Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Tento týden jsem měla po dlouhé době neovladatelnou chuť na nějaký voňavý kynutý koláč s ovocem. Doma jsme měli meruňky, o které nikdo nejevil zájem, protože byly moc kyselé. A to mě kyselé ovoce v koláčích nevadí, naopak – já ho miluji. Ihned jsem se pustila do pečení. Těsto krásně nakynulo a po upečení byly voňavé koláče úžasně měkké. Já se vždycky u přípravy kynutého těsta úplně rozplývám a těším se, až ochutnám výsledek. Navíc posypka, do které jsem přidala mandlovou mouku, udělala tyto koláče opravdu výjimečnými.
Koláčů jsem upekla dost, takže jsem se podělila i s rodiči, kteří si je také pochvalovali. Kluci si tentokrát moc nepochutnali, meruňky se jim zdály i po upečení stále moc kyselé … I když vlastně Jordi pár soust přece jen měl, ovšem pouze koláč bez meruněk – ty dobrovolně předal mému muzikantovi.


Ingredience (4 koláče o průměru 20 cm )

350 g mouky Babiččina volba na Kynuté těsto
50 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
180 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 vejce
1/4 lžičky mořské soli
mouka na poprášení těsta + na vál

Na kvásek

30 g čerstvého droždí
2 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

Na potření

žloutek smíchaný s trochou mléka

Drobenka (posypka)

100 g másla
120 g polohrubé mouky
70 g mandlové mouky
100 g cukru krupice

+ pražené plátky mandliček na ozdobu

cukr na poprášení po upečení

1 kg rozpůlených a vypeckovaných meruněk

Postup

Nejprve si připravím kvásek … Droždí rozdrolím do misky, přidám mléko a cukr, vše společně promíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Trvá to 10 až 15 minut.
Mouku proseji do velké mísy od robota, přidám sůl a oba druhy cukru. Promíchám, do mouky udělám důlek, přidám hotový kvásek, mléko, máslo a vajíčko. Za pomoci robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám hodinu kynout.
Mezitím si připravím posypku …. v míse smíchám oba druhy mouky, cukr a máslo a ručně vytvořím drobenku. Meruňky umyji, osuším, rozpůlím a vypeckuji. Na suché pánvičce si lehce opražím plátky mandliček. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a dva velké plechy vyložím pečícím papírem.
Jakmile těsto vykyne, dám ho na moukou posypanou plochu a rozdělím na 4 stejné díly. Každý rozválím na zhruba 0,5 cm placku, která bude mít průměr přibližně 20 cm. Okraje nechám malinko silnější a potřu je žloutkem smíchaným s trochou mléka. Pokladu meruňkami, na ně rozdělím drobenku a dám péct. Peču 20 minut a  dalších 10 minut pak přikryté alobalem (má trouba zase nespolupracovala). Celková doba pečení tedy 30 minut. Po upečení nechám vychladnout, popráším cukrem a posypku doplním mandličkami.

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

Kynuté koláče s meruňkami

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Lucie 2.9.2016 at 13:30

    Dobrý den,
    včera jsem upekla v pořadí již třetí koláč z Vašich stránek :) Měla jsem obavy z kynutého těsta, protože v minulosti, se mi s ním nevedlo dobře. Musím, ale nadšeně říci, že dle Vašeho receptu, jsem to zvládla skvěle, a koláč nevydržel do dnešního odpoledne :) Děkuji moc za nápady a inspiraci :))

    Lucka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.9.2016 at 15:05

      Milá Luci, já se vždycky u čtení takových příjemných komentářů nemohu přestat usmívat. Mám velkou radost, že se Vám pečení daří, a že i to obávané kynuté, Vás nezklamalo a povedlo se. Přeji i další vydařené pečení a příjemné dny, Lucie.:-)

  • Odpověď Kateřina Kohutová 17.10.2020 at 11:12

    Dobrý den, s nadšením peču vaše recepty. Vše semi povede až na kynute těsta s rozpustenym máslem. Mám to těsto nějaké řídké, nejde s ním pracovat, a vůbec ho vyvalet. Nemáte prosím nějaký tip co dělám špatně? Je možno máslo nerozpoustet a dát jen povolené? Děkuji za radu, Kateřina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.10.2020 at 14:17

      Dobrý den, Katko, pokud se Vám nedaří, tak ho zkuste použít povolené, jak píšete. Máslo by při zapracovávání do těsta nemělo být horké, to může způsobit problém. Přeji ať se daří. Klidné dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit