Nektarinkový koláč

Nektarinkový koláč

Pro koláče mám slabost od malička. Nejvíce mi vždycky chutnaly v létě, kdy je má prababička pekla skoro pořád, protože mívala zahradu plnou zrajícího ovoce. Teď v dospělosti to mám podobně, jakmile začne letní sezóna nevím, který koláč upéct dřív. Na zahradě bude vše pomalu dozrávat a obchody už jsou plné sezónního ovoce … A tak nastal pravý čas na tento nektarinkový koláč, který vypadá nejen lákavě, ale i tak trochu slavnostně. Takže jím dnes přivítám léto a věřím, že si nejen já užiji nadcházející rozmanité období plné ovoce a zeleniny, v podobě pečení nebo přípravy čerstvých letních dezertů.

PS: Letos jsme na zahradě zasadili nektarinku, takže možná příští rok připravím koláč z vlastních. :-)

 

Ingredience (na 3 menší koláče o průměru 17 cm)

300 g hladké mouky
1 polévková lžíce cukru krupice
1 lžička soli
1 velké vejce
1 lžička jablečného octa
5 lžic studené vody
170 g másla nakrájeného na kousky
1/3 hrnečku lupínků mandlí (použila jsem hrnek o objemu 250 ml)
cukr moučka na posypání

Na potření
1 vejce + lžíce mléka

Na náplň
5 ks nektarinek
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžíce broskvové nebo meruňkové marmelády
pár lístků čerstvé máty

Postup

Proseji mouku, kterou smíchám se solí a cukrem. Zapracuji máslo a ručně vytvořím drobenku, přidám vejce, vodu a nakonec ocet. Vypracuji hladké těsto, které pak v potravinářské fólii nebo sáčku nechám minimálně hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravím nektarinkovou náplň. Nektarinky omyji a nakrájím na tenké měsíčky. Ve velké míse je opatrně smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Takto je nechám 10 minut odpočinout. Připravím si dva velké plechy, které vyložím pečícím papírem a troubu předehřeji na 170 °C. Po vytažení z lednice rozdělím těsto na tři stejné části. Na moukou posypané ploše vyválím každou zhruba na půlcentimetrovou placku. Na střed každé placky rozprostřu po jedné lžíci marmeládu a na ni naskládám nektarinky, poté těsto na okrajích zavinu. Okraje potřu rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a ozdobím lupínky mandliček. Peču 35 minut. Po vytažení a vychladnutí posypu cukrem a ozdobím lístky máty.

 

Nektarinkový koláč

Nektarinkový koláč

Nektarinkový koláč

Nektarinkový koláč

Nektarinkový koláč

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Monika Ščípová 11.7.2015 at 20:35

    Dobrý den, nektarinkovy koláč jsem po přečtení Vašeho receptu vyzkoušela a udelala jsem rovnou tento recept i s jablky a měla jsem velký úspěch. Děkuji za Vaše recepty a určite s radostí vyzkouším i další recepty.
    Monika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.7.2015 at 11:09

      Moni, zdravím Vás :-) Těší mě, že jste ho zkusila a hned ve dvou verzích. :-) Ten nektarinkový máme doma hodně oblíbený. :-) Děkuji za milá slova, mějte se hezky a až zase něco upečete, budu ráda, když mi dáte vědět. :-) Lucie

  • Odpověď Nektarinkový rustikální koláč - od hlavy až k patě 28.7.2015 at 12:00

    […] Recept na nektarinkový koláč najdete na blogu, který je už asi známý celkem dost, jen já ho objevila až docela nedávno a jsem z něj jednoduše nadšená! Mrkněte se, myslím, že budete taky – http://www.peknevypecenyblog.cz. […]

  • Odpověď Luca 2.8.2015 at 15:33

    Dobrý den, můžu se zeptat, proč se dává do těsta ocet? Hezký den, Lucka :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.8.2015 at 16:00

      Dobrý den, Luci :-)
      Ocet se tam dává pro křehkost, můžete použít i bílý vinný ocet nebo třeba bílé víno, to přidávala do těst má prababička. Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 11.6.2016 at 9:53

    Pěkný den Lucie,
    dneska jsem vyzkoušela a zase dobrota :) Děkuji za inspiraci :) Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.6.2016 at 10:13

      Peti, rádo se stalo. :-) Těší mě, že jste zase spokojená. :-) Mějte hezký zbytek víkendu, Lucie.

  • Odpověď Zuzana 5.6.2017 at 16:53

    Výborný, svěží dezert. Děkuji! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.6.2017 at 19:02

      Milá Zuzko, děkuji za zpětnou vazbu. :-) Rádo se stalo. Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit