Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami

Tvarohová bábovka

Bábovky peču častěji v zimních měsících, ale tuhle tvarohovou, kterou dělávala má prababička, jsem se rozhodla upéct ještě teď, ke konci léta a tak trochu ji vylepšit. Docela dlouho jsem čekala, než nám na zahradě dozrají ostružiny, ale vzhledem k letním teplotám a ostrému slunci, kterému byly celý den vystaveny, máme na keřích místo ostružin pouze vysušené plody. Ale díky své milé, obětavé a pohotové kamarádce Alence, která mi na chatě vlastnoručně ostružiny nasbírala, jsem nakonec bábovku s ostružinovým přelivem upéct mohla. Bábovka je sice jednoduchá, ale pokud pozvete přátele na tvarohovou bábovku s citronovou polevou a ostružinovým přelivem, myslím, že určitě neodmítnou a s nadšením budou chtít ochutnat. :-)

Ingredience

Na bábovku
250 g měkkého tvarohu v kostce
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
250 g másla pokojové teploty
1 prášek do pečiva bez fosfátů
5 vajec pokojové teploty
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Na citronovou polevu
4 lžíce cukru moučka
šťáva z citronu dle potřeby
Na ostružinový přeliv
100 g čerstvých ostružin
1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
1 lžíce vody

Postupy

Připravenou formu vymažu máslem a vysypu moukou. Troubu předehřeji na 180 °C. Vejce rozklepnu a oddělím bílky od žloutků (bílky dávám do větší mísy, ve které je pak budu šlehat a žloutky stačí dát do hrnečku nebo malé misky). Ve druhé velké míse vyšlehám změklé máslo s cukrem, poté vmíchám tvaroh, přidám žloutky a společně ještě chvíli prošlehám. Pak přisypu mouku, kterou jsem smíchala s kypřícím práškem, důkladně promíchám. Z bílků vyšlehám tuhý sníh, který opatrně vmíchám do žloutkové směsi. Hotové těsto přeliji do formy a dám péct. Peču v horkovzdušné troubě 75 minut a v polovině pečení přikrývám alobalem (pokud se vám zdá, že peču bábovku hodně dlouho, je to tak, má trouba to jinak neumí :-), zkuste po 50 minutách píchnout špejlí do bábovky a pokud ještě nebude hotová, tak ji vraťte do trouby a hlídejte. Jakmile je bábovka upečená, nechám ji vystydnout ve formě.

 

Citronová poleva
Cukr proseji do misky, začnu míchat a postupně přidávám citronovou šťávu. Šťávy dejte tolik podle toho, jak chcete mít polevu hustou.

 

Ostružinový přeliv
Ostružiny umyji a dám do malého hrnce, přidám lžíci vody a cukr. Zahřívám a míchám, dokud se cukr nerozpustí. Odstavím a rozmixuji ostružiny tyčovým mixérem.

 

Po vystydnutí bábovku poliji citronovou polevou, pro rychlejší zatuhnutí dávám bábovku na 10 minut do lednice. Poté ji poliji ostružinovým přelivem, ozdobím ostružinami a podávám.

 

Tvarohová bábovka

 

Tvarohová bábovka

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď Radulinka 31.8.2015 at 9:16

    Vypadá nádherně!
    http://www.meetmylovelyworld.com

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.8.2015 at 13:25

      Radulinko, děkuji :-)

  • Odpověď Jana 6.9.2015 at 15:11

    Jeden z nejkrásnějších receptů,který jsem na bábovku kdy viděla, smekám :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.9.2015 at 11:48

      Opravdu? Tak to jste mi udělala radost, děkuji za pochvalu. :-) Lucie

  • Odpověď Zbyněk 25.8.2016 at 21:53

    Na tuto bábovku jsem se chystal již dlouho. Dokonce jsem si pořídil i stejnou formu :-). Přišla na ni řada, když jsme dostali neočekávanou pozvánku na grilování k přàtelům. Jelikož to bylo na rychlo, tak jsem jí pouze ocukroval. I když jsem měl vše připraveno na malinové zdobení. Za všechny, kteří seděli u stolu, musím recept pochválit (momentálně nemohu přijít na větší superlativ). Moc děkuji za tento blog, díky kterému jsem u mých přátel za „boha“ pečení. Moc děkuji. Zbyněk

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.8.2016 at 20:06

      Zbyňku, moc Vám děkuji za komentář. Těším se s Vámi, že jste měl s bábovkou úspěch a že jste spokojený. Forma je fantastická, stále je mou nejoblíbenější. :-) Věřím, že i vy jste z ní nadšený. Ještě jednou děkuji za milá slova a přeji další úspěšné a vydařené pečení. Lucie

  • Odpověď Jana 11.9.2016 at 13:22

    Dobrý den Lucie,
    úplnou náhodou jsem narazila na Váš blog. Koukla jsem na pár fotek a rychle přidala mezi oblíbené. Vybrala jsem několik receptů a jela nakoupit suroviny.? A protože miluji bábovky, tak jako první jsem vybrala tu s ostružinami. Mám dokonce i stejnou formu a nepeču poprvé a tak jsem si říkala, že výsledek musí být taky tak úžasný jako na faší fotce?? A jak to bývá, trošku se vloudila chybička. Citronovou polevu jsem měla trošku řidší a tak mi zcela vsákla do bábovky, Ostružinový přeliv se povedl. Rozmixované ostružiny jsem přecedila, přeliv byl bez zrníček, dalo by se říct, že dokonalý, ale bez toho citronově-ledového podkladu vypadala bábovka trošku smutně. Ale i tak fantastická. Trošku se hádáme s manželem, jestli někdo neměl o kousek víc…????Děkujiiiiiiii.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.9.2016 at 8:38

      Dobrý den, Jani :-) To je moc fajn, že se můj blog stal u vás oblíbeným. A první volba byla parádní. :-) Takhle bábovka je vážně skvělá. S tím citronovým přelivem je to na nic, to mě mrzí. Je vážně nejlepší vmíchávat citronovou šťávu po troškách, aby nebyla moc řídká. Taky s tím občas bojuju. Jsem ráda, že jste byla i tak spokojená. Myslím, že když ji upečete znovu, tak Váš manžel bude maximálně spokojený. :-) Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Táňa 13.10.2019 at 17:03

    Použila jsem recept bez ovoce i bez polevy, ale výýýborná bábovka! Krásně voňavá… Cukru jsem dala jen 180 g a bohatě stačí, jelikož jsem přidala brusinky, které jsou sladké. Beru zítra do práce a děkuji za opět skvělý recept!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.10.2019 at 6:35

      Milá Táňo, děkuji Vám za hezká slova. Jsem ráda, že bábovka chutná. :) Pohodové pečení, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit