Koláče takhle v létě, když si nasbírám vlastní ovoce, miluji úplně nejvíc. Ostružiny nám letos dozrávají zrovna v době, kdy netrávíme čas někde na dovolené, což oceňuji hlavně já, protože bych jich mohla spořádat kila a pořád by to bylo málo. 😀 Loni nám je spálilo slunce, letos mu to za žádnou cenu nedovolím, budu rychlejší. 😀
Obrácený koláč mám na blogu zatím jen jeden … ten se švestkami. Až brzy přijde zase jejich čas, určitě ho opět upeču. Tyhle koláče mají perfektní chuť a pro sladkomily budou jistě dokonalou pochoutkou.
Ingredience
Na karamel
80 ml vody
150 g třtinového cukru
Na těsto
120 g povoleného másla
120 g cukru krupice
3 vejce pokojové teploty
špetka soli
kůra z 1/2 bio citronu
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
150 g selského jogurtu
400 g čerstvých ostružin + na ozdobu
opražené plátky mandliček
máta
kousek másla na vymazání formy
Postup
Do menšího hrnce dám cukr společně s vodou a nechám ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut (přibližně 5-7). POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou barvu a příjemnou vůni.
Formu si vymažu kouskem másla, rozprostřu do ní ostružiny a na ostružiny naliji hotový karamel.Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.Povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehám vejce jedno po druhém, přidám jogurt, citronovou kůru a mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva a solí.Těsto rovnoměrně rozprostřu na ostružiny a peču přibližně 40 minut.Po upečení nechám koláč malinko vystydnout, poté na formu položím talíř a překlopím. Před podáváním dozdobím čerstvými ostružinami, mandličkami a mátou.
4 Komentáře
Super recept už peču podruhé – bohužel mi vždy vytece šťáva z ostružin ?
Milá Kristýno, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Pokud šťáva vytéká, tak doporučuji vyšší formu. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Báječný koláč, vláčný… recept ukládám do zlaté pokladnice. Děkuji.
Báječný koláč, moc doporučuji!