utěrku a přikryji druhou utěrkou. Takto nechám Cibuládu vychladnout nejlépe do druhého dne. Poté ji skladuji v lednici, ještě neotevřená vydrží zhruba 3 týdny. Otevřenou pak spotřebuji do týdne.
7 Komentáře
To vypadá krásně, určitě vyzkouším!
Děkuji, Luci.
Vyzkoušejte 
Tak Cibuláda je naprosto famózní!!!!
Štěpánko, zdravím vás
Jsem ráda, že vám Cibuláda chutná. Mějte se hezky, Lucie. 
Ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte, že by Cibuláda udělat i z normální cibule?
Štěpánko, určitě půjde.
Červená cibule je sladší a více štiplavější, než ta klasická žlutá. Ale vzhledem k teplené úpravě a dochucení, v tom nevidím problém. Zkuste to a pak dejte vědět.
Lucie
Zdravím Vás, Aleši
Děkuji za komentář, jsem ráda, že jste zkusil a že se povedla.
Lucie