Pro koláče mám slabost od malička. Nejvíce mi vždycky chutnaly v létě, kdy je má prababička pekla skoro pořád, protože mívala zahradu plnou zrajícího ovoce. Teď v dospělosti to mám podobně, jakmile začne letní sezóna nevím, který koláč upéct dřív. Na zahradě bude vše pomalu dozrávat a obchody už jsou plné sezónního ovoce … A tak nastal pravý čas na tento nektarinkový koláč, který vypadá nejen lákavě, ale i tak trochu slavnostně. Takže jím dnes přivítám léto a věřím, že si nejen já užiji nadcházející rozmanité období plné ovoce a zeleniny, v podobě pečení nebo přípravy čerstvých letních dezertů.
PS: Letos jsme na zahradě zasadili nektarinku, takže možná příští rok připravím koláč z vlastních.
Ingredience (na 3 menší koláče o průměru 17 cm)
300 g hladké mouky
1 polévková lžíce cukru krupice
1 lžička soli
1 velké vejce
1 lžička jablečného octa
5 lžic studené vody
170 g másla nakrájeného na kousky
1/3 hrnečku lupínků mandlí (použila jsem hrnek o objemu 250 ml)
cukr moučka na posypání
Na potření
1 vejce + lžíce mléka
Na náplň
5 ks nektarinek
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžíce broskvové nebo meruňkové marmelády
pár lístků čerstvé máty
Postup
Proseji mouku, kterou smíchám se solí a cukrem. Zapracuji máslo a ručně vytvořím drobenku, přidám vejce, vodu a nakonec ocet. Vypracuji hladké těsto, které pak v potravinářské fólii nebo sáčku nechám minimálně hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravím nektarinkovou náplň. Nektarinky omyji a nakrájím na tenké měsíčky. Ve velké míse je opatrně smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Takto je nechám 10 minut odpočinout. Připravím si dva velké plechy, které vyložím pečícím papírem a troubu předehřeji na 170 °C. Po vytažení z lednice rozdělím těsto na tři stejné části. Na moukou posypané ploše vyválím každou zhruba na půlcentimetrovou placku. Na střed každé placky rozprostřu po jedné lžíci marmeládu a na ni naskládám nektarinky, poté těsto na okrajích zavinu. Okraje potřu rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a ozdobím lupínky mandliček. Peču 35 minut. Po vytažení a vychladnutí posypu cukrem a ozdobím lístky máty.
11 Komentáře
Dobrý den, nektarinkovy koláč jsem po přečtení Vašeho receptu vyzkoušela a udelala jsem rovnou tento recept i s jablky a měla jsem velký úspěch. Děkuji za Vaše recepty a určite s radostí vyzkouším i další recepty.
Monika
Moni, zdravím Vás Těší mě, že jste ho zkusila a hned ve dvou verzích. Ten nektarinkový máme doma hodně oblíbený. Děkuji za milá slova, mějte se hezky a až zase něco upečete, budu ráda, když mi dáte vědět. Lucie
[…] Recept na nektarinkový koláč najdete na blogu, který je už asi známý celkem dost, jen já ho objevila až docela nedávno a jsem z něj jednoduše nadšená! Mrkněte se, myslím, že budete taky – http://www.peknevypecenyblog.cz. […]
Dobrý den, můžu se zeptat, proč se dává do těsta ocet? Hezký den, Lucka
Dobrý den, Luci
Ocet se tam dává pro křehkost, můžete použít i bílý vinný ocet nebo třeba bílé víno, to přidávala do těst má prababička. Přeji hezké dny, Lucie.
Pěkný den Lucie,
dneska jsem vyzkoušela a zase dobrota Děkuji za inspiraci Peťa
Peti, rádo se stalo. Těší mě, že jste zase spokojená. Mějte hezký zbytek víkendu, Lucie.
Výborný, svěží dezert. Děkuji!
Milá Zuzko, děkuji za zpětnou vazbu. Rádo se stalo. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den,
moc děkuji za krásný blog a krásnou knihu, kterou jsem si koupila, což je co říct, protože mi přijde „zbytečné“ utrácet za kuchařku, když recepty najdu na internetu – ale Vaše kuchařka je moje první knižní, kterou jsem si koupila, protože má skvělé recepty (z blogu peču už dlouho, tak to byla sázka na jistotu), které chutnají, je nádherná už na pohled a ráda si v ní jen tak listuju, když nevím, co upéct na víkend nebo jen tak k snídani
Těším se až zkusím upéct něco balkánského
Tentokrát jsem podle Vás upekla tento nektarinkový koláč a senzační. Těsto druhý den krásně vláčné, jemné, nektarinková náplň netradiční oproti běžným jablkům, meruňkám apod.
Jediné, co jsem si upravila je, že jsem dala mouku napůl hladkou a napůl Babiččinu volbu na křehké těsto a nektarinky nechala uležet s třtinovým cukrem plus také citronovou šťávou, takže drobnosti a výsledek skvělý.
Máte opravdu krásný blog i kuchařku!!! Ráda podle Vás peču!
Milá Pavli, moc Vám děkuji za hezký komentář a za slova, která opravdu potěší. Taky jsem si před vydáním knihy říkala, že to budou čtenáři takhle vnímat … když to máme na blogu, na co kniha?! Ale i když jsou v knize recepty stejné, tak je vlastně úplně jiná, taková vymazlenější. Takže mě nakonec tyhle myšlenky opustily a byla jsem ráda, že kniha vyšla. Za chvíli se k ní přidá díl druhý a ten bude zase úplně jiný …. Přeji krásný zbytek léta a ať to „peče“. Lucie