Den před Velikonocemi většinou celý trávím v kuchyni. Peču beránka, šoldru, mazanec, připravuji domácí paštiku a taky nádivku. O svátcích se pak celá rodina schází u dobrého jídla a já si to užívám s ní. Tohoto beránka jsem pekla poprvé loni z kuchařky Poklady klasické české kuchyně, ve které mě zaujal tento nenáročný recept. Knihu dostal můj muzikant i celá kapela od jejich fanouška Romana Vaňka, ale věnování nechal napsat pro mě. Beránek klukům moc chutnal, tak má na našem stole místo i letos. Ráda sleduji, když se vtipně dohadují, která část beránka se nařeže jako první a čí bude hlavička nebo zadeček (jak říká náš Borisek) …
Ať už Velikonoce máte rádi nebo ne, jsou minimálně skvělým důvodem k tomu, upéct si něco dobrého
Ingredience (oproti původnímu receptu jsem přidala vice mléka a vanilkový cukr)
4 vejce
350 g polohrubé mouky
170 g másla
280 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
20 lžic mléka
1 prášek do pečiva
lžíce másla na vymazání formy
hrubá nebo polohrubá mouka na vysypání formy
Postup
Suroviny musí mít stejnou teplotu (nejlépe pokojovou), aby se těsto při pečení nesrazilo a hezky vyběhlo.
Všechny ingredience smíchám, utřu do těsta a vliji do máslem vymaštěné a moukou vysypané formy.
Pekla jsem 60 minut na 170 °C.
Ve formě nechám úplně vychladnout, až pak vyklopím z formy.
Formu na beranka mam střední, samotný beránek je po upečení dlouhý 26 cm.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!