Křehký jablečný koláč (bezlepkový)

Křehký jablečný koláč (bezlepkový)

Sepsala jsem recept na křehký koláč s jablky, který měl na Instagramu velký úspěch a o jehož recept jste si hodně psali. Časově je z těch náročnějších, ale myslím, že ho ocení nejen bezlepkáři.

Ingredience (nepřilnavá forma o průměru 25 cm)

50 g pohankové mouky
50 g mletých mandlí
50 g rýžové mouky
50 g tapiokového škrobu
1 plná lžička Xantanu
110 g chlazeného Alsanu – nakrájeného na kostky (nebo másla)
75 g třtinového cukru
1 vejce
špetka soli

Náplň

6-8 větších jablek
1 zarovnaná lžíce Alsanu nebo másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná lžička mleté skořice
1 kukuřičného škrobu
2 lžíce vody

Na posypku

1 lžíce rýžové mouky
1 plná lžíce mletých mandlí
1 plná lžíce Alsanu nebo másla
1 lžíce cukru moučka
hrst nasekaných vlašských ořechů (nemusí být)

Postup

Ze všech ingrediencí vypracuji hladké těsto a v sáčku nebo potravinářské fólii ho nechám aspoň 45 minut odpočinout v lednici.
Mezitím připravím jablka, která oloupu, nakrájím na kostičky, promíchám s cukrem a skořicí. V hrnci rozehřeji Alsan nebo máslo, přidám jablka a zamíchám. Přidám vodu a kukuřičný škrob, za občasného míchání dusím asi 10 minut. Záleží na druhu jablek, doporučuji hlídat.  Poté nechám jablka vystydnout.
Troubu předehřeji na 190 °C.
Než bude připravené těsto k pečení, udělám posypku. Rýžovou mouku a mleté mandle smíchám s cukrem a Alsanem (případně máslem), vypracuji ji ručně.  Pak do ní vmíchám nasekané vlašské ořechy.
Těsto vyndám z lednice a ručně ho rozprostřu do nepřilnavé formy (použila jsem formu s odnímatelným dnem, ale není to nutnost), vytvořím také okraje. V tomto případě je lepší, čím tenčí korpus bude, tím bude po upečení koláč lepší. Těsto na několika místech propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto peču přibližně 20 minut. Poté z korpusu odstraním pečicí papír s fazolemi a rovnoměrně na něj rozprostřu připravená jablka.
Zasypu posypkou a peču ještě dalších 20-25 minut.

 

Křehký jablečný koláč (bezlepkový)

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď