Bábovky peču častěji v zimních měsících, ale tuhle tvarohovou, kterou dělávala má prababička, jsem se rozhodla upéct ještě teď, ke konci léta a tak trochu ji vylepšit. Docela dlouho jsem čekala, než nám na zahradě dozrají ostružiny, ale vzhledem k letním teplotám a ostrému slunci, kterému byly celý den vystaveny, máme na keřích místo ostružin pouze vysušené plody. Ale díky své milé, obětavé a pohotové kamarádce Alence, která mi na chatě vlastnoručně ostružiny nasbírala, jsem nakonec bábovku s ostružinovým přelivem upéct mohla. Bábovka je sice jednoduchá, ale pokud pozvete přátele na tvarohovou bábovku s citronovou polevou a ostružinovým přelivem, myslím, že určitě neodmítnou a s nadšením budou chtít ochutnat.
Ingredience
Na bábovku
250 g měkkého tvarohu v kostce
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
250 g másla pokojové teploty
1 prášek do pečiva bez fosfátů
5 vajec pokojové teploty
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Na citronovou polevu
4 lžíce cukru moučka
šťáva z citronu dle potřeby
Na ostružinový přeliv
100 g čerstvých ostružin
1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
1 lžíce vody
Postupy
Připravenou formu vymažu máslem a vysypu moukou. Troubu předehřeji na 180 °C. Vejce rozklepnu a oddělím bílky od žloutků (bílky dávám do větší mísy, ve které je pak budu šlehat a žloutky stačí dát do hrnečku nebo malé misky). Ve druhé velké míse vyšlehám změklé máslo s cukrem, poté vmíchám tvaroh, přidám žloutky a společně ještě chvíli prošlehám. Pak přisypu mouku, kterou jsem smíchala s kypřícím práškem, důkladně promíchám. Z bílků vyšlehám tuhý sníh, který opatrně vmíchám do žloutkové směsi. Hotové těsto přeliji do formy a dám péct. Peču v horkovzdušné troubě 75 minut a v polovině pečení přikrývám alobalem (pokud se vám zdá, že peču bábovku hodně dlouho, je to tak, má trouba to jinak neumí :-), zkuste po 50 minutách píchnout špejlí do bábovky a pokud ještě nebude hotová, tak ji vraťte do trouby a hlídejte. Jakmile je bábovka upečená, nechám ji vystydnout ve formě.
Citronová poleva
Cukr proseji do misky, začnu míchat a postupně přidávám citronovou šťávu. Šťávy dejte tolik podle toho, jak chcete mít polevu hustou.
Ostružinový přeliv
Ostružiny umyji a dám do malého hrnce, přidám lžíci vody a cukr. Zahřívám a míchám, dokud se cukr nerozpustí. Odstavím a rozmixuji ostružiny tyčovým mixérem.
Po vystydnutí bábovku poliji citronovou polevou, pro rychlejší zatuhnutí dávám bábovku na 10 minut do lednice. Poté ji poliji ostružinovým přelivem, ozdobím ostružinami a podávám.
10 Komentáře
Vypadá nádherně!
http://www.meetmylovelyworld.com
Radulinko, děkuji
Jeden z nejkrásnějších receptů,který jsem na bábovku kdy viděla, smekám
Opravdu? Tak to jste mi udělala radost, děkuji za pochvalu.
Lucie
Na tuto bábovku jsem se chystal již dlouho. Dokonce jsem si pořídil i stejnou formu :-). Přišla na ni řada, když jsme dostali neočekávanou pozvánku na grilování k přàtelům. Jelikož to bylo na rychlo, tak jsem jí pouze ocukroval. I když jsem měl vše připraveno na malinové zdobení. Za všechny, kteří seděli u stolu, musím recept pochválit (momentálně nemohu přijít na větší superlativ). Moc děkuji za tento blog, díky kterému jsem u mých přátel za „boha“ pečení. Moc děkuji. Zbyněk
Zbyňku, moc Vám děkuji za komentář. Těším se s Vámi, že jste měl s bábovkou úspěch a že jste spokojený. Forma je fantastická, stále je mou nejoblíbenější.
Věřím, že i vy jste z ní nadšený. Ještě jednou děkuji za milá slova a přeji další úspěšné a vydařené pečení. Lucie
Dobrý den Lucie,
úplnou náhodou jsem narazila na Váš blog. Koukla jsem na pár fotek a rychle přidala mezi oblíbené. Vybrala jsem několik receptů a jela nakoupit suroviny.? A protože miluji bábovky, tak jako první jsem vybrala tu s ostružinami. Mám dokonce i stejnou formu a nepeču poprvé a tak jsem si říkala, že výsledek musí být taky tak úžasný jako na faší fotce?? A jak to bývá, trošku se vloudila chybička. Citronovou polevu jsem měla trošku řidší a tak mi zcela vsákla do bábovky, Ostružinový přeliv se povedl. Rozmixované ostružiny jsem přecedila, přeliv byl bez zrníček, dalo by se říct, že dokonalý, ale bez toho citronově-ledového podkladu vypadala bábovka trošku smutně. Ale i tak fantastická. Trošku se hádáme s manželem, jestli někdo neměl o kousek víc…????Děkujiiiiiiii.
Dobrý den, Jani
To je moc fajn, že se můj blog stal u vás oblíbeným. A první volba byla parádní.
Takhle bábovka je vážně skvělá. S tím citronovým přelivem je to na nic, to mě mrzí. Je vážně nejlepší vmíchávat citronovou šťávu po troškách, aby nebyla moc řídká. Taky s tím občas bojuju. Jsem ráda, že jste byla i tak spokojená. Myslím, že když ji upečete znovu, tak Váš manžel bude maximálně spokojený.
Mějte příjemné dny, Lucie.
Použila jsem recept bez ovoce i bez polevy, ale výýýborná bábovka! Krásně voňavá… Cukru jsem dala jen 180 g a bohatě stačí, jelikož jsem přidala brusinky, které jsou sladké. Beru zítra do práce a děkuji za opět skvělý recept!
Milá Táňo, děkuji Vám za hezká slova. Jsem ráda, že bábovka chutná.
Pohodové pečení, Lucie.