Zhruba před dvěma lety jsem dostala od kamarádky recept na tento úžasný francouzský dezert. Do té doby jsem ho nikdy nepřipravovala, ani jsem nezjišťovala, co je k jeho výrobě potřeba. Zdál se mi už podle názvu zkrátka moc složitý. K mému údivu mi recept napsala na maličký papírek a dodala, že je velmi jednoduchý a silně návykový. Pořídila jsem si tedy flambovací pistoli a pustila se do jeho přípravy. Vždycky říkám, že dezert, ve kterém je smetana a vanilka, prostě nemůže chutnat špatně. A tento je toho důkazem. Minulý týden jsem recept dala kamarádce, která s pečením dezertů nemá vůbec žádné zkušenosti. Pořádali v rámci rodiny Prostřeno a ona potřebovala nějakou tutovku, kterou zvládne a navíc své hosty ohromí. A opravdu se jí povedl. Takže pokud máte obavy, stejně jako jsem měla já, můžete se do něj bez starostí pustit. Věřím, že ho určitě také skvěle zvládnete.
Ingredience (6 mističek)
6 ks žloutků
600 ml smetany (31% +)
1 vanilkový lusk
120 g cukru krupice
třtinový cukr na posypání
Postup
Troubu si předehřeji na 120 °C a připravím si vyšší plech nebo větší zapékací mísu a mističky. Smetanu dám do menšího hrnce, přidám k ní vanilkový lusk se zrníčky (lusk jsem podélně rozřízla, zrníčka vydlabala a dala do smetany), pak vše společně začnu na středním plameni zahřívat a občas promíchám. Jakmile smetana začne vařit, snížím příkon tepla na minimum a vařím ještě 3 minuty. Poté smetanu odstavím a zvlášť v míse vyšlehám žloutky s cukrem. Do vyšlehaných žloutků pak opatrně přilévám smetanu, ze které jsem vytáhla lusk, a vše společně promíchám. Takto připravenou směs nalévám do mističek. Pokud se vám vytvoří nahoře pěna, jednoduše ji odstraňte lžičkou. Mističky se žloutkovo-smetanovou směsí vložím do zapékací mísy, do které naliji asi 1 centimetr vody. Takto peču 1 hodinu a 20 minut. Po vytažení z trouby vyndám mističky ze zapékací mísy a nechám je vystydnout, pak je dám vychladit (nejlépe přes noc) do lednice. Před podáváním posypu třtinovým cukrem a karamelizuji.
16 Komentáře
Hned jsem na něj dostala chuť Také jsem ho už jednou zkoušela připravit a teď jak vidím Vaše fotky, tak si říkám, že bych ho mohla vyzkoušet znova. Máte pravdu, také mi dřív přišlo, že tenhle dezert musí být složitý, ale opak je pravdou. Hlavně si myslím, že pro Vás Luci nemůže být snad nic složitého, jste moc šikovná, o tom už napovídá vaše umístění v top 10 bloggerka roku, moc Vám gratuluji a fandím, abyste se dostala ještě víš 😉
Zdravím Vás, Denisko
Zkuste, jednou je málo. 😀 No, to by jste se divila, mám se toho ještě hodně co učit. Ale i tak Vám děkuji za chválu. To, že jsem s blogem v TOP 10 je krásné a nečekané a moc si toho vážím. Jste zlatá, děkuju.
Dobrý den, také jsem se vždy bála tohoto dezertu, ale nyní chci také zkusit …:) Můžu se zeptat, odkud máte ty krísné mističky? Znám jen ty kulaté. Děkuji a držím palce v soutěži! Veronika
Zdravím Vás, Veru Určitě ho zkuste … Věřím, že budete mile překvapená, opravdu není těžký. Mističky jsou Green Gate. Moc Vám děkuji a přeji příjemné dny, Lucie.
Vypadá krásně! Už je to doba, co jsme ho doma dělali! Při čtení článku jsem na něj dostala pěknou chuť, tak zřejmě budu muset brzy opět udělat! Mňam :))
(čtení food blogů a celkově koukání po obrázcích jídla večer je vážne zlo!! 😀 )
Jinak také moc držím palce v Blogerce roku Lucka
Zdravím Vás, Luci
Je mi jasné, že sledování jídla večer není úplně ideální … 😀 Moc Vám děkuji, Lucie.
Pěkný den Luci,
ještě vychytám drobné nedostatky a bude to super Chuťově to nemělo chybu. Mamka snědla naráz dvě mističky 😀 😀 😀 a myslím, že kdyby jich zůstalo víc, tak je snědla taky 😀 😀 😀
Mějte se pěkně
Peťa
Milá Peti, tak koukám, že opět nezahálíte a pečením opět rozdáváte radost. 😀 Přeji hezké dny a pozdravuji, Lucie.
Dobrý den, dělala jsem podle Vašeho receptu, chladila do druhého dne a byl tekutý…. Kdy jsem udělala chybu?
Milá Katko, tuším, že chyba byla v nízké teplotě vaší trouby. U tohoto receptu je to podobné, jako s makronkama. Chce to vychytat teplotu a dobu pečení. Je dobré zohlednit zkušenosti s vlastní troubou. Pokud na recept nezanevřete a ještě ho vyzkoušíte, tak doporučuji zvýšit teplotu (10-20 stupňů) a hlídat. Dezert by se měl po upečení třást, neměl by být úplně pevný (zatuhne v lednici), ale ani tekutý. Přeji vydařenější pečení a hezké dny, Lucie.
Tak recept je opravdu jednoduchý a výsledek neskutečně lahodný!
Díky! Markéta
Milá Markét, děkuju i já. Jsem ráda, že recept zaujal a chutná. Hezké dny, Lucie.
Díky za recept. Povedl se a chutnal všem jen to karamelizování ještě musíme trochu vychytat. Máte nějaký tip? Přišlo mi nejlepší vytvořit tenkou ale souvislou vrstvičku cukru. Na jednu misku jsme ho dali moc a pak se karamelizovalo nesouvisle – někde to bylo moc a někde málo.
Milá Romčo, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Je to přesně, jak píšete … tenká a souvislá vrstva je ideální. Přeji, ať dezert dovedete k dokonalosti (přesně, dle Vašich představ). Hezké dny, Lucie.
Dobrý den.
Recept vypadá velice lákavě,chci jej udělat ale potřebuji se zeptat.
Jak karamelizovat cukr na vrchu?
Nemám totiž tu pistoli, která je k tomu potřeba ??
Moc děkuji za odpověď a obdivuji váš blog ??
Přeji hezký den ?
Dobrý den, Gabi, dá se zkaramelizovat nad plamenem nahřátou lžící a opakovaně přikládat na cukr, dokud nebude barva cukru taková, jakou si ji přejete. Případně se můžou dát mističky s cukrem do trouby pod gril a při 250 st. nechat chviličku cukr rozpustit. Ale v tomto případě se dezert zahřívá … a to není úplně ideál. Přeji, ať se povede a chutná. Lucie