Před odjezdem na dovolenou jsem na zahradě narychlo nasbírala dvě mísy červeného rybízu, který jsem však nestihla nijak zpracovat, a tak skončil v mrazáku na nějaké to podzimní pečení. K mé radosti teď začaly dozrávat ještě dva malé keříky červeného rybízu, jiných odrůd, takže z čerstvého určitě nějakou tu bublaninu připravím.
Maliny v tak hojném množství nemáme, každý den jich je asi tolik, kolik se klukům vejde do dlaně, takže je hned sní a čekají na další nadílku do druhého dne. Nemám šanci z nich cokoliv připravit, takže na pečení je musím kupovat na trhu nebo v obchodě.
Z posledního pečení dortu mi v lednici zůstala dvě balení mascarpone, které se mi teď hodilo právě na koláč s malinami.
Ingredience (forma s odnímatelným dnem 35×11 cm)
Na těsto
100 g ovesných vloček (rozmixovaných)
100 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce cukru moučka
80 g másla
špetka soli
3 lžíce studené vody
Na náplň
500 g mascarpone
2-3 lžíce cukru moučka – dle chuti
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu
2 lžičky želatiny v prášku + 2 plné lžíce studené vody
250 ml smetany ke šlehání 33%
mouka na podsypání
čerstvé maliny nebo jiné ovoce
+ cukr moučka na zaprášení, máta a jedlé květiny
Postup
Hladkou mouku smíchám s rozmixovanými vločkami, přidám cukr, sůl a máslo. Ručně udělám drobenku, do které přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, zabalím ho do potravinářské fólie a nechám v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
Po uplynutí této doby těsto vyválím na moukou posypané ploše a rozprostřu do nepřilnavé formy. Přesahy odřežu a začistím okraje. Formu i s těstem dám asi na 15 minut do lednice. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položím pečicí papír a na něj vysypu fazole a takto zatížený korpus peču 12 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraním a těsto vrátím do trouby ještě na dalších 5 minut.
Po uplynutí této doby těsto vyválím na moukou posypané ploše a rozprostřu do nepřilnavé formy. Přesahy odřežu a začistím okraje. Formu i s těstem dám asi na 15 minut do lednice. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položím pečicí papír a na něj vysypu fazole a takto zatížený korpus peču 12 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraním a těsto vrátím do trouby ještě na dalších 5 minut.
Než vystydne korpus, očistím a omyji ovoce, připravím krém a želatinu.
V jedné míse vyšlehám mascarpone s cukrem a vanilkou (nebo vanilkovým extraktem). Ve druhé míse vyšlehám šlehačku do tuha. Ke šlehačce lehce přišlehám mascarpone.
Do hrnce dám želatinu a vodu, nechám je společně 10 minut nabobtnat. Poté želatinu zahřeji a rozmíchám. Nevařím! Jakmile je želatina důkladně rozmíchaná, odstavím ji ze zdroje tepla a vmíchám do ní lžíci připraveného krému. Přidám ještě druhou, rozmíchám, a třetí, kterou v želatině také rozmíchám. Takto připravený krém s želatinou dám do větší mísy a postupně do něj ručně vmíchám zbytek krému z mascarpone a šlehačky.
Vychladlý korpus naplním krémem a dozdobím malinami. V lednici pak nechám koláč odpočinout a zatuhnout minimálně 3 hodiny. Před podáváním zapráším cukrem a dozdobím.
11 Komentáře
Nádherné fotky.Musí to chutnat výborně.A kde se,prosím,dá koupit ta bezva forma?
Milá Báro, děkuji za pochvalu.
Formu jsem dlouho sháněla a nakonec sehnala někde přes internet. Je skvělá, určitě stojí za to ji mít doma.
Hezké dny, Lucie.
No teda, vypadá skvěle. Mňam, hned bych se do něj pustila
Díky, Evi
Jsem ráda, že vypadá lákavě.
A nejen teda vypadá … 😀
Je krásný! Škoda, že už mám pro zítřejší návštěvu naplánovaný nepečený bezový cheesecake …
Pěkné fotky, velmi romantické
Děkuji za pochvalu.
Jsem ráda, že se líbí, Lucie.
určitě vyzkouším, jen se chci zeptat, co to je za formu.Děkuji
Forma je Tescoma.
Dobrý den, chci se zeptat jaký má přesně smysl zapékat těsto s fazolemi ? Nikdy jsem se s tím nesetkala a velmi mě to zajímá. Jinak o jakém druhu fazol mluvíme ? Moc se omlouvám, za takový dotaz, ale ráda bych zkusila váš recept a nerada bych něco zanedbala či zkazila. Děkuji ??
Dobrý den, dotaz je fajn, není třeba se omlouvat.
Těsto částečně předpékám nebo ho peču takto zatížené proto, aby nevyrostlo. Vytvoří se tím „miska“, do ní pak můžu dát náplň a po nakrojení vypadá koláč přesně tak, jako vidíte na fotkách. Používám obyčejné bílé fazole, přesný název neznám, jsou střední velikosti. Po upečení je nechám vystydnout a používám opakovaně. Prodávají se i speciální keramické kuličky na pečení, ty jsou taky fajn. Ať se vše povede a chutná… a kdyby cokoliv, tak napište. Klidné dny, Lucie.