Kam až mi paměť sahá, snídávala jsem během týdne vždy jogurt s čerstvým ovocem a müsli. O víkendech jsme si dávali vajíčka nebo sladší snídani. Přibližně před rokem mne však kamarádka navnadila na domácí ovesné kaše, které si začala připravovat, když měnila jídelníček a shazovala přebytečná kila. Ze začátku jsem k nim byla trochu skeptická a na svůj bílý jogurt jsem zkrátka nedala dopustit. Postupně jsem však kaším přišla na chuť a začala jsem zkoušet jejich různé varianty. Většinou jsem ale nakonec skončila u ovocné, která mi dodnes chutná nejvíc. Mimo ovesných kaší jsem si oblíbila taky kaše rýžové, které si občas dělávám na svačinu. Tohle je první kaše na blogu a možná, že nebude poslední.
Ingredience (na dvě porce, dvě misky)
2 středně velké zralejší hrušky (použila jsem hrušky červené)
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1/2 malého citronu
1 celá skořice
2 kuličky nového koření
1 badyán
1 litr vody
Na kaši (hrnek o objemu 250 ml)
1 hrnek jemných ovesných vloček s vlákninou (100g)
2 plné hrnky mandlového mléka
1 lžíce rýžový sirupu (nebo med, případně jiný sirup dle chuti)
1 lžička lněného semínka (rozmixovaného)
plátky mandliček (na sucho opražených)
čerstvé kanadské borůvky (množství dle chuti)
sirup nebo med na zakapání kaše v misce
Postup
Do menšího hrnce dám vodu, třtinový cukr, skořici, nové koření, badyán a šťávu z citronu. Hrušky umyji, oloupu a dám je do hrnce vařit. Jakmile dosáhne voda bodu varu, vařím v ní hrušky (na mírném plameni) ještě 15-20 minut. Může to být i méně, záleží, jak moc jsou hrušky zralé. Připravené jsou, jakmile změknou.
Mezitím opražím na suché pánvičce vločky, přidám lněné semínko, rýžový sirup, promíchám a zaliji mlékem. Za stálého míchání vařím do zhoustnutí.
Kaši dám do misky, posadím do ní hrušku, kterou jsem mezitím nechala okapat na papírové utěrce. Dozdobím mandličkami, borůvkami, několika semínky lnu a podle chuti zakapu sirupem či medem.
2 Komentáře
Úžasně nafoceno
Taky miluji ovesné kaše.
Děkuji, Šárko