Meruňkové koláčky

Meruňkové koláčky

Na meruňkách mám ráda nejen jejich chuť, když jsou tak akorát zralé, ale i jejich barvu a tvar. Vypadají hezky na bublaninách, v nepečených dezertech a také ve skleničkách (meruňková marmeláda je má ze všech nejoblíbenější, ale musí být příjemně kyselá). A proto peču tyhle koláčky právě z meruněk, díky nimž mají perfektní tvar. Těsto je minimálně sladké, takže pokud budete chtít přisladit, doporučuji až po upečení a to tak, že koláčky jednoduše zaprašte cukrem ihned po vytažení z trouby a pak ještě po vychladnutí. Pokud všechny koláčky nesníte ještě v den upečení věřte, že druhý den jsou úžasně měkoučké. Je to další recept, který si musíte zamilovat. :-) Stejně jako můj muzikant, který to nevydržel a začal je okusovat už při focení. 😀


Ingredience  (na 12-16 kusů, záleží na velikosti meruněk)

270 g hladké mouky + mouka na podsypání
1/2 lžičky soli
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžičky moučkového cukru
120 g vychlazeného másla
90 g zakysané smetany
8 středních meruněk
vajíčko na potření
cukr moučka na poprášení

Postup

Ve velké míse smíchám mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidám na kostičky nakrájené máslo a vše zpracuji do podoby mokrého písku, pak vmíchám zakysanou smetanu. Těsto vyklopím na moukou posypanou plochu a zpracovávám do té doby, dokud není hladké. Pokud těsto stále moc lepí, přidám jednu čajovou lžičku mouky.
Poté těsto rozválím do tenkého obdélníku, který přeložím na půlku a pak na čtvrtku. Zabalím do potravinářské fólie a nechám 30 minut odpočinout v lednici.
Horkovzdušnou troubu si předehřeji na 170 °C a připravím si větší plech, který vyložím pečícím papírem. Meruňky omyji, rozpůlím a vypeckuji.
Těsto po vytažení z lednice rozválím na moukou dobře posypané ploše, zhruba na 0,5 cm. Na vykrajování koleček použiji sklenici, která by měla mít o něco větší průměr než mají meruňky. Polovinu koleček vykrojím a rozložím na plech. Doprostřed každého kolečka položím polovinu meruňky, vždy řeznou stranou dolů. Poté vykrojím zbytek koleček, kterými meruňky zakryji. Vrchní kolečka by měla být o něco větší, než ty spodní, takže použiji sklenici s o trochu větším průměrem. Pokud takovou nemáte, můžete kolečka trochu roztáhnout prsty. Kolečka pak pokladu na meruňky, přitlačím k okrajům, pořádně utěsním a vidličkou zatlačím po celém obvodu. Pak potřu rozšlehaným vejcem a ostrým nožem vyřežu na každém koláčku otvory. Peču 15 minut nebo dozlatova. Po vytažení z trouby je ještě teplé posypu cukrem. Množství cukru závisí na kyselosti meruněk a vaší chuti.

Meruňkové koláčky

 

Meruňkové koláčky

 

Meruňkové koláčky

 

Meruňkové koláčky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

11 Komentáře
  • Odpověď Jana 6.9.2015 at 15:07

    Tak ty jsou opravdu překrásné, a recept vypadá jednoduše, takže určitě vyzkouším :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.9.2015 at 11:47

      Jani, zkuste :-) Jsou výborné :-)

  • Odpověď Simona 9.9.2015 at 11:08

    Nádherně nafocené :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.9.2015 at 15:32

      Děkuji :-)

  • Odpověď Denisa N. 9.9.2015 at 20:24

    No bože ty jsou neuvěřitelné :-) Jen si čtu teď před spaním recept a nejradši bych místo do postele šla do kuchyně a začala je připravovat 😀 V pátek slavím jmeniny, takže už vím co připravím pro rodinu :-) Mmm, už aby byly na talíři a já se mohla zakousnout 😀 :-) Jste strašně šikovná Luci :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.9.2015 at 9:35

      Denisko, tyhle musíte zkusit. Věřím, že rodině budou chutnat a že sklidíte pochvalu. :-) Opět díky za pochvalu … Ať se dílo podaří. :-) Lucie

  • Odpověď Zbyněk 29.8.2016 at 20:54

    Už při pohledu na tyhle koláčky jsem věděl, že je musím upéct. Meruňky jsem sehnal a tak jsem se rozhodl se do nich pustit. Těsto mi vystačilo pouze na deset koláčků, a polovina zmizela vpodstatě okamžitě po vychladnutí, prý velká dobrota. Jsou vážně super. Těsto bylo hotové za chvíli. Meruňky dodávají lehce nakyslou chuť, což se k těstu hodí. Moc děkuji, přidáváme na náš family list oblíbených moučníků. S díky Zbyněk.
    P. S. Někde se z receptu vytratily dvě lžicky moučkového cukru, tak jsem je přidal do těsta.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.8.2016 at 21:22

      Jéé, takže další recept, který jste zkusil a jste spokojený. Mám velkou radost. Cukr jsem dopsala, děkuju za upozornění. A co se týká počtu, zřejmě jsem při tomhle pečení měla malinké meruňky. 😀 Každopádně … u nás jsou tyhle koláčky taky hned pryč. 😀 L

  • Odpověď iva 1.10.2017 at 19:05

    Dobrý den, myslíte, že místo meruněk lze použít marmeládu? :) děkuji za opověd‘

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.10.2017 at 19:44

      Milá Ivo, určitě to zkusit můžete. Marmeládu bych akorát (v případě, že by byla moc řídká) trochu zahustila kukuřičným škrobem. Přeji, ať se koláčky podaří a máte z nich radost. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď