Jáhelník s jablky

Jáhelník 1

Jáhelník není žádnou novinkou, na internetu najdete spoustu jeho variant a mnozí z vás ho dost možná doma také pečou. Jáhly jsou bezlepkové, takže první problém mám vyřešen, místo kravského mléka používám mléko rýžové a místo medu rýžový sirup. Po upečení mi trochu připomíná žemlovku a jím ho zásadně vlahý, takže si kousek při každé svačině malinko ohřeji. Jáhelník jsem naučila jíst i mého muzikanta, no… abych byla přesná, vlastně jsem ho ani moc přemlouvat nemusela, zkusil ho a hned si ho oblíbil. Pokud jáhly nemáte rádi, tak vás asi nepřemluvím, ale za vyzkoušení určitě stojí. Tímto bych chtěla domluvit také mojí ségře, která se nad ním ofrňuje a odmítá jej ochutnat. 😀

Ingredience (forma 20×27 cm)

200 g jáhel
1 vejce – žloutek a bílek zvlášť
800 ml rýžového mléka
pár kapek vanilkového extraktu
2 lžíce rýžového sirupu
špetka soli
500 g nahrubo nastrouhaných jablek
domácí vanilkový cukr + mletá skořice
1 lžíce kukuřičného škrobu
Alsan na vymazání formy
cukr moučka na poprášení po upečení

Postup

Jáhly důkladně propláchnu ve vodě. Pak je dám do hrnce, zaliji mlékem, přidám sirup, špetku soli a vanilkový extrakt. Za občasného míchání vařím, dokud nevznikne hustá kaše. Odstavím ji, nechám částečně vystydnout, aby nebyla vařící a připravím si jablka. Ta oloupu, nastrouhám na hrubém struhadle, promíchám s kukuřičným škrobem a podle chuti zasypu skořicí a vanilkovým cukrem (já jsem dala jednu lžičku skořice a jednu lžíci vanilkového cukru).
Troubu předehřeji na 200 °C a formu vymažu Alsanem (případně máslem). Do kaše vmíchám žloutek a nakonec důkladně vyšlehaný sníh z bílku. Do vymazané formy rozprostřu polovinu kaše, na ni všechna jablka a nakonec druhou polovinou kaše. Peču 45-50 minut. Před podáváním zapráším moučkovým cukrem.

 

Jáhelník 2

Jáhelník 3

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

7 Komentáře
  • Odpověď Jitka 15.6.2020 at 19:49

    Luci, jáhelník jsem vyzkoušela a moc mi chutnal :-)
    Teď vidím nový recept na sušenky, tak co nejdříve taky vyzkouším.
    Mějte se krásně
    Jitka

  • Odpověď Lucie 11.11.2020 at 19:57

    Hezký večer? Prosím, pokud dám to kravské mléko a med, poměry zůstanou stejné?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.11.2020 at 21:52

      Dobrý večer, ano, poměry zůstanou stejné. :) Ať se povede a chutná. Klidné dny, Lucie.

  • Odpověď Julie Gregorová 12.12.2020 at 14:34

    Dobrý den. Můžu rýžové mléko a sirup nahradit ovesným mlékem a javorovým sirupem? A taky bohužel nemůžu použít vejce. Dá se upéct i bez něj? Děkuji a moc zdravím :) Julie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.12.2020 at 22:03

      Dobrý den, nahradit můžete dle potřeby, bez vajíčka to jde taky. :) Ať se povede a chutná. Klidné dny, Lucie.

  • Odpověď kacah 31.12.2020 at 10:33

    Moje babička a potom i mamka ho také dělaly a navrch dávaly sníh z bílků.

  • Odpověď Markéta 11.6.2021 at 7:48

    Tohle je výborný recept, povedl se a chutnal. Budu dělat určitě opakovaně.
    Děkuji 😉

  • Napsat komentář: Markéta Zrušit