Jahodový sorbet

Jahodový sorbet

K letním dnům patří bezpochyby nanuky a různé mražené pochoutky. A jelikož se nám každý rok urodí spousta jahod, připravuji doma už tak trochu tardičně, tento jahodový sorbet. Vlastně jsem ho nikdy z ničeho jiného než z jahod nedělala, proto chci letos poprvé zkusit také sorbet z manga a jsem zvědavá jaký bude. Pokud se mi povede a bude stát za zmínku, určitě vám o tom napíšu. Co se týče tohoto sorbetu, máme pro něj s dětmi velkou slabost. A i když můj muzikant zbožňuje čokoládovou zmrzlinu i nanuky, tohle červené letní osvěžení sní okamžitě na posezení.
Vzhledem k tomu, že nevlastním přístroj na výrobu zmrzliny, musím si s přípravou sorbetu trochu více pohrát. Ale není to složité, snad jen malinko časově náročnější, což v konečném výsledku vůbec nevadí. :-)

 

Ingredience
600 g jahod
šťáva z jednoho citronu
140 g třtinového cukru
120 ml vody

 

Postup

 Nejdříve si připravím cukrový sirup … V hrnci přivedu k varu vodu s cukrem, který se během chviličky rozpustí a za stálého míchání vařím ještě asi 2 minuty. Cukrový sirup pak nechám úplně vystydnout. Jahody očistím a umyji, rozpůlím a společně s citronovou šťávou rozmixuji. Jakmile sirup vychladne, naliji ho k jahodám a ještě jednou společně promixuji. Jahody přeliji do uzavíratelné misky a dám na hodinu do mrazničky. Po hodině přendám sorbet opět do mixéru a zase vše rozmixuji dohladka. Naliji zpět do uzavíratelné misky a dám opět chladit. Tento postup opakuji celkem 3x. Po třech hodinách a posledním mixování dám sorbet do misek nebo nádob, ve kterých ho chci mít zmražený úplně. Před podáváním vyndám z mrazničky a nechám 15-20 minut lehce povolit.

 

Jahodový sorbet

Jahodový sorbet

Jahodový sorbet

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

7 Komentáře
  • Odpověď pěkně vypečený blog 18.6.2017 at 13:49

    Milá Adélo, moc děkuji za komentář. :-) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Rut 29.7.2018 at 15:42

    Dobry den, zkousela jste nakonec udelat sorbet z manga?
    Dekuji za uzasny recept :)
    Ja jsem krome jahodoveho zkousela take bananovy a svestkovy, obcas jsem misto citronove stavy pouzila limetkovou a obcas misto trtinoveho cukru obycejny krystal/krupici, citronove/limetkove stavy jsem dala podle chuti a konzistence, ale priblizne dle receptu.
    Na manzelove narozeninove oslave slavil jahodovy a bananovy sorbet (svestkovy jsem delala az pozdeji) velky uspech, vetsina kamaradek chtela recept :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.8.2018 at 15:49

      Milá Rut, moc Vám děkuji za zpětnou vazbu. Sorbet z manga jsem nakonec nedělala, ale děkuji Vám za připomenutí. :) Švestkový mě teda láká hodně! I já tímto děkuji za inspiraci, přeji vydařené kouzlení v kuchyni a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 20.7.2019 at 11:33

    Také jsem vyzkoušela a sorbet se výborne povedl. Podruhé jsem v cukrovem sirupu povařila mátu, dala sorbetu zase trošku jinou chuť. Teď zrovna improvizuju a připravuju angreštomalinový sorbet. Jsem dost zvědavá, jak dopadne…

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.7.2019 at 12:00

      Jéé, hned bych si ho dala. Ať se daří, Lucie.

      • Odpověď Lucie 3.8.2019 at 8:55

        Povedl se – můžu doporučit. Taky experiment v kombinaci angrešt – meruňky pro marmeládu se ukázal jako úspěšný?

        • Odpověď pěkně vypečený blog 6.8.2019 at 6:34

          Děkuji za komentář, tahle kombinace zní vážně zajímavě. :) Hezké dny, Lucie

    Zanechte odpověď