Taky máte tak rádi švestkové koláče, povidla, knedlíky, buchty na plech … ? Kdyby se u nás švestky rodily celý rok, dávali bychom si je s klukama pořád a do všeho. Mimo sezonu se hold musíme spokojit s kompotem od maminky, se sušenými či nějakou tou zamrazenou zásobou.
Minulý týden jsem zamrazila zatím jeden sáček, ale je to prostě málo … každopádně bych potřebovala nafukovací mrazničku, protože mám v plánu do ní přidat ještě několik litrů borůvek, ostružiny a nastrouhané cukety do polévek. 😀 Znáte to … aby bylo na zimu všeho dost! Vím, že dneska většinou všechno seženu v obchodech, ale mám ráda své jisté, alespoň na několik měsíců … A až dostaneme v zimě chuť na tenhle skvělý koláč, bude na stole raz dva. Je jednoduchý, skvělý, vláčný (taková ta mokrá buchta :-D) a vydrží druhý i třetí den jako právě upečený, pokud tedy vydrží. 😀 Doporučuji!!!
Ingredience (rozevírací forma o průměru 20 cm, s odnímatelným dnem)
Na karamel
80 ml vody
180 g třtinového cukru
Na piškot
160 g hladké mouky
120 g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
150 g cukru krupice
2 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany
2 vejce pokojové teploty
1/2 lžičky vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citronu + pár kapek citronové šťávy
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
350 g rozpůlených švestek
máta na ozdobu
Postup
Do menšího hrnce dám cukr společně s vodou a nechám ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut (přibližně 5-7). POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou bravu a příjemnou vůni.
Mezitím vymažu formu máslem, pokladu do ní švestky řeznou stranou dolů a zaliji připraveným karamelem.
Horkovzdušnou elektrickou troubu předehřeji na 170 °C. Máslo vyšlehám společně s cukrem do nadýchané pěny a do pěny zašlehám vejce – jedno po druhém. Přidám smetanu, vanilkový extrakt, citronovou kůru a šťávu. Mouku smíchám s kypřícím práškem a solí. Postupně ji ručně zapracuji do máslové směsi. Těsto rovnoměrně rozprostřu na švestky a peču 40 minut.
Po upečení nechám ve formě malinko vystydnout, poté na ni položím talíř a i s formou překlopím. Uvolním odnímatelnou část a ještě odstraním i spodní část formy.
TIP: Pokud vaše forma dokonale netěsní, doporučuji upéct koláč v jiné pevné nepřilnavé formě a po upečení koláč jednoduše vyklopit na talíř.
29 Komentáře
Milá Anet, takhle jsem tento koláč zatím nekombinovala. Ale můžete být první a dát mi vědět, jak se povedl. 😀 Špaldová mouka by neměla být problém a med (popřípadě třtinový cukr) můžete použít také. Mějte příjemný den, L.
Dobry den, recept jsem dnes vyzkousela, jen jsem pouzila tmave svestky a normalni smetanu namisto zakysane smetany a vysledek je i tak vynikajici! Kolac je velmi chutny, testo prekvapive vlacne. Dekuji ?
Milá Dito, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji příjemné letní dny, Lucie.
Dobry den, nevim jak je to mozne, ale ten kolac se mi vubec nepovedl. Kdyz pominu nesnaze, ktere me provazely uz od zacatku, coz muze byt zpusobeno mnou jakozto nezkusenou kucharkou, tak je v receptu uplne enormni mnozstvi cukru. Opravdu je kolac preslazeny a nedobry.
Priste se snad povede neco jineho.
IM
Milá Illono, tyhle komentáře mě vždy malinko rozesmutní, ale samozřejmě chápu, když někomu něco nechutná. Mrzí mě, že Vaše práce s koláčem a následný výsledek nedopadl dle Vašich představ. Pravdou je, že v koláči je vážně hodně cukru … hlavně díky karamelu, který mu, dle mého názoru, dodává tu správnou chuť. Navíc, když jsou švestky kyselé, tak je to vážně moc povedený koláč. Zatím jsem tedy četla a dostávala pouze pozitivní ohlasy a fotografie. Všem, kdo ho připravovali se povedl a chutnal (dokonce i jedné babičce, která sladké nejí :-D). Pokud se Vám některé recepty na koláče a dezerty zdají moc přeslazené, tak doporučuji upravit množství cukru, sladit medem nebo nějakým sirupem. Přeji vydařené pečení a příjemné dny, Lucie.
Jste moc mila, děkuji. Ve Vašem podání by koláč byl jiste úžasný. Já budu muset ještě trochu trénovat. Pěkný večer. IM
Luci, zkoušela jsem koláč a je vynikající! Nemáte zkušenost s jiným ovocem? (jablka, hrušky…?) Děkuji za inspiraci! Eva
Milá Evi, děkuji, jsem ráda, že jste spokojená. Zatím jsem jiné ovoce nezkoušela, vždy použiji švetsky nebo blumy. Ale není to vůbec špatný nápad. Přeji příjemné dny, Lucie.
Koláčik sa perfektne vydaril a úžasné chutil aj na druhý deň bol vyborny
No ale počas pečenia mi vytekala slivkova stáva z formy a pripiekla sa :-/. o zábavu som mala potom postarane …
Milá Mary, tak to je paráda! Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. S tou připálenou švestkovou šťávou mě to mrzí … je mi jasné, že to pak byl zážitek. Mějte příjemné dny, Lucie.
Milá Anet, děkuji za komentář. Udělal mi radost, těší mě, že jste s receptem spokojená. Lucie
Dobrý den,
tak jsem se do koláče pustila, ale té šťávy tam bylo prostě strašně moc. Nejenom že mi tuna vytekla do trouby,
😀 ale i když jsem potom uvolňovala okraje tak ještě vytekl zbytek. Vy máte ten korpus úplně čistý, ale už při pečení to bublalo i nahoře takže je to od toho karamelu celé. Tak nevím, poměr jsem udělala dle receptu. Neměla se ta voda nechat víc vyvařit – zkaramelizovat, opravdu se měl cukr jen rozpustit?
Zdravím
Míša
Milá Míšo, moc se omlouvám za špatnou srozumitelnost receptu. V popisu mám napsaný KARAMEL a taky to, že se dělá několik minut, cukr se za těch přibližně 5-7 minut rozpustí, voda odpaří a vytvoří se tak hustý a zlatavý karamel. Mělo mě napadnout, že ho někdo bude dělat prvně a třeba netuší, jak má jeho konzistence vypadat. V příspěvku to raději dopíšu srozumitelněji. Je škoda, když se pak kvůli takové drobnosti koláč nepovede. Ještě jednou se omlouvám. Přeji další vydařené pečení a pěkný zbytek léta, Lucie.
Ahaaa, čili to znamená necháme zkaramelizovat. Tak super, ja si prave říkala jestli ten karamel ma dojit až pecenim, když píšete jen necháme rozpustit cukr. Ale víte co, na chuti i vzhledu to vlastne nemělo moc vliv. Jen z boku nebyl tak čistý jako ten váš, ale jinak byl uplne stejný. Zmizel během par hodin, zítra upecu druhy, ale tentokrat určitě radeji v uzavřené formě. ? Každopádně dekuji za dovysvetleni a přeji hezky vecer. ?
Míšo, ještě jednou se omlouvám … takové jedno opomenuté slůvko a co to dovede. Tak přeji, ať je tentokrát koláč nejen dobrý, ale i nejkrásnější. 😀 Mějte se moc fajn, Lucie.
Šmarjá, pořád se neomlouvejte, jste skvělá! Určitě vyzkouším další dobroty.
Koláč jsem upekla, už je pochválený i snědený. Moc nám chutnal, prý ho mám zařadit do repertoáru Děkuji za recept a přeji hezký den.
Milá Pavli, tak to mám opravdu radost. Zítra se ho taky chystám znovu péci. Děkuji za komentář a přeji příjemné dny, Lucie.
Milá Aji, s tím karamelem je to tedy záhada, mě se zdá zhruba těch 30 minut strašně moc, to bych ho měla už dávno spálený na uhel. Zkuste přidat příkon tepla (při přípravě toho karamelu), pokud bude hustý, tak s ním nebude takový problém. Jinak Vám děkuji za milá slova, těší mě, že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji vydařené pečení a hezké dny. Lucie
PS: Kdyby cokoliv, tak pište.
Luci, dnes jsem vyzkoušela s mirabelkami a paráda. Už mám koupené blumy, takže o příštím koláči mám jasno? děkuji!
Milá Denčo, to je paráda, tenhle koláč patří mezi mé velké oblíbence. Jsem ráda, že si získal i Tebe. Děkuji taky a ať to krásně peče. Lucie
Dobrý den, Lucie,
obrácený koláč jsem měla v merku hodně dlouho, dnes jsem viděla v obchodě švestky a bylo rozhodnuto.
Nutno dodat, že jsem ten typ, který peče jednoduché recepty a nejradši má ty, kdy se ingredience smíchají dohromady, posypou ovocem a drobenkou a dají se péct.
Takže problém nastal hned při karamelu – pořád se mi zdál řídký, až mi z něj vznikla tuhá hmota 😉 Takže jsem začala nanovo, druhý se mi (asi) povedl. Při pečení vytékal z formy, ale tu příště nahradím formou uzavřenou. A poslední kiks nastal na konci, když jsem ho zřejmě nenechala dostatečně vystydnout a vyklopila ho dřív – dost se potrhal a nedrží v kupě. Takže vzhled není ani na fotku, nicméně chuťově je TOP a příště už to bude určitě lepší
Milá Nikol, s obráceným koláčem je to občas „veselé“ … věřím, že už první zádrhel může nastat při přípravě karamelu (párkrát jsem z něj díky své nepozornosti udělala hořkou nepoživatelnou hmotu). Co se týká formy, tak doporučuji i v příspěvku dokonale těsnící, jinak karamel zbytečně vytéká, špatně se pak umývá trouba nebo plech a věřte, že čím více je ho v koláči, tím lépe koláč chutná. Když příště necháte koláč vychladit, tak určitě bude držet pohromadě a bude se na něj i hezky koukat. Držím palce při dalším pečení a kdyby cokoliv, tak se ozvěte. Hezké dny, Lucie.
Koláč je výborný, díky za recept! Zkoušela jsem i s kyselejšími jablky a také skvělý! K těm výtkám ohledně množství cukru – jsem zvyklá automaticky upravovat množství, ale ten karamel bych nerada vynechávala. Takže karamel jsem udělala dle receptu a do těsta cukru jen půl. Příště zkusím vynechat v těstě úplně. Záleží na chuti každého a sladkosti ovoce. Rozhodně bych nenazývala koláč nedobrým 😉 Rychlý a na pohled efektní. Bohužel kolid dní vydrží „mokrý“ se mi zatím zjistit nepodařilo 😀 Mějte se hezky!
P.S. zkuste švestky lehce poprášit skořicí, je to takový malý upgrade 😉
Milá Radko, děkuji za komentář. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Já tento koláč zbožňuju! Vyzkouším i s jablky, děkuji za tip. Hezký víkend, Lucie.
Dobrý večer, tak jsem dnes pekla a říkala jsem to do bábovkové formy a použila špaldovou mouku a výsledek mne velmi překvapil. Super koláč / bábovka.
Děkuji
Mila Zuzi, děkuji, jsem ráda, že jste spokojená, a že koláč chutnal. Hezký víkend, Lucie.
Hezky den paní Lucie, dnes jsem pekla Váš obrácený svestkovy koláč. Je naprosto úžasný a mám co dělat abych ho nesnedla cely sama?? moc díky za Vaše krasne recepty a inspirativní fotky. Hezky zbytek neděle. Kristýna