Creme brulee

Creme brulee

Zhruba před dvěma lety jsem dostala od kamarádky recept na tento úžasný francouzský dezert. Do té doby jsem ho nikdy nepřipravovala, ani jsem nezjišťovala, co je k jeho výrobě potřeba. Zdál se mi už podle názvu zkrátka moc složitý. K mému údivu mi recept napsala na maličký papírek a dodala, že je velmi jednoduchý a silně návykový. Pořídila jsem si tedy flambovací pistoli a pustila se do jeho přípravy. Vždycky říkám, že dezert, ve kterém je smetana a vanilka, prostě nemůže chutnat špatně. A tento je toho důkazem. Minulý týden jsem recept dala kamarádce, která s pečením dezertů nemá vůbec žádné zkušenosti. Pořádali v rámci rodiny Prostřeno a ona potřebovala nějakou tutovku, kterou zvládne a navíc své hosty ohromí. A opravdu se jí povedl. Takže pokud máte obavy, stejně jako jsem měla já, můžete se do něj bez starostí pustit. Věřím, že ho určitě také skvěle zvládnete.

 

Ingredience (6 mističek)

6 ks žloutků
600 ml smetany (31% +)
1 vanilkový lusk
120 g cukru krupice
třtinový cukr na posypání

Postup

Troubu si předehřeji na 120 °C a připravím si vyšší plech nebo větší zapékací mísu a mističky. Smetanu dám do menšího hrnce, přidám k ní vanilkový lusk se zrníčky (lusk jsem podélně rozřízla, zrníčka vydlabala a dala do smetany), pak vše společně začnu na středním plameni zahřívat a občas promíchám. Jakmile smetana začne vařit, snížím příkon tepla na minimum a vařím ještě 3 minuty. Poté smetanu odstavím a zvlášť v míse vyšlehám žloutky s cukrem. Do vyšlehaných žloutků pak opatrně přilévám smetanu, ze které jsem vytáhla lusk, a vše společně promíchám. Takto připravenou směs nalévám do mističek. Pokud se vám vytvoří nahoře pěna, jednoduše ji odstraňte lžičkou. Mističky se žloutkovo-smetanovou směsí vložím do zapékací mísy, do které naliji asi 1 centimetr vody. Takto peču 1 hodinu a 20 minut. Po vytažení z trouby vyndám mističky ze zapékací mísy a nechám je vystydnout, pak je dám vychladit (nejlépe přes noc) do lednice. Před podáváním posypu třtinovým cukrem a karamelizuji.

 

creme brulee

creme brulee

creme brulee (web)

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

14 Komentáře
  • Odpověď Denisa N. 8.11.2015 at 18:36

    Hned jsem na něj dostala chuť :) Také jsem ho už jednou zkoušela připravit a teď jak vidím Vaše fotky, tak si říkám, že bych ho mohla vyzkoušet znova. Máte pravdu, také mi dřív přišlo, že tenhle dezert musí být složitý, ale opak je pravdou. Hlavně si myslím, že pro Vás Luci nemůže být snad nic složitého, jste moc šikovná, o tom už napovídá vaše umístění v top 10 bloggerka roku, moc Vám gratuluji a fandím, abyste se dostala ještě víš :) 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.11.2015 at 8:19

      Zdravím Vás, Denisko :-)
      Zkuste, jednou je málo. 😀 No, to by jste se divila, mám se toho ještě hodně co učit. Ale i tak Vám děkuji za chválu. :-) To, že jsem s blogem v TOP 10 je krásné a nečekané a moc si toho vážím. :-) Jste zlatá, děkuju. :-)

  • Odpověď Veronika T. 11.11.2015 at 20:04

    Dobrý den, také jsem se vždy bála tohoto dezertu, ale nyní chci také zkusit …:) Můžu se zeptat, odkud máte ty krísné mističky? Znám jen ty kulaté. Děkuji a držím palce v soutěži! Veronika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.11.2015 at 21:11

      Zdravím Vás, Veru :-) Určitě ho zkuste … Věřím, že budete mile překvapená, opravdu není těžký. Mističky jsou Green Gate. :-) Moc Vám děkuji a přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 11.11.2015 at 22:27

    Vypadá krásně! Už je to doba, co jsme ho doma dělali! Při čtení článku jsem na něj dostala pěknou chuť, tak zřejmě budu muset brzy opět udělat! Mňam :))
    (čtení food blogů a celkově koukání po obrázcích jídla večer je vážne zlo!! 😀 )
    Jinak také moc držím palce v Blogerce roku :) Lucka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.11.2015 at 16:57

      Zdravím Vás, Luci :-)
      Je mi jasné, že sledování jídla večer není úplně ideální … 😀 Moc Vám děkuji, Lucie.

  • Odpověď Peťa 20.5.2017 at 11:11

    Pěkný den Luci,
    ještě vychytám drobné nedostatky a bude to super :) Chuťově to nemělo chybu. Mamka snědla naráz dvě mističky 😀 😀 😀 a myslím, že kdyby jich zůstalo víc, tak je snědla taky 😀 😀 😀
    Mějte se pěkně
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.5.2017 at 18:38

      Milá Peti, tak koukám, že opět nezahálíte a pečením opět rozdáváte radost. 😀 Přeji hezké dny a pozdravuji, Lucie.

  • Odpověď Katka 18.1.2018 at 13:49

    Dobrý den, dělala jsem podle Vašeho receptu, chladila do druhého dne a byl tekutý…. :-( Kdy jsem udělala chybu?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.1.2018 at 17:37

      Milá Katko, tuším, že chyba byla v nízké teplotě vaší trouby. U tohoto receptu je to podobné, jako s makronkama. Chce to vychytat teplotu a dobu pečení. Je dobré zohlednit zkušenosti s vlastní troubou. Pokud na recept nezanevřete a ještě ho vyzkoušíte, tak doporučuji zvýšit teplotu (10-20 stupňů) a hlídat. Dezert by se měl po upečení třást, neměl by být úplně pevný (zatuhne v lednici), ale ani tekutý. Přeji vydařenější pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď marketa 4.3.2018 at 20:42

    Tak recept je opravdu jednoduchý a výsledek neskutečně lahodný!
    Díky! Markéta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.3.2018 at 10:12

      Milá Markét, děkuju i já. Jsem ráda, že recept zaujal a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Romi 30.5.2018 at 10:21

    Díky za recept. Povedl se a chutnal všem :-) jen to karamelizování ještě musíme trochu vychytat. Máte nějaký tip? Přišlo mi nejlepší vytvořit tenkou ale souvislou vrstvičku cukru. Na jednu misku jsme ho dali moc a pak se karamelizovalo nesouvisle – někde to bylo moc a někde málo.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.6.2018 at 20:04

      Milá Romčo, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :) Je to přesně, jak píšete … tenká a souvislá vrstva je ideální. Přeji, ať dezert dovedete k dokonalosti (přesně, dle Vašich představ). :) Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď