Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Tento týden jsem měla po dlouhé době neovladatelnou chuť na nějaký voňavý kynutý koláč s ovocem. Doma jsme měli meruňky, o které nikdo nejevil zájem, protože byly moc kyselé. A to mě kyselé ovoce v koláčích nevadí, naopak – já ho miluji. Ihned jsem se pustila do pečení. Těsto krásně nakynulo a po upečení byly voňavé koláče úžasně měkké. Já se vždycky u přípravy kynutého těsta úplně rozplývám a těším se, až ochutnám výsledek. Navíc posypka, do které jsem přidala mandlovou mouku, udělala tyto koláče opravdu výjimečnými.
Koláčů jsem upekla dost, takže jsem se podělila i s rodiči, kteří si je také pochvalovali. Kluci si tentokrát moc nepochutnali, meruňky se jim zdály i po upečení stále moc kyselé … I když vlastně Jordi pár soust přece jen měl, ovšem pouze koláč bez meruněk – ty dobrovolně předal mému muzikantovi.


Ingredience (4 koláče o průměru 20 cm )

350 g mouky Babiččina volba na Kynuté těsto
50 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
180 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 vejce
1/4 lžičky mořské soli
mouka na poprášení těsta + na vál

Na kvásek

30 g čerstvého droždí
2 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

Na potření

žloutek smíchaný s trochou mléka

Drobenka (posypka)

100 g másla
120 g polohrubé mouky
70 g mandlové mouky
100 g cukru krupice

+ pražené plátky mandliček na ozdobu

cukr na poprášení po upečení

1 kg rozpůlených a vypeckovaných meruněk

Postup

Nejprve si připravím kvásek … Droždí rozdrolím do misky, přidám mléko a cukr, vše společně promíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Trvá to 10 až 15 minut.
Mouku proseji do velké mísy od robota, přidám sůl a oba druhy cukru. Promíchám, do mouky udělám důlek, přidám hotový kvásek, mléko, máslo a vajíčko. Za pomoci robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám hodinu kynout.
Mezitím si připravím posypku …. v míse smíchám oba druhy mouky, cukr a máslo a ručně vytvořím drobenku. Meruňky umyji, osuším, rozpůlím a vypeckuji. Na suché pánvičce si lehce opražím plátky mandliček. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a dva velké plechy vyložím pečícím papírem.
Jakmile těsto vykyne, dám ho na moukou posypanou plochu a rozdělím na 4 stejné díly. Každý rozválím na zhruba 0,5 cm placku, která bude mít průměr přibližně 20 cm. Okraje nechám malinko silnější a potřu je žloutkem smíchaným s trochou mléka. Pokladu meruňkami, na ně rozdělím drobenku a dám péct. Peču 20 minut a  dalších 10 minut pak přikryté alobalem (má trouba zase nespolupracovala). Celková doba pečení tedy 30 minut. Po upečení nechám vychladnout, popráším cukrem a posypku doplním mandličkami.

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Lucie 2.9.2016 at 13:30

    Dobrý den,
    včera jsem upekla v pořadí již třetí koláč z Vašich stránek :) Měla jsem obavy z kynutého těsta, protože v minulosti, se mi s ním nevedlo dobře. Musím, ale nadšeně říci, že dle Vašeho receptu, jsem to zvládla skvěle, a koláč nevydržel do dnešního odpoledne :) Děkuji moc za nápady a inspiraci :))

    Lucka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.9.2016 at 15:05

      Milá Luci, já se vždycky u čtení takových příjemných komentářů nemohu přestat usmívat. Mám velkou radost, že se Vám pečení daří, a že i to obávané kynuté, Vás nezklamalo a povedlo se. Přeji i další vydařené pečení a příjemné dny, Lucie.:-)

    Zanechte odpověď