Koláč s malinami a mascarpone

Koláč s malinami a mascarpone
Před odjezdem na dovolenou jsem na zahradě narychlo nasbírala dvě mísy červeného rybízu, který jsem však nestihla nijak zpracovat, a tak skončil v mrazáku na nějaké to podzimní pečení. K mé radosti teď začaly dozrávat ještě dva malé keříky červeného rybízu, jiných odrůd, takže z čerstvého určitě nějakou tu bublaninu připravím.
Maliny v tak hojném množství nemáme, každý den jich je asi tolik, kolik se klukům vejde do dlaně, takže je hned sní a čekají na další nadílku do druhého dne. Nemám šanci z nich cokoliv připravit, takže na pečení je musím kupovat na trhu nebo v obchodě.
Z posledního pečení dortu mi v lednici zůstala dvě balení mascarpone, které se mi teď hodilo právě na koláč s malinami.

Ingredience (forma s odnímatelným dnem 35×11 cm)

Na těsto
100 g ovesných vloček (rozmixovaných)
100 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce cukru moučka
80 g másla
špetka soli
3 lžíce studené vody

Na náplň
500 g mascarpone
2-3 lžíce cukru moučka – dle chuti
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu
2 lžičky želatiny v prášku + 2 plné lžíce studené vody
250 ml smetany ke šlehání 33%

mouka na podsypání
čerstvé maliny nebo jiné ovoce
+ cukr moučka na zaprášení, máta a jedlé květiny

Postup

Hladkou mouku smíchám s rozmixovanými vločkami, přidám cukr, sůl a máslo. Ručně udělám drobenku, do které přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, zabalím ho do potravinářské fólie a nechám v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
Po uplynutí této doby těsto vyválím na moukou posypané ploše a rozprostřu do nepřilnavé formy. Přesahy odřežu a začistím okraje. Formu i s těstem dám asi na 15 minut do lednice. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položím pečicí papír a na něj vysypu fazole a takto zatížený korpus peču 12 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraním a těsto vrátím do trouby ještě na dalších 5 minut.
Než vystydne korpus, očistím a omyji ovoce, připravím krém a želatinu.
V jedné míse vyšlehám mascarpone s cukrem a vanilkou (nebo vanilkovým extraktem). Ve druhé míse vyšlehám šlehačku do tuha. Ke šlehačce lehce přišlehám mascarpone.
Do hrnce dám želatinu a vodu, nechám je společně 10 minut nabobtnat.  Poté želatinu zahřeji a rozmíchám. Nevařím! Jakmile je želatina důkladně rozmíchaná, odstavím ji ze zdroje tepla a vmíchám do ní lžíci připraveného krému. Přidám ještě druhou, rozmíchám, a třetí, kterou v želatině také rozmíchám. Takto připravený krém s želatinou dám do větší mísy a postupně do něj ručně vmíchám zbytek krému z mascarpone a šlehačky.
Vychladlý korpus naplním krémem a dozdobím malinami. V lednici pak nechám koláč odpočinout a zatuhnout minimálně 3 hodiny. Před podáváním zapráším cukrem a dozdobím.
Koláč s malinami a mascarpone
Koláč s malinami a mascarpone
Koláč s malinami a mascarpone
Koláč s malinami a mascarpone
Koláč s malinami a mascarpone
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

11 Komentáře
  • Odpověď Barbora 24.7.2017 at 17:25

    Nádherné fotky.Musí to chutnat výborně.A kde se,prosím,dá koupit ta bezva forma?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.7.2017 at 9:17

      Milá Báro, děkuji za pochvalu. :-) Formu jsem dlouho sháněla a nakonec sehnala někde přes internet. Je skvělá, určitě stojí za to ji mít doma. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Eva Janková 24.7.2017 at 19:50

    No teda, vypadá skvěle. Mňam, hned bych se do něj pustila :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.7.2017 at 9:15

      Díky, Evi :-) Jsem ráda, že vypadá lákavě. :-) A nejen teda vypadá … 😀

  • Odpověď Tereza 26.7.2017 at 9:07

    Je krásný! Škoda, že už mám pro zítřejší návštěvu naplánovaný nepečený bezový cheesecake …

  • Odpověď Sizeer.sk 3.8.2017 at 13:57

    Pěkné fotky, velmi romantické

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.8.2017 at 20:48

      Děkuji za pochvalu. :) Jsem ráda, že se líbí, Lucie.

  • Odpověď Patricie 2.9.2018 at 14:48

    určitě vyzkouším, jen se chci zeptat, co to je za formu.Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.9.2018 at 14:54

      Forma je Tescoma. :)

  • Odpověď Krysti 5.2.2021 at 9:15

    Dobrý den, chci se zeptat jaký má přesně smysl zapékat těsto s fazolemi ? Nikdy jsem se s tím nesetkala a velmi mě to zajímá. Jinak o jakém druhu fazol mluvíme ? Moc se omlouvám, za takový dotaz, ale ráda bych zkusila váš recept a nerada bych něco zanedbala či zkazila. Děkuji ??

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.2.2021 at 14:12

      Dobrý den, dotaz je fajn, není třeba se omlouvat. :) Těsto částečně předpékám nebo ho peču takto zatížené proto, aby nevyrostlo. Vytvoří se tím „miska“, do ní pak můžu dát náplň a po nakrojení vypadá koláč přesně tak, jako vidíte na fotkách. Používám obyčejné bílé fazole, přesný název neznám, jsou střední velikosti. Po upečení je nechám vystydnout a používám opakovaně. Prodávají se i speciální keramické kuličky na pečení, ty jsou taky fajn. Ať se vše povede a chutná… a kdyby cokoliv, tak napište. Klidné dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit