Jelikož jsou v naší rodině koláče s jakoukoliv náplní velmi oblíbené, nesmí v mém repertoáru chybět ani tento francouzský … ačkoliv není sladký. Do tohoto období pomalu se blížícího jara, se hodí úplně skvěle. Když si do něj stejně jako já přidáte polníček, bude se hezky vyjímat třeba i na velikonočním stole. Hodí se výborně jako teplý předkrm nebo ke svačině. Já osobně ho podávám vždy teplý, za studena podle mého názoru nevyniknou tak dokonale všechny chutě ingrediencí, které v něm najdete.
Ingredience
Na korpus
260 g špaldové mouky (celozrnné jemně mleté)
160 g chlazeného másla
7 lžic studené vody
špetka soli
Na náplň
olivový olej
3 středně velké červené cibule
375 ml smetany ke šlehání 31% (jeden velký kelímek)
2 vejce
200 g čedaru
větší hrst polníčku
pepř a sůl
Postup
Z mouky, soli a másla (nakrájeného na kostičky) vypracuji drobenku. Přidám vodu a uhnětu těsto. Vytvaruji bochánek a v potravinové fólii nebo sáčku ho nechám v lednici půl hodiny vychladit.
Troubu předehřeji na 170 °C. Na ploše lehce zaprášené moukou vyválím těsto o něco větší, než mám koláčovou formu nebo malé zapékací misky (používám formu o průměru 28 cm, nebo 4 menší zapékací misky o průměru 11 cm). Těsto pomocí válečku přenesu do formy, vytvořím misku a zatlačím k okrajům. Lehké přesahy odříznu a dám do lednice ještě na 15 minut chladit.
Mezitím si nakrájím cibuli na tenké proužky a osmahnu na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Po čtvrthodince vyndám těsto z lednice a propíchám vidličkou. Vyložím pečícím papírem a zasypu fazolemi, které zabrání, aby těsto vyrostlo. Peču 10 minut.
Vajíčka rozšlehám, přidám cibuli, smetanu, nahrubo nastrouhaný sýr, špetku soli, čerstvý pepř a natrhám nebo lehce nasekám polníček. Korpus vyndám z trouby a opatrně odstraním fazole i s papírem. Vracím zpět do trouby na 5 minut, aby těsto trochu zezlátlo. Po vytažení zaliji korpus připravenou směsí. Takto připravený koláč peču dalších 20 – 25 minut.
3 Komentáře
Dobrý večer, recept na tento Quiche peču ve formě o průměru 28 cm .. Nebo pak ve čtyřech menších formách, jedna má průměr 11 cm (ty, co jsou na fotkách). Děkuji za připomínku, dopíšu k receptu
Lucie
Luci, tak jsem zkoušela další z Vašich úžasných receptů a ani Quiche nás nezklamal. Byl moc dobrý, jen se mi po upečení špatně krájel a trochu rozpadal, tak jsme ho částečně jedli lžičkou☺Po vychlazení mi lépe držel tvar. Na chuť to ale nemělo vliv☺
Milá Deniso, tenhle quiche je hitem i u nás.
Ihned po upečení se korpus může rozpadat, dělá to i ta špaldová mouka. Ale jak píšete, když vychladne a zatuhne, tak se pak krájí dobře. Děkuji za komentář a přeji pohodové Velikonoce, Lucie.