Jáhelník není žádnou novinkou, na internetu najdete spoustu jeho variant a mnozí z vás ho dost možná doma také pečou. Jáhly jsou bezlepkové, takže první problém mám vyřešen, místo kravského mléka používám mléko rýžové a místo medu rýžový sirup. Po upečení mi trochu připomíná žemlovku a jím ho zásadně vlahý, takže si kousek při každé svačině malinko ohřeji. Jáhelník jsem naučila jíst i mého muzikanta, no… abych byla přesná, vlastně jsem ho ani moc přemlouvat nemusela, zkusil ho a hned si ho oblíbil. Pokud jáhly nemáte rádi, tak vás asi nepřemluvím, ale za vyzkoušení určitě stojí. Tímto bych chtěla domluvit také mojí ségře, která se nad ním ofrňuje a odmítá jej ochutnat. 😀
Ingredience (forma 20×27 cm)
200 g jáhel
1 vejce – žloutek a bílek zvlášť
800 ml rýžového mléka
pár kapek vanilkového extraktu
2 lžíce rýžového sirupu
špetka soli
500 g nahrubo nastrouhaných jablek
domácí vanilkový cukr + mletá skořice
1 lžíce kukuřičného škrobu
Alsan na vymazání formy
cukr moučka na poprášení po upečení
Postup
Jáhly důkladně propláchnu ve vodě. Pak je dám do hrnce, zaliji mlékem, přidám sirup, špetku soli a vanilkový extrakt. Za občasného míchání vařím, dokud nevznikne hustá kaše. Odstavím ji, nechám částečně vystydnout, aby nebyla vařící a připravím si jablka. Ta oloupu, nastrouhám na hrubém struhadle, promíchám s kukuřičným škrobem a podle chuti zasypu skořicí a vanilkovým cukrem (já jsem dala jednu lžičku skořice a jednu lžíci vanilkového cukru).
Troubu předehřeji na 200 °C a formu vymažu Alsanem (případně máslem). Do kaše vmíchám žloutek a nakonec důkladně vyšlehaný sníh z bílku. Do vymazané formy rozprostřu polovinu kaše, na ni všechna jablka a nakonec druhou polovinou kaše. Peču 45-50 minut. Před podáváním zapráším moučkovým cukrem.
7 Komentáře
Luci, jáhelník jsem vyzkoušela a moc mi chutnal
Teď vidím nový recept na sušenky, tak co nejdříve taky vyzkouším.
Mějte se krásně
Jitka
Hezký večer? Prosím, pokud dám to kravské mléko a med, poměry zůstanou stejné?
Dobrý večer, ano, poměry zůstanou stejné. Ať se povede a chutná. Klidné dny, Lucie.
Dobrý den. Můžu rýžové mléko a sirup nahradit ovesným mlékem a javorovým sirupem? A taky bohužel nemůžu použít vejce. Dá se upéct i bez něj? Děkuji a moc zdravím Julie
Dobrý den, nahradit můžete dle potřeby, bez vajíčka to jde taky. Ať se povede a chutná. Klidné dny, Lucie.
Moje babička a potom i mamka ho také dělaly a navrch dávaly sníh z bílků.
Tohle je výborný recept, povedl se a chutnal. Budu dělat určitě opakovaně.
Děkuji 😉