Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Den před Velikonocemi většinou celý trávím v kuchyni. Peču beránka, šoldru, mazanec, připravuji domácí paštiku a taky nádivku. O svátcích se pak celá rodina schází u dobrého jídla a já si to užívám s ní. Tohoto beránka jsem pekla poprvé loni z kuchařky Poklady klasické české kuchyně, ve které mě zaujal tento nenáročný recept. Knihu dostal můj muzikant i celá kapela od jejich fanouška Romana Vaňka, ale věnování nechal napsat pro mě. Beránek klukům moc chutnal, tak má na našem stole místo i letos. Ráda sleduji, když se vtipně dohadují, která část beránka se nařeže jako první a čí bude hlavička nebo zadeček (jak říká náš Borisek) …

Ať už Velikonoce máte rádi nebo ne, jsou minimálně skvělým důvodem k tomu, upéct si něco dobrého :)

 

Ingredience (oproti původnímu receptu jsem přidala vice mléka a vanilkový cukr)

4 vejce

350 g polohrubé mouky

170 g másla

280 g cukru krupice

1 lžíce domácího vanilkového cukru

20 lžic mléka

1 prášek do pečiva

lžíce másla na vymazání formy

hrubá nebo polohrubá mouka na vysypání formy

 

Postup

Suroviny musí mít stejnou teplotu (nejlépe pokojovou), aby se těsto při pečení nesrazilo a hezky vyběhlo.

Všechny ingredience smíchám, utřu do těsta a vliji do máslem vymaštěné a moukou vysypané formy.

Pekla jsem 60 minut na 170 °C.

Ve formě nechám úplně vychladnout, až pak vyklopím z formy.

Formu na beranka mam střední, samotný beránek je po upečení dlouhý 26 cm.

 

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď