Žemlovka s ricottou a jahodami

Žemlovka s ricottou a jahodami

Jedním z mých nejvíc nenáviděných školních obědů byla žemlovka neboli zemlbába. Moje maminka mne ale přesto přesvědčila, že může být i sladkým chutným dezertem, který si i odpůrce, jako jsem já, snadno zamiluje.
Když mamince o víkendu zůstala vánočka, zkusila mi ji nabídnout, jestli by se mi na něco nehodila. Já s díky odmítla, protože „sladkého“ máme doma dost a zároveň jsem vlastně nevěděla, k čemu bych ji mohla využít. „Udělej žemlovku“! Bránila jsem se, že ji neumím, ale to mi nepomohlo …. A jelikož bydlíme od sebe asi půl minutky přes pole, během chvilky jsem ji měla doma i s odborným výkladem. 😀 V lednici jsem měla ricottu a jahody. Zkusila jsem tedy použít právě tyhle ingredience. Ochutnávaly jsme pak společně a já už se nikdy nebudu mít šanci vymlouvat, že ji neumím. 😀

 

Ingredience (forma o velikosti 32×20 cm)

1 starší vánočka (400 g)
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
2 lžíce cukru moučka
1 lžíce domácího vanilkového cukru
500 ml mléka
1 balení ricotty (250 g)
pár plátků másla
špetka soli a lžička cukru moučka (na vyšlehání bílků)

350 g čerstvých jahod (nakrájených na kolečka)

kousek másla na vymazání formy

cukr moučka na zaprášení po upečení (nemusí být)

Postup

Formu vymažu máslem. Troubu předehřeji na 180 °C. Vánočku nakrájím na asi dvoucentimetrové plátky.
Ve větší míse smíchám mléko se žloutky a cukrem moučka. Každý plátek vánočky v této směsi namočím a vyložím jimi formu. Na první vrstvu vánočky rozetřu ricottu, kterou rovnoměrně zasypu lžící vanilkového cukru. Pokladu plátky jahod, namočím zbytek plátků vánočky v mléce se žloutky a vyskládám je do vrchní vrstvy. Jakmile mám vrchní vrstvu hotovu, položím na ni sem tam kousky másla. Dám péct na 25 minut. Před uplynutím této doby si vyšlehám sníh se špetkou soli a plnou lžičkou cukru moučka. Po uplynutí 25 minut rozprostřu sněhovou peřinku na žemlovku a dám ji zpátky do trouby na 12-15 minut. Jakmile je sníh pevný a má hezkou barvu, vypnu troubu, otevřu dvířka dokořán a žemlovku v troubě ještě nechám, aby sníh nespadl. Nechávám ji tam asi 10 minut.
Žemlovku podávám ještě teplou.

 

Žemlovka s ricottou a jahodami

Žemlovka s ricottou a jahodami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Tereza 30.10.2018 at 13:28

    Dobrý den, Vaše recepty jsou sázka na jistotu. A právě máme hromadu jablek a koukám, že máte zajímavý recept na žemlovku – jenže s jahodama. Myslíte, že to půjde i s jablky? 😁🤔

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.10.2018 at 14:45

      Dobrý den, Terko, děkuji, z toho mám radost! Jablka můžete s klidným srdcem použít. :) Ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď