Dort pro maminku

Dort pro maminku

Letos jsem se pečení dortů docela vyhýbala … V některém ze starších příspěvků jsem psala, že si v jejich přípravě moc nevěřím a většinou, když se moc snažím a je dort pro někoho z rodiny, jsem z toho dost ve stresu. Ale mamince, která má narozeniny v červnu, jsem slíbila, že upeču dort, jaký si bude přát. Což byl docela odvážný slib … Maminka nakonec měla pouze dvě podmínky, aby v něm i na něm bylo čerstvé ovoce a aby dort nebyl moc přeslazený. Upekla jsem tedy osvědčený korpus a krém připravila z mascarpone a šlehačky. Dělat dorty v červnu, kdy máme plnou zahradu ovoce, vlastně není až tak špatné.
Dort jsem dozdobila dokonalými kytičkami z foamiranu, které mi speciálně pro tuto příležitost vyrobila má šikovná kamarádka Alenka.


Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na piškot

6 vajec pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru krupice
150 g hrubé mouky
1/2 vanilkového lusku
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy

Na krém

1250 g mascarpone (5 balení po 250 g)
4 plné lžíce cukru moučka
1 smetana ke šlehání 33% (210 g)
50 g povoleného másla
2 lžíce Creme Olé – vanilka
350 g jahod – nakrájených na plátky

strouhaný kokos na posypání dortu
ovoce na dozdobení dortu – dle chuti

Postup

Formu vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku, přimíchám mouku. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Těsto naliji do připravené formy a peču přibližně 30 minut. Po vytažení z trouby nechám korpus úplně vystydnout. V době, kdy se peče korpus, umyji a očistím ovoce + nakrájím jahody na plátky.
Na krém si připravím dvě větší mísy. Do jedné dám mascarpone a vyšlehám ho s cukrem. Ve druhé vyšlehám šlehačku do tuha a opatrně ji vmíchám do vyšlehaného mascarpone. Takto vytvořený krém rozdělím do dvou misek – nejdříve na poloviny – a potom z jedné misky odeberu dvě lžíce a přidám je do druhé misky. Krém, kterého je více, budu používat na potírání celého dortu, krém ve druhé misce použiji na slepení jednotlivých částí korpusu. Do misky, ve které mám větší množství krému na potření celého dortu, zašlehám povolené máslo. Do druhé misky, s krémem, který bude uvnitř dortu, zašlehám Creme Ole, trochu ho zahustí. Korpus vodorovně rozkrojím na tři přibližně stejné části. Spodní část korpusu si dám na pevný podklad (na talíř, na podnos nebo na spodní část odnímatelné formy). Korpus namažu tenkou vrstvou krému (ve kterém je Creme Olé) a na krém pokladu plátky jahod, na ty pak zase namažu tenkou vrstvu krému, na kterou položím druhou část korpusu. A postupuji stejně… krém, jahody, krém, třetí část korpusu. Jakmile mám dort takto připravený, celý ho pomažu krémem, do kterého jsem zašlehávala máslo. Na závěr pak dort zasypu kokosem, dozdobím ovocem a dám na několik hodin (nebo přes noc) odpočinout do lednice.

 

Dort pro maminku

Dort pro maminku

Dort pro maminku

Dort pro maminku

Dort pro maminku

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

28 Komentáře
  • Odpověď Irena 8.7.2017 at 17:48

    Nádhera,dorty sice nepeču ale asi se někdy zase pokusím…

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.7.2017 at 15:02

      Moc děkuju, jsem ráda, že se líbí. :-) Určitě někdy nějaký vyzkoušejte, ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Lucie 24.7.2017 at 13:33

    Lucinko, podle Vašich receptů peču spoustu dobrot a vždy je to něco úžasného ? nejraději máme Vás Biskupský chlebíček ?Dovolím se zeptat k dortu pro maminku. Tento týden jdu péct dort pro maminku ( tchýni) a chtěla bych vyzkoušet něco nového než pokaždé peču.. Chtěla bych upéct tento dort podle Vás, ale maminka nemá ráda kokos. Myslíte, že na krém , který je na tomto dortu , můžu dát potahovou hmotu ( miluje marcipán) a zdobit ovocem ? Děkuji za odpověď a už se opět těším na nové recepty. Máte můj velký obdiv, jste úžasná ? Přeji krásný den s pozdravem Lucie ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.7.2017 at 14:54

      Milá Luci, moc Vám děkuji za hezký komentář. Tento týden máme (zdá se) stejný plán. 😀 Taky budu péct dort pro našeho nejmenšího …
      Pokud budete dort potahovat, tak je lepší potřít dort máslovým krémem, který nebude potahovačku rozmáčet a zůstane pevná. Použila jsem ho např. tady, při příravě jiného dortu http://www.peknevypecenyblog.cz/narozeninovy-dort/
      Kdyby cokoliv, tak napište. :-) Ještě jednou děkuji za milá slova a přeji ať se dort bez problémů perfektně podaří a udělá radost. Hezké dny, Lucie

      • Odpověď Lucie 24.7.2017 at 17:52

        No já právě dorty hrozně nerada peču, peču je jen 4x do roka. Pro mé dvě děti a pro maminky. ? a zaujal mě ten krém s jahody. Děkuji moc za radu. Upeču dort podle Vás a potřu ho maslovým krémem podle doporučení . Moc Vám děkuji. Jste moc hodná, přeji ať se taky dort povede ( ale Vám určitě) a krásné narozeniny malému! Možná ještě upeču na oslavu Vaše nové řezy, přidané dnes ??Krásný večer Lucie

  • Odpověď pěkně vypečený blog 15.8.2017 at 9:13

    Milá Alice, jsem ráda, že jste s recepty spokojená. :-) Creme Olé vanilka je sypká směs pro přípravu dezertů. Prodává ji Dr. Oetker a občas jí zahušťuji krémy, aby byl dort pevnější. Doporučila nám ji slečna, když jsem byla na kurzu zdobení dortů. Prodává se bežně ve větších supermarketech (mají i kokos nebo čokoládu). Ať se daří a přeji hezký zbytek léta, Lucie.

  • Odpověď Simona 25.8.2017 at 18:49

    Dnes už pecu podruhé, díky za božské recepty!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.8.2017 at 19:40

      Milá Simčo, moc děkuji za komentář. :-) Ať se i nadále daří. Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Viktor 27.2.2018 at 14:02

    Dobrý den,
    dort je nádherný…
    Chtěl bych se zeptat, jak se Vám povedlo,
    takhle krásně rovnoměrně posypat kokosem strany dortu?
    Děkuji za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.2.2018 at 16:47

      Dobrý den, Viktore, jsem ráda, že se dort líbí … a že jste mi ho připomněl. Když vidím to ovoce, těším se na léto ještě víc. 😀 Kokos jsem si nasypala do dlaně a snažila se ho tam opatrně nalepit. Kupodivu to šlo docela dobře. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď JANA CH. 6.10.2018 at 8:10

    Dobrý den paní Lucie, dort jsem pekla pro svou tchyni a musím říct, že se povedl a chutnal fantasticky. Pekla jsem ho však v bezlepkové variantě, jelikož mám touto dietu od narození. Tak abych mohla i já zkusit, jak chutná. Děkuji za inspiraci.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.10.2018 at 14:48

      Milá Jani, jsem ráda, že i vy jste byla spokojená a přizpůsobila jste si recept tak, abyste si mohla pochutnat. Přeji i další vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Martina 20.2.2019 at 5:12

    Dobrý den, smím se zeptat. Poprvé chci péct dort a to svému manželovi ke kulatinam. Vybrala jsem tento dort, ale zarazilo mě že v receptu není kyprici prášek. Vykyne tedy těsto? Dort je nádherný.

    Dekuji za odpověď Martina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.2.2019 at 8:29

      Dobrý den, Marti, dort doporučuji, je výborný. :) Z toho, že piškot nevyroste, nemusíte mít strach. Našlehaný sníh z bílků se o to postará, kypřící prášek není potřeba. Ať se povede a uděláte jím manželovi radost. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 23.2.2019 at 5:49

    Dobrý den,
    Pokud chci dort obalová v čokoládových ho linkách co mám dát na povrch dortu aby tam držely? Je to vhodná kombinace s malina i a nebo by jste zvolila něco jiného?
    Dekuji Martina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.2.2019 at 15:20

      Dobrý den, Marti, na povrch dortu bych dala máslový krém. A co se týče ovoce, tak bych kombinovala vyloženě dle chuti. Maliny, jahody, borůvky, nekatrinky, rybíz … Ať se daří. Lucie

  • Odpověď Ivona 23.7.2020 at 8:19

    Můžu místo lusku dát jen vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt?:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.7.2020 at 8:26

      Dobrý den, určitě, můžete… dle chuti. Ať se dort podaří a chutná. Zdraví, Lucie.

  • Odpověď Natálie 2.12.2020 at 14:01

    Dort je skvělí,peču si ho moc ráda.

  • Odpověď Miroslava 22.1.2021 at 12:35

    Dobrý den, žloutky s cukrem mají byt tekuté? Mám to sýpké. Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2021 at 21:53

      Dobrý den, Mirko, hmota je po vyšlehání hustější, ale neměla by být úplně sypká. Po přidání mouky se z ní staně ještě hutnější hmota, ale vmícháním bílků se vše hezky spojí a těsto na piškot je hezky nadýchné. Neměla jsem menší žloutky? Ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Libu 23.1.2021 at 15:19

    Dobrý den, prave zkousim tento krasny dort:) jen, mám formu 20 Cm a silene mi dort vyběhl v troubě nahoru ? myslíte ze to nevadí? Zatím ho mám v troubě 40 min a ještě není hotovy, ale snad to bude v pohodě, protože vypadá jinak úplně bozsky a moc dekuji za skvělý recept – jste moc sikovna:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2021 at 21:47

      Dobrý den, Libuško, pevně věřím, že se dort povedl. Pokud piškot v troubě rychle roste, tak to určitě nevadí, z vlastní zkušenosti vím, že po vytažení z trouby ještě trochu klesne. Děkuji za milá slova, ať se daří. Lucie

  • Odpověď Simona 25.1.2021 at 13:58

    Dobrý deň,
    Myslíte si, že by som mohla odobrať 3 lyžice múky a miesto toho dať mak? :)
    Chcela by som totiž spraviť makový korpus :) alebo by to nefungovalo? A aký je rozdiel ak použijem polohrubú alebo hrubú múku? Nie je z polohrubej jemnejší a vláčnejší?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.1.2021 at 20:17

      Dobrý den, Simono, mák použít můžete, bude to výborné. Můžete použít klidně i polohrubou mouku, používám obě, záleží, kterou zorvna mám. Rozdíl v korpusu je po upečení podle mého názoru minimální, je opravdu možná trochu jemnější. :) Tak ať se povede a chutná, Lucie.

  • Odpověď Vendula Krejčová 14.4.2022 at 11:09

    Dobrý den, mám dotaz Creme ole připravím podle návodu na obalu a poté přidám do dortu, nebo to tam jen nasypu?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.4.2022 at 16:08

      Dobrý den, omlouvám se, že jsem nereagovala obratem. Creme Ole pouze přisypat. Lucie

    Zanechte odpověď